Alimentatia si somnul

/ / Modificat: 2013-08-23
Alimentatia si somnul

alimentatie_somn_influenta

Alimentatia zilnica ne afecteaza calitatea somnului mai mult decat credem. Odihna de peste noapte este influentata de multi factori, iar mancarea nu face exceptie.

Iata care sunt alimentele pe care trebuie sa le eviti inainte de culcare, precum si cele care iti garanteaza o noapte intreaga de somn linistit, ca de bebelus:

Consuma lactate

Lactatele contin triptofan, un aminoacid esential cu efecte linistitoare asupra creierului. Substanta o mai gasesti in nuci si seminte, banane, miere si oua.

Nu ocoli carbohidratii

Carbohidratii intaresc efectul lactatelor, intrucat determina cresterea nivelului de triptofan din sange. Mananca seara un castron de lapte cu cereale.

Ia o imbucatura inainte de culcare

art_insomniaDaca insomnia nu-ti da pace, putina mancare in stomac ar putea fi de ajutor. Nu, nu trebuie sa faci ravagii in frigider, este vorba doar de o imbucatura.

Spune "nu" fast-food-ului

Cercetarile arata ca oamenii care se indoapa seara cu fast-food nu doar ca se ingrasa, ci au parte de un somn intrerupt.

Fereste-te de cofeina ascunsa

In afara de cafea, exista si alte produse care ar putea avea un efect energizant: ciocolata, bauturile acidulate cu cofeina, ceaiul, etc. Consuma-le pe toate acestea cu cel putin sase ore inainte de culcare.

Medicamentele pot contine cofeina

Analgezicele, pastilele de slabit, diureticele sau pastilele pentru raceala pot contine cofeina cat o ceasca de cafea. Verifica inainte prospectul si roaga-ti medicul sa iti inlocuiasca medicamentul daca suferi de insomnie.

Nu consuma alcool seara

Bautura te face sa adormi mai repede, insa pe parcursul noptii te vei trezi des, vei transpira, vei avea cosmaruri si migrene. Daca se intampla sa consumi alcool seara, dupa fiecare pahar, ai grija sa bei apa pentru a dilua substanta in organism.

Evita "picanteriile"

Mancarea picanta iti va provoca mai mult ca sigur arsuri stomacale, deloc favorizante cand vine vorba de odihna.

Tine proteinele departe

consum_apa_cantitateProteinele nu sunt cea mai inspirata alegere petru cina, intrucat se digera greu si energizeaza. Alege mai bine sa bei o cana de lapte caldut, care merge exceptional cu 2-3 biscuiti bogati in fibre.

Evita lichidele dupa ora 8 seara

Hidratarea pe parcursul zilei este importanta, insa consumul de lichid inainte de culcare ar putea insemna deplasari frecvente la toaleta in timpul noptii, deci un somn intrerupt.

Lasa tigarile pentru a doua zi

Nicotina este un stimulent si functioneaza precum cofeina. Lasa tigarile pentru cafeaua de dimineata.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimente Insomnii Probleme somn mamici Alimentatie mame Fumat efecte sanatate Carbohidrati Proteine

Articole recomandate

Citeste si despre