Racelile repetate la copilul mic

/ / Modificat: 2011-10-25
Racelile repetate la copilul mic


 Ceea ce va recomand in momentul de fata este o reevaluare a starii generale de sanatate a copilului dumneavoastra.

Faptul ca baietelul dumneavoastra a facut atat de multe infectii intr-un timp scurt, poate semnifica exista unor factori favorizanti: deficiente imune, rahitism, greutate mica in raport cu varsta sau existenta unor boli care se insotesc de infectii respiratorii (de exemplu vegetatiile adenoide-polipii).

De asemenea, este posibil sa existe un focar infectios nedescoperit, care sa intretina aceste infectii. La nivelul rinofaringelui, in spatele nasului exista o formatiune numita amigdala faringiana; la copii, cel mai frecvent intre 3-6 ani apare inflamatia cronica insotita de hipertrofia (cresterea) acestei formatiuni, care blocheaza comunicarea intre nas si gat determind tulburari respiratorii si impiedica scurgerea secretiilor nazale, ceea ce favorizeaza aparitia infectiilor in sfera ORL.

Inflamatia cronica insotita de hipertrofia amigdalei faringiene se numeste adenoidita cronica sau vegetatii adenoide, numite popular „polipi”.

La un copil la care sunt prezente obstructie nazala cronica (nas infundat in majoritatea timpului), sforait nocturn, facies adenoidian, voce nazonata sau dezvolta frecvente rinite, rinofaringite, otite medii recurente se indica un consult ORL.

Daca in urma examenului ORL medicul constata prezenta adenoiditei cronice se indica adenoidectomia – interventia chirurgicala de extirpare a vegetatiilor adenoide.

Avand in vedere istoricul medical al baietelului dumneavoastra si faptul ca la copiii mici unele infectii respiratorii pot evolua cu insuficienta respiratorie acuta, nu este bine sa neglijati aceste episoade.

De asemeni, trebuie sa aveti in vedere ca un organism sanatos este capabil sa-si dezvolte treptat imunitatea impotriva germenilor cu care vine in contact; daca doriti puteti incerca si tratamente homeopate, ca si alte produse farmacologice cu efect imunomodulator (Broncho-Vaxom, Luivac, Lantigen B, Pneumo 23, vaccinuri antigripale etc.).

Alina Pop-Began

- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-

Detalii specialist

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tratament raceala copii

Articole recomandate

Citeste si despre