Dieta volumetrica

/ / Modificat: 2017-05-08
Dieta volumetrica

Dieta volumetrica este un regim de slabit inteligent, perfect pentru persoanele gurmande si pofticioase, care vor sa manance pe saturate, dar sa slabeasca cel putin 1 kg pe saptamana si sa-si imbunatateasca starea de sanatate.

Ce este dieta volumetrica?

Dieta volumetrica a fost creata de medicul american Barbara Rolls, care a gandit planul alimentar in functie de nevoile si preferintele alimentare ale majoritatii oamenilor. Autoarea propune un plan alimentar satios si consistent, bogat in alimente sanatoase si gustoase, astfel incat persoanele care se decid sa o urmeze sa se simta satule si, in acelasi timp, sa-si reduca dimensiunile siluetei. In acest fel, spune ea, se evita frustrarile si nemultumirile, dar mai ales infometarea caracteristica multor alte regimuri de slabit.  

In ce consta planul alimentar?

In cadrul dietei volumetrice, alimentatia se imparte in 4 grupe, in functie de densitatea energetica a acestora:  

1. Alimente cu densitate energetica foarte mica - preparate pe baza de legume fara amidon (rosii, broccoli, ciuperci etc.), lactate fara grasimi, supe dietetice etc.  

2. Alimente cu densitate energetica mica - produse din cereale integrale, legume, carne slaba etc.

3. Alimente cu densitate energetica medie - sunt alimentele preferate de majoritatea persoanelor, intrucat sunt gustoase si savuroase - pizza, produse de panificatie, cartofi prajiti, prajituri, inghetata, branzeturi etc.  

4. Alimente cu densitate energetica mare - snacks-uri, ciocolata, dulciuri, unt, uleiuri, fructe oleaginoase etc.

Ideea principala a dietei este sa mananci consistent din primele doua grupe alimentare, dar sa acorzi cea mai mare atentie ultimelor doua. Acestea din urma au rolul de a oferi senzatia de satietate necesara pentru a evita supraalimentarea, dar si energia optima pentru ca organismul sa functioneze la capacitate maxima.

Meniul zilnic din timpul regimului consta in 5 mese pe zi - 3 principale si 2 gustari - si 1 desert. Dieta permite consumul de alcool, insa poate fi integrat in meniu doar in conditiile in care meniul este echilibrat si redus caloric.

Meniul zilnic ar trebui sa insumeze undeva intre 1600 si 2000 de calorii, in functie de greutate, nivel de activitate, varsta si alte particularitati medicale. Chiar daca dieta nu interzice propriu-zis niciun aliment, este important ca produsele sanatoase, hipocalorice si energizante sa aiba prioritate printre optiunile alimentare din timpul regimului.  

Ce beneficii are asupra sanatatii?

Pe langa efectul scaderii in greutate, dieta volumetrica isi pune pozitiv amprenta si asupra sanatatii, daca alimentele cu densitate energetica medie si mare primeaza in meniu. Cura de slabire volumetrica previne si trateaza:

  • infectiile;
  • depresia;
  • oboseala cronica;
  • bolile cardiovasculare etc.

Pentru rezultate mai bune, dieta trebuie completata cu sport si activitate fizica, insa fara eforturi deosebite. Autoarea dietei propune plimbarile, mersul pe jos sau urcatul scarilor ca metode de miscare eficiente pentru imbunatatirea rezultatelor de slabire.

Ai incercat vreodata sa tii dieta volumetrica? Spune-ne ce rezultate ai obtinut si ce alte diete sanatoase si eficiente ai mai incercat, in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Diete slabit Diete sanatoase Slabit sanatos

Articole recomandate

Citeste si despre