Alergiile la copii. Care sunt primele semne?

/ / Modificat: 2016-04-26
Alergiile la copii. Care sunt primele semne?

Toti parintii se intreaba daca urmasii lor sunt alergici sau nu, insa nu toti stiu sa recunoasca inca de la inceput primele semne ale alergiilor.

Din pacate, acestea nu sunt atat de usor de recunoscut, deoarece simptomele lor se aseamana intr-o foarte mare masura cu cele ale problemelor clasice de sanatate de care sufera frecvent copiii, asa cum sunt racelile si virozele. De la congestia nasului si stranut la simptome precum inrosirea ochilor, astfel de simptome sunt comune atat infectiilor virale, cat si alergiilor la polenul florilor de primavara sau la parul de pisica.

Primele semne ale alergiilor

Bronsiolitele incep si chiar se repeta inca dinaintea implinirii varstei de 2 ani. Copiii manifesta unul sau doua episoade trecatoare in timpul iernii, de regula, insa dupa implinirea varstei de 3 ani, aceste episoade pot fi insotite de accese de tuse si de stranut, iar acesta este un semn ca ar putea fi vorba despre astm alergic. Tusea este uscata si poate aparea ori de cate ori copilul face miscare sau se agita.

Ai fost cu el la medic, ti s-a confirmat ca nu este bolnav, nu prezinta alte simptome asociate cu raceala asa cum este congestia nasului, insa tusea seaca nu ii da pace in nici un moment? Acesta este cu siguranta un semn prevestitor al astmului care, in 90% dintre cazurile semnalate in randul copiilor, este de natura alergica.

Un alt semn ar putea fi eczema. Numerosi bebelusi si copii de varste destul de mici au pielea uscata si prezinta pete rosiatice cu precadere in timpul iernii pe maini, pe brate sau pe picioare. Pruritul, iritatiile si inflamatia sunt si ele comune la eczema, ale carei cauze nu au fost stabilite si confirmate cu precizie de catre medicii specialisti, dar despre care se crede ca ar putea avea o legatura si cu alergiile.

De fapt, specialistii afirma ca, atunci cand eczema afecteaza mai mult de 3 zone ale corpului copilului, este cel mai probabil de natura alergica. Indiferent daca este vorba despre o alergie alimentara sau una de contact, pruritul se va declansa mai devreme sau mai tarziu, impreuna cu petele rosii de pe corp si cu inflamatiile locale.

Daca acest lucru se intampla la scurt timp dupa ce copilul tau a mancat sau doar in momentele cand are contact cu anumite plante, insecte sau animale, cu siguranta este vorba despre o alergie. Starea generala de sanatate a copiilor care sufera de alergii nu este una satisfacatoare, in general. Acestia manifesta pierderea apetitului, modificari ale calitatii scaunelor si chiar somn intrerupt si neodihnitor.

Ce poti face cand copilul tau sufera din cauza alergiilor?

In cazul in care ai suficiente indicii sau chiar certitudinea faptului ca fiul sau fiica ta sufera de o alergie, primul lucru pe care trebuie sa il faci este contactarea unui medic alergolog. Testele complete de piele se pot face chiar si inaintea implinirii varstei de 3 ani si sunt nedureroase si foarte rapide. In anumite situatii, acestea necesita confirmarea prin prelevarea si analiza unor mostre de sange, insa acestea se fac doar la recomandarea alergologului.

Copiii aflati in plin proces de crestere si dezvoltare reprezinta insa un teren alergic in continua schimbare, asa ca un singur set de analize nu este suficient. Medicii recomanda repetarea acestora in fiecare an sau de fiecare data cand copilul tau manifesta episoade simptomatice noi a caror cauza nu o cunosti.

In plus, dupa varsta de 3 ani, copiii pot dezvolta alergii incrucisate; un astfel de exemplu sunt cazurile copiilor alergici la oua, care devin ulterior alergici si la penele de gaina. Medicul alergolog iti va povestii despre aceste incrucisari si relatii dintre alergii, astfel incat sa iti poti proteja cat mai eficient copilul.

Mai mult decat atat, testele iti pot da informatii pretioase cu privire la posibilitatile de diversificare a hranei copilului, atunci cand acestea sunt facute de la varste fragede, deoarece exista momente optime pentru introducerea unor alimente noi in meniul acestora, atunci cand pragul de intoleranta este mai scazut.

Copilul tau este alergic? Ce masuri ai luat? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alergii copii Alergii alimentare copii

Articole recomandate

Citeste si despre