Alergiile alimentare la copii - Cum identifici semnele si ce simptome sa urmaresti

/ / Modificat: 2022-11-14
Alergiile alimentare la copii - Cum identifici semnele si ce simptome sa urmaresti

Inceputul hranirii bebelusului cu alimente solide este o etapa importanta pentru parinti. Cu toate acestea, diversificarea vine cu o multime de intrebari si ingrijorari, in special in ceea ce priveste alergiile alimentare. Ce alimente sunt cele mai susceptibile de a provoca alergii la bebelusi, cum se manifesta sau de ce apar alergiile sunt doar cateva din intrebarile care se pun in acest context.

Iata ce ar trebui sa stii despre alergiile alimentare la copii.

Ce sunt alergiile alimentare?

Sistemul imunitar ar trebui sa recunoasca amenintarile, cum ar fi germenii si bacteriile, pentru a ne proteja. Uneori insa le confunda si reactioneaza la unele alimente pe care le mancam sau la unele substante cu care intram in contact.

In astfel de situatii, sistemul imunitar incearca sa ne protejeze provocand inflamatii si eliberand o substanta numita histamina. Atunci cand sistemul imunitar raspunde la o amenintare reala, acest lucru poate ajuta la eliminarea germenilor. In cazul in care declansatorul este o proteina alimentara inofensiva, reactia poate duce la simptome precum urticarie si umflaturi.

Cei mai comuni factori declansatori ai alergiilor alimentare la bebelusi si copii sunt: laptele, ouale, graul, soia, alunele, pestele si fructele de mare. 

De ce apar alergiile alimentare? 

Desi este imposibil de spus daca bebelusul va dezvolta sau nu alergii, acest lucru este mai probabil daca exista si alti membri ai familiei care au alergii alimentare. Faptul ca in familie exista antecedente de eczeme sau astm poate insemna, de asemenea, ca este mai probabil ca si copilul sa dezvolte o alergie alimentara.

Bebelusii care sunt deja afectati de eczeme sunt, de asemenea, mai susceptibili de a avea alergii alimentare. Toate aceste afectiuni sunt strans legate intre ele, deoarece sunt asociate sistemului imunitar.

Vestea buna despre alergiile din copilarie este ca multe vor trece de la sine. Sistemul imunitar al bebelusului este inca in curs de dezvoltare, asa ca, in timp, acesta poate „invata” sa ignore alimentele care declanseaza raspunsul alergic. Cu toate acestea, este important sa stii cand copilul are o alergie alimentara, astfel incat sa poti lua masuri pentru a-l proteja.

Cum identifici semnele alergiei alimentare

Organizatia Mondiala a sanatatii le recomanda parintilor sa nu astepte pana creste copilul pentru pentru a introduce alimentele cu potential alergen in alimentatia copilului, pentru a preveni alergiile alimentare. Cel mai important este sa introduci treptat alimentele noi in alimentatia bebelusului. In caz contrar, ai putea avea probleme in a identifica care este produsul care provoaca o alergie. 

De exemplu, daca ii dai bebelusului trei alimente noi in decursul unei zile si apoi dezvolta o reactie alergica, nu vei sti care dintre alimente a provocat-o.

De fiecare data cand oferi un nou aliment, este recomandat sa astepti trei pana la cinci zile inainte de a adauga un alt element nou in meniu. Nu elimina celelalte alimente pe care le mananca bebelusul in aceasta perioada; stii deja ca acestea sunt sigure, deoarece copilul nu a avut pana acum nicio reactie alimentara. 

Daca crezi ca bebelusul are anumite reactii alergice la un aliment, cum ar fi diaree, eruptii cutanate sau varsaturi, discuta cu medicul pediatru despre cele mai bune alegeri pentru dieta.

La cateva luni dupa ce a inceput sa manance alimente solide, dieta zilnica a bebelusului ar trebui sa includa o varietate de alimente, cum ar fi laptele matern, laptele formula sau ambele; carne; cereale; legume; fructe; oua si peste.

Pentru bebelusii hraniti cu formula, exista variante hipoalergenice ce contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar. De exemplu, gama aptamil include, pe langa formulele imbogatite cu vitamine si nutrienti in cantitati adecvate varstei bebelusului, si formule hipoalergenice ce contin imuno-nutrienti prezenti in mod natural si in laptele matern.

Simptomele alergiei alimentare pe care trebuie sa le urmaresti

Simptomele alergiilor alimentare apar, de obicei, la foarte scurt timp dupa ce alimentul a fost consumat, intre cateva minute si cateva ore. Daca introduci un aliment nou pentru bebelus, fii atent la aceste simptome:

-urticarie;

-inrosirea pielii sau eruptii cutanate;

-umflarea fetei, a limbii sau a buzelor;

-varsaturi si/sau diaree;

-tuse sau dificultati de respiratie;

-pierderea cunostintei.

Unele reactii alergice severe pot fi periculoase pentru copii. Daca bebelusul prezinta urmatoarele  semne dupa ce a mancat, este cazul sa va prezentati la unitatea de urgente:

-probleme de respiratie;

-fata umflata;

-are varsaturi sau diaree severa dupa ce a mancat.

Alergiile alimentare usoare la copii

Daca observi simptome usoare, cum ar fi urticarie sau eruptii cutanate, contacteaza medicul pediatru pentru o evaluare suplimentara. Medicul te poate trimite la un alergolog, care poate recomanda teste de diagnosticare, cum ar fi:

-teste cutanate: presupun plasarea unor extracte lichide de alergeni alimentari pe antebratul sau pe spatele copilului si inteparea pielii. Se asteapta apoi pentru a vedea daca se formeaza pete rosiatice in relief in decurs de 15 minute. Un test pozitiv la un aliment arata doar ca cel mic ar putea fi sensibil la acel aliment.

-teste de sange pentru a verifica anticorpii igE la anumite alimente.

Reactia alergica initiala a unui copil la un aliment nou poate fi usoara, dar se poate agrava la urmatoarele expuneri. Discuta cu medicul pediatru despre orice simptome de alergie alimentara. Unele alergii dispar cu timpul. alergiile la oua si lapte dispar adesea pe masura ce copiii cresc, dar alergiile la arahide, nuci si crustacee tind sa persiste. 

Asadar, alergiile alimentare la copii pot fi depistate pe masura ce incepi diversificarea hranei bebelusului sau prin teste specifice. Multi copii depasesc unele alergii alimentare, in timp ce altii pot continua sa fie afectati pe tot parcursul vietii. In general, alergiile la lapte, soia, grau sau oua dispar odata cu varsta, in timp ce alergiile la alune, nuci, susan si fructe de mare vor dura probabil toata viata.

sursa foto:shutterstock.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alergii copii Alergii alimentare copii

Articole recomandate

Citeste si despre