Ce ti-ai fi dorit sa stii despre prietenia cu alte mame

/ / Modificat: 2024-02-19
Ce ti-ai fi dorit sa stii despre prietenia cu alte mame

Prietenia cu alte mame este o componenta importanta a maternitatii. Psihologii spun ca toate mamele, indiferent de varsta, tanjesc dupa compania altor femei cu care sa isi poata impartasi experientele, grijile, curiozitatile si sfaturile pretioase. Insa ca orice tip de relatie personala, prietenia intre adultii care au copii implica anumite aspecte delicate si eforturi sustinute care sa o intretina in timp.

Probabil ca ai trait si tu experiente diverse cand te-ai imprietenit cu alte mamici, in care te-ai simtit dezamagita si incurajata, inteleasa si judecata, apreciata sau, dimpotriva, folosita. Iata ce ai fi vrut sa stii cu siguranta inainte sa incepi o relatie de prietenie cu alte mame!  

Integrarea intr-un grup de mame iti poate aduce beneficii si deservicii

Daca ai fi stiut acest lucru de la inceput, ti-ai fi stabilit probabil asteptari mai realiste de la apartenenta ta la un grup de mame. Pe de o parte, ti-ai satisfacut nevoia fireasca de a socializa cu persoane compatibile cu modul tau de viata, ai avut cui sa adresezi intrebari care te macinau, ti-ai descarcat sufletul cand ai simtit nevoia si ai primit sfaturi care te-au ajutat sa depasesti cu brio anumite obstacole.

Pe de cealalta parte, au fost momente in care nu te-ai simtit inteleasa, ai daruit mai mult decat ai primit si ai fost nevoita sa accepti ca alte mamici sunt complet diferite de tine. Te-a durut cand ai fost judecata pentru ca ai renuntat la alaptat sau ai procedat gresit intr-o anumita privinta.

Cu siguranta te-a descurajat o mamica foarte mandra de bebelusul ei care doarme neintors toata noaptea, in timp ce tu nu te-ai bucurat de acelasi avantaj cu copilul tau. Un grup de mame iti aduce beneficii si deservicii. Important este sa iti asumi partile bune si sa nu lasi sursele de negativitate sa te afecteze.  

O singura mama cu care te imprietenesti este suficienta

Crearea de legaturi de amicitie cu alte mamici iti poate aduce aminte de perioada liceului, cand o mare provocare era sa faci parte dintr-un grup numeros de prieteni. Inconstient, este posibil sa iti doresti un cerc cat mai mare de prietene mamici, cat mai curand posibil. In realitate, nu ai nevoie decat de o prietena al carei copil este de varsta apropiata cu al tau.

Ea iti poate fi alaturi cand te ingrijoreaza o iritatie banala a puiului tau si te va consola in momentele in care iti pierzi cumpatul din pricina epuizarii. De altfel, sansele unei relatii armonioase de prietenie cresc atunci cand iti imparti timpul si atentia cu o sigura persoana. Lasa lucrurile sa curga de la sine si este posibil ca grupul vostru sa se mareasca fara sa depui vreun efort in acest sens.  

Legarea unei prietenii cu o mama seamana cu primele tale intalniri romantice

La inceputul unei prietenii cu o alta mama, treci prin aceleasi stadii ale intalnirilor tale romantice. Te intrebi daca te place, daca ar fi bine s-o suni sau sa astepti telefonul ei sau daca ar fi cazul sa o inviti la tine acasa si sa duceti relatia "la urmatorul nivel".

Si, la fel ca atunci cand flirtai cu un curtezan, este posibil sa te lovesti si de un refuz, iar sentimentele tale sa nu fie impartasite. In aceste momente, este important sa treci peste dezamagire si sa iti aduci aminte ca locul de joaca este plin de mamici cu care ai putea fi compatibila cu adevarat.  

Daca iei lucrurile prea personal, vei avea de suferit

Daca tu esti o persoana empatica si atenta cu sentimentele celor din jur, nu inseamna ca toti oamenii sunt la fel ca tine. Acest lucru este valabil si pentru prietenele tale cu care ai in comun experienta maternitatii: unele dintre ele pot fi exagerat de orgolioase, iar altele te pot jigni fara sa aiba aceasta intentie.

In prietenia cu o alta mama, care se confrunta cu propriile temeri si frustrari, este esential sa nu iei lucrurile prea personal. Asteapta-te sa nu primesti aprobari daca alegi sa faci lucrurile diferit. Poti sa intretii conversatii constructive si placute cu alte mame, chiar daca nu sunteti intotdeauna pe aceeasi lungime de unda. Este absolut normal sa aveti pareri diferite!  

Prietenia cu alte mame te poate indeparta de ceilalti amici

Amicitiile legate inainte sa devii mama pot intra intr-un con de umbra, odata ce te integrezi intr-un grup de mame cu care imparti aceleasi interese. Nu te simti vinovata daca nu mai ai timp sau energie sa te intalnesti la fel de des cu prietena ta buna din liceu, care se afla intr-o alta perioada a vietii si are alte preocupari, complet diferite de ale tale.

Cand copilul tau va mai creste (si timpul zboara intotdeauna!), iti va fi mult mai usor sa tii o legatura mai stransa cu amicii tai vechi. Pana atunci, concentreaza-te 100% pe misiunea ta de mama si bucura-te de fiecare moment special pe care rolul tau important ti-l ofera.  

Poti sa iti organizezi singura momentele distractive

Atunci cand te afli intr-un grup de mame numeros, este posibil sa te simti uneori lasata pe dinafara. Unele dintre ele vor organiza petreceri la care nu vei fi invitata, de exemplu, poate pentru ca relatia lor este mai veche sau mai stransa.

Accepta situatia asa cum este si urmeaza-le exemplul: poti organiza si tu, la fel de bine, un gratar in aer liber sau o excursie distractiva. Cu siguranta sunt si alte mamici care asteapta sa li se acorde atentia de care ai fost si tu privata la randul tau.  

Copiii mamelor-prietene nu se inteleg intotdeauna perfect

Iata un moment delicat in viata oricarei mame care se bucura de o prietenie reusita cu o alta mama: copiii par sa nu se inteleaga la fel de bine si prefera compania altor prichindei. Desi cei mici sunt mai putin pretentiosi cand vine vorba de camarazii de joaca, este posibil ca baietelul prietenei tale sa nu-l placa pe al tau sau viceversa. Nu face o drama din acest lucru si accepta faptul ca prieteniile tale nu trebuie sa fie si ale copilului tau.  

Prietenia intre mame poate evolua intr-o amicitie pe viata

La inceput, vei face diferenta intre prietenele tale mame si cele din alte arii ale vietii tale. Insa pe masura ce copilul tau creste si petreci tot mai mult timp cu mamicile de care te-ai atasat, aveti toate sansele sa descoperiti ca aveti multe alte lucruri in comun si sa ramaneti prietene adevarate, pentru toata viata.  

  • Foto: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Prietenie mame

Articole recomandate

Citeste si despre