Dieta DASH

/ / Modificat: 2013-05-24
Dieta DASH

Urmarea unei diete nu este o etapa usoara nici inainte de a ramane insarcinata, nici dupa ce aduci pe lume un bebe frumos, insa uneori este nevoie de sacrificii pentru a arata bine. Vrei sa scapi de kilogramele in plus cu care ai ramas dupa nastere sau pur si simplu simti nevoia sa ai un regim alimentar echilibrat si sanatos? Atunci ce ai spune daca ai urma dieta DASH?

Ce presupune urmarea dietei DASH

Draga mamica, trebuie sa stii ca dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) nu este o simpla dieta menita sa te scape de kilogramele in plus, ci este un stil de viata. Adica, odata ce incepi dieta, te indragostesti iremediabil de ea si nu vei mai vrea sa revii la alimentatia obisnuita.

Aceasta dieta iti este recomandata mai ales daca ai probleme cu tensiunea si colesterolul, intrucat prin alimentele pe care le consumi poti readuce tensiunea la cote normale si poti scadea nivelul de grasimi rele din sange, fara sa recurgi la tratamente medicamentoase costisitoare.

Dieta DASH este impartita in 2 etape, una in care slabesti pana ajungi la greutatea dorita, iar a doua in care iti mentii greutatea.

Prima faza a dietei DASH

Prima etapa a dietei DASH tine 2 saptamani, iar pentru a putea slabi este nevoie sa mananci:

  • alimente bogate in proteine si grasimi sanatoase (fructe oleagionase: nuci, migdale, fistic, alune);
  • alimente bogate in proteine, dar sarace in grasimi saturate (carne slaba, peste, linte, fasole, soia, lactate degresate, oua).

A 2-a faza a dietei DASH

Cea de-a doua etapa a dietei DASH presupune sa incluzi in alimentatia zilnica si cereale integrale, mai exact 3 portii pe zi. O portie poarte consta intr-o felie de paine de cereale integrale sau un bol de cereale integrale. Pe locul 2 in ceea ce priveste proportiile consumului se afla fructele si legumele.

dieta

Acestea trebuie sa fie consumate in cate 2 portii pe zi. In cazul fructelor si legumelor, o portie poate consta intr-un mar, o rosie, un pahar de suc de portocale etc. Zilnic, trebuie sa consumi cate 2 portii de lactate degresate si o portie de fructe oleaginoase (migdale, nuci, alune, fistic).

Cat despre carne, ai voie sa consumi in fiecare zi o portie de carne fara grasime sau peste. In zilele in care ti se face pofta de oua, ai voie sa mananci un ou pe zi, in locul portiei de carne.  

Redu consumul de sare

Daca incepi sa tii dieta DASH, este bine sa reduci consumul de sare, deoarece sarea contribuie la retentia apei in organism si creste tensiunea arteriala. In mancare, pentru a inlocui sarea poti adauga mai multe condimente.

dieta-legume

In ceea ce priveste gustarile, incearca sa te feresti atat de cele care te avertizeaza ca au sare (chipsuri cu sare, covrigi cu sare), cat si de cele care contin cantitati ascunse de sare (legumele la conserva, branza, mancarurile congelate).

Redu consumul de dulciuri

Ca orice mamica grijulie, preferi sa faci prajituri de casa, decat sa le cumperi gata facute din patiserie. Este buna alegerea ta, insa in dieta DASH trebuie sa reduci portiile de dulciuri. Saptamanal, ai voie sa consumi maximum 5 portii de dulciuri.

De exemplu, este recomandat sa inlocuiesti inghetata clasica cu un sorbet din zmeura si toppingul de ciocolata cu sirop de artar sau de agave.  

Meniul pentru o zi in dieta DASH

Ti se pare greu de urmat dieta DASH deoarece nu stii ce alimente sa combini? Atunci iata cum ar putea arata meniul tau intr-o zi a dietei. Sigur, in functie de preferintele tale, poti inlocui anumite alimente, pentru a impiedica instalarea monotoniei.  


Mic dejun DASH

omleta din 2 albusuri de ou, cu ciuperci si sunca slaba

 

Gustare DASH

doua linguri de branza de vaci si legume proaspete

 

Pranz DASH

o salata mare de cruditati cu ton si dressing de ulei si otet

 

Gustare DASH

o mana de alune nesarate sau migdale

 

Cina DASH

carne de vita slaba cu legume gatite la aburi

Tu esti tentata sa tii o dieta DASH sau urmezi deja un astfel de regim alimentar? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tensiune arteriala Diete de slabit Alimentatie femei Slabit sanatos

Articole recomandate

Citeste si despre