Ghid de ingrijire a pielii copiilor in timpul iernii. Motivul pentru care baile frecvente trebuie evitate

/ / Modificat: 2019-01-15
Ghid de ingrijire a pielii copiilor in timpul iernii. Motivul pentru care baile frecvente trebuie evitate

Pielea celor mici are de suferit in sezonul rece, mai ales din cauza tegumentului subtire, cu un strat lipidic protector insuficient dezvoltat si a capacitatii reduse a organismului de adaptare la schimbarile de temperatura. Unii copii au o piele in mod normal uscata, care are si mai mult de suferit la impactul cu temperaturile scazute.

Cei care sufera de dermatita atopica, se lovesc de perioade de acutizare a afectiunii tot mai lungi si mai frecvente pe perioada iernii, fiind privati si de efectul benefic al radiatiilor ultraviolete ale soarelui.

Ce e de facut ca micutul voastru sa treaca cu brio pe perioada iernii?

Iata cateva reguli simple de ingrijire generala.

1. Imbracati copiii in haine de bumbac, care lasa pielea sa respire; evitati pe cat se poate supraincalzirea, imbracand copilul in “mai multe straturi” pentru a indeparta cat mai usor hainutele. Atentie la zonele expuse direct la frig, cum ar fi mainile sau fata. Schimbati hainele celui mic imediat ce s-au udat, temperaturile sunt altfel percepute de corp in contact cu umiditatea.

2. Evitati salturile de temperatura, trecerile bruste de la prea cald, la prea frig si invers; temperatura camerei ar trebui sa se situeze in jurul valorii de 20-21 grade, iar umiditatea aerului la 55%.

3. Desi par placute, baile fierbinti, prelungite nu fac bine, accentuand uscaciunea pielii. Baia nu trebuie sa depaseasca 10 minute, iar gelul de spalare ar trebui sa fie din cel “fara sapun”. Spalati copilul atunci cand este nevoie; baile frecvente, mai ales in cazul pielii cu predispozitie la uscare, nu fac bine.

4. Aplicati emolientul in primele 3 minute dupa baie; iarna optati pentru texturi cat mai grase, care sa suplineasca filmul protector deficitar.

5. Mainile, obrajii, urechile si buzele sufera cel mai mult la frig, din cauza expunerii directe; protejati mainile cu manusi de bumbac; dupa fiecare spalare a mainilor invatati copilul sa isi aplice o crema emolienta, care sa faca o pelicula protectoare la exterior.

Daca mainile devin prea uscate, cu fisuri suparatoare, aplicati crema in strat gros si acoperiti mainile cu manusi de bumbac sau chiar de latex pentru cateva ore, pentru a realiza o reparare intensa. Cremele pe baza de hidrocortizon acetat pot fi de folos in eczema mainilor, dar folosite cu masura.

Nu ignorati buzele, folositi stick-uri emoliente, ideal cu protectie solara asociata; eczema buzelor, mai ales la nivelul colturilor gurii este foarte suparatoare si are risc de suprainfectie cu alti germeni. Acoperiti neaparat urechile, acestea sunt unele din cele mai predispuse zone la degeraturi.

6. In caz de degeratura, interveniti imediat prin incalzirea zonei cu propria dumneavoastra caldura corporala. Zona degerata se recunoaste usor datorita culorii alb, gri deschis a tegumentelor.

De cele mai multe ori asociaza durere sau chiar lipsa de sensibilitate locala.  Daca este posibil, intrati in spatiu incalzit si readuceti gradual temperatura regiunii afectate la normal prin intruducerea zonei degerate intr-un vas cu apa calduta (maxim 40-42 grade Celsius); evitati expunerea directa la surse de caldura (calorifer, resou). De asemenea, un prosop inmuiat in apa calduta care sa acopere zona afectata poate fi util.

Evitati frictionarea zonei. In momentul in care temperatura revine la normal, pielea se poate inrosi si poate dezvolta bule in suprafata, asemanatoare arsurilor, caz in care prezentarea la medic este obligatorie.

7. Nu expuneti direct copilul la surse de caldura; expunerea cronica la acestea (calorifer, inclusiv laptop tinut timp indelungat pe picioare) poate da nastere unei afectiuni numita “eritema ab igne” caracterizata de colorarea tegumentului rosu-violet schitand aspect de plasa de peste la zona de contact direct cu sursa de caldura. 

8. Nu uitati protectia solara si iarna; razele soarelui pot fi la fel de nocive mai ales in asociere cu zapada, care e capabila sa reflecte 80% din radiatia ultravioleta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ingrijire piele Ingrijire piele iarna Creme protectie solara

Articole recomandate

Citeste si despre