Mama, cea mai buna prietena

/ / Modificat: 2012-06-13
Mama, cea mai buna prietena

Adolescenta e o perioada frumoasa pentru unele fete si mai putin pentru altele. Lucru general valabil este ca fata are nevoie de o prietena inteleapta, intelegatoare, deschisa si bine informata.

Noi toate, trecand prin perioada pubertatii, am cautat sa ne impartasim gandurile si experientele, sa cautam raspunsuri la dilemele noastre cu o alta fata care sa ne inteleaga cel mai bine. O tinem minte toata viata pe prietena noastra din adolescenta.  

Fetele si problemele lor

 Atat fetele cat si baietii pot suferi pe termen lung in urma greselilor tineretii. Experiente gresite cu parteneri nepotriviti, sarcina, BTS-uri, traume psihice, abuzuri.

In ultima suta de ani s-a constatat faptul ca varsta la care se instaleaza pubertatea a scazut cu 2 ani.

Pubertatea aduce schimbari atat fizice cat si psihice unui tanar

 Acest fenomen, alaturi de deschiderea, de multe ori exagerata, a societatii moderne in privinta sexualitatii, are drept consecinta scaderea varstei la care adolescentii isi pierd virginitatea. In randul lor e deja rusinos daca te apropii de 18 ani si inca "n-ai facut-o". Tinerii pot chiar dezvolta complexe in caz ca nu se ridica la nivelul celor din jur.

Nu de putine ori am primit mesaje de genul: "Am 15 ani, nu-mi mai vine ciclul, cred ca sunt insarcinata dar nu pot merge la medic deoarece mi-e frica sa nu afle mama ca nu mai sunt virgina" sau "Am 16 ani, mi-am inceput viata sexuala luna trecuta, am scurgeri vaginale urat mirositoare, ma ustura foarte tare vaginul si ma doare cand merg la toaleta. Ce sa fac? Nu-i pot spune mamei si mi-e frica sa merg la medic" ori "Am 14 ani, sunt indragostita si prietenul meu vrea sa facem sex. Nu sunt prea sigura daca e bine. Ce sa fac?"

Citind mesajele pe care le primesc de la fete din toata tara, imi vine sa spun ca nu e atat de tragic faptul ca-si incep viata sexuala la 15 ani, cat faptul ca isi pun in continuare sanatatea in pericol pentru ca le e teama sa vorbeasca mamei. Pe langa faptul ca se simt singure si lipsite de ajutor isi dau seama ca sunt foarte multe lucruri pe care nu le cunosc, dar afla prea tarziu lucrul acesta.

Citeste mai multe despre impactul sexualitatii asupra copilului:


Ce inseamna pentru un copil sexualitatea

A nu vorbi copiilor despre sex

Dezvoltarea inhibitiilor sexuale incepe in copilarie

Fii prietena cea mai buna a fetitei tale!

Ca mama, ai tendinta de a urma modelul general al autoritatii parintesti. Dar acesta are o forma de expresie artificiala raportat la modul de intelegere al copilului si poate aduce un soi de distanta intre voi doua.

Conflictele intre generatii sunt in buna masura provocate de aceasta pentru ca "cei mari" traseaza tipare educationale pentru "cei mici" si le pun in aplicare inainte de a arunca o privire la personalitatea si temperamentul celor din urma.

Deci, daca primul model este nepotrivit pentru ca in final genereaza conflicte, poti adopta un altul: poti fi prietena cea mai buna a fetitei tale, in acelasi timp acordandu-i ei calitatea de cea mai buna prietena a ta. De la bun inceput, de cand apare pe lume.

Relatia amicala dintre mamica si fetita ei deschide larg portile comunicarii libere si neingradite. E o cale minunata de a-i transmite lucrurile bune pe care le stii si, poate vei fi surprinsa, dar fata ta, indiferent de varsta, nu e un copil atat de mic incat sa nu-ti poata oferi un sfat bun si sa te inteleaga.

Daca tu, in primul rand, te deschizi in fata ei, ii acorzi incredere si cauti s-o intelegi, ii vei oferi un model, pentru ca are nevoie de unul si o vei invata cum sa comunice. Iar ea, la randul ei, ori de cate ori va avea nevoie de o prietena, va apela la tine fara teama, cu incredere si sanse mari sa-ti urmeze sfaturile.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mama si fiica

Articole recomandate

Citeste si despre