De ce parintii nu ar trebui sa fie prieteni cu copiii lor

/ / Modificat: 2019-10-07
De ce parintii nu ar trebui sa fie prieteni cu copiii lor

De multe ori relatia dintre parinti si copii poate fi complicata. In trecut, erau folosite metode prea autoritare in cresterea celor mici, ceea ce a facut astazi ca educația sa se schimbe la 360 de grade. Acum se bazeaza pe o relatie mult mai apropiata, dar de multe ori apare riscul de a fi prea permisivi, iar copii ajung sa depasesca limitele. De aceea, parintii nu ar trebui sa fie prieteni cu micutii lor.

Este posibila prietenia dintre parinti si copii?

Dr. Eduard Estivill ne asigura ca prietenia dintre parinti si copii nu functioneaza si explica si de ce.

Multe mame, spun, mai ales cand fiicele lor ajung la adolescenta: sunt cea mai buna prietena a fetei mele. Aceasta este o greseala, pentru ca nu puteti fi prietene. Conceptul de prieten pentru un adolescent este cineva in care are incredere, careia ii poate povesti totul. Mama trebuie sa-si indeplineasca rolul de mama. 

Este foarte important si trebuie ca parintii sa marcheze granitele dintre a fi prea permisivii, fara a deveni prea stricti. Acest lucru se realizeaza inca din copilarie, printr-o buna educatie, care sa permita o relatie stabila intre parinti si copii, bazata pe respect, incredere si afectiune.

Parintii nu ar trebui sa fie prieteni cu copiii lor, deoarece principala problema este ca, atunci cand stabileasc o relatie de egalitate intre ei, copiii vor fi confuzi, aceasta situatie generand indoieli, iar adultul ajunge sa piarda controlul.   

Cum sa ai o relatie buna cu copilul tau

Dupa cum mentioneaza dr. Estivill, este mult mai bine sa petreci o jumatate de ora pe zi luand cina in familie, impartasind experiente si vorbind, decat sa stati 3 ore in fata televizorului fara sa schimbati vreun cuvant. Daca stimulezi acest tip de comunicare de la o varsta frageda, cand ajung la adolescenta, copiii vor avea capacitatea de a le marturisi parintilor problemele lor, cautand intotdeauna o figura paterna sau materna, care sa ii poata asculta si sustine fara a pierde autoritatea.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parinti Prietenii copiilor Prietenie

Articole recomandate

Citeste si despre