Alergiile solare, confundate adesea cu arsurile. Care sunt simptomele si la ce sa fie atenti parintii

/ / Modificat: 2023-07-17
Alergiile solare, confundate adesea cu arsurile. Care sunt simptomele si la ce sa fie atenti parintii

Alergiile solare sunt adesea confundate cu arsurile solare, sustin medicii. Acest lucru se intampla atat in cazul adultilor, dar si in cazul copiilor. Tocmai de aceea, cand merg la plaja si nu numai, parintii trebuie sa acorde o importanta deosebita alergiilor.

Ce sunt alergiile solare

"Alergiile solare reprezinta o umbrela mai larga sub care omul crede ca orice actiune vatamatoare a razelor ultraviolete, a radiatiilor ultraviolete date de astrul natural, adica de soare, este egal alergie solara. Dar nu este chiar asa.

Prin alergie solara, de fapt, noi intelegem lucruri foarte rare. Eruptia polimorfa la lumina, intelegem urticaria solara, care sunt suferinte rare. Dar omul lui echivaleaza cu banala, de exemplu arsura solara, cu actinita sau cu reactii fototoxice la cremele de foto-protectie. Adica omul practic isi da cu o crema de foto-protectie, dar daca ea nu este corect aleasa, poate chiar sa-i faca rau.

Deci prin alergie solara intelegem o actiune daunatoare a radiatiilor ultra-violete asupra pielii, adesea acuta.", a explicat medicul Olga Simionescu pentru Antena 3 CNN.

Care sunt simptomele specifice alergiilor solare

"Cele mai frecvente semne sunt arsurile solare, adica pielea devine rosie. Exista mai multe faze, mergand pana la insolatie, unde se produce chiar un edem la nivel cerebral, cu pierdere de ioni si cu tulburari ale sistemului hidroelectrolitic, si care necesita chiar un ajutor calificat, necesita uneori perfuzii. In primul rand, omul trebuie indepartat din soare. 

Agresiunea actinica, agresiunea solara cutanata, presupune o supracalificare a medicului dermatolog si nu este disponibil in toate centrele tarii, ci numai in centrele mari universitare. Se fac asa-numitele foto-peci-testari, adica pacientul este expus la lampi speciale, care emit ultraviolete a si b, in conditii strict medicale, facute de personal inalt calificat, si pacientuli se spune daca el este alergic, daca are o alergie solara, daca are o reactie adversa la un agent ecran.

Exista studii care arata ca fotodesensibilizarile ar fi un ajutor, insa este cu dute-vino. De obicei, tegumentul deschis la culoare, pielea alba trebuie sa evite radiatiile ultraviolete.", a precizat dermatologul pentru sursa citata.

Cum sa te pregatesti cand mergi la plaja cu copiii

Daca urmeaza sa pelci la mare, este importat sa te pregatesti din timp cu toate cele necesare. Crema cu factor de protectie solara 50+, pentru copii, nu trebuie sa-ti lipseasca din bagaj.

Crema cu factor de protectie solara trebuie aplicata in mod corect, pe toate zonele expuse la soare. Totodata, este indicat ca micutii sa poarte un costum de baie intreg, astfel incat o portiune mica de piele sa fie expusa la soare.

Citeste si: Ghid complet pentru parinti: Cand si cum sa folosesti crema de protectie solara pentru copii  

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alergii copii

Articole recomandate

Citeste si despre