Alergie sau raceala? Ghid complet de simptome

/ / Modificat: 2016-05-24
Alergie sau raceala? Ghid complet de simptome

In ultimii treizeci de ani, s-a inregistrat o crestere in ceea ce priveste numarul alergiilor. Acest lucru se datoreaza unor fenomene naturale, cum ar fi poluarea aerului sau schimbarea climei, sau antibioticele care din punctul unora de vedere pot fi responsabile pentru dezvoltarea unor alergii in ultimele decenii.

Cercetatorii inca nu reusesc sa inteleaga pe deplin de ce unele substante declanseaza alergii in timp ce altele nu. O alta necunoscuta in lumea stiintei este de ce exista unii oameni care au simptome foarte puternice, in timp ce altii nu sunt afectati deloc.

Printre cei mai expusi alergiilor sunt copii. Pentru cei mai multi dintre acestia, alergiile nazale sunt cea mai intalnita problema a cailor respiratorii superioare. Aproximativ 40% dintre tineri sufera de o alergie nazale. Pentru unii, aceasta reprezinta doar un mic disconfort, in timp ce altora le cauzeaza dificultati de dormire sau in a-si desfasura activitatile obisnuite ale unui copil.

Care este diferenta intre o simpla raceala si primele semne ale unei alergii

Problemele apar atunci cand anumiti parinti confunda aceste alergii cu raceala din cauza unor simptome asemanatoare. Copilul stranuta, ii curge nasul sau isi simte gatul incarcat. In cazul unei raceli, copilului ii curge o secretie nazala groasa, are febra si in unele cazuri dureri, dar aceste simptome dispar in trei pana la cinci zile.

In cazul alergicilor, nu exista febra, din nas le curge o secretie apoasa si simt mancarimi in zona ochilor si a nasului. Simptomele in cazul acestora poate dura si cateva luni si revin de fiecare data in aceeasi perioada a anului.

Sunt doua tipuri de alergii nazale, iar, din pacate, unii copii se confrunta ce amandoua. Cea mai intalnita este rinita alergica de sezon, care "loveste" in perioada primaverii atunci cand in aer este foarte mult polen. Pentru unii, simptomele se pot simti chiar si pe perioada verii sau a toamnei. Cel de-al doilea tip este rinita alergica perena si este declansata de alergeni cum ar fi praful, mucegaiul, animalele de casa sau de prezenta gandacilor.

In momentul in care copilul sufera de o alergie, sistemul imunitar elibereaza chimicale inflamatoare in sange pentru a ataca ceea ce este perceput ca un invadator.

De fiecare data cand cel mic este expus alergenilor, simptomele revin, in unele cazuri din ce in ce mai severe. Stranutul este prima linie defensiva a organismului.

Alergenii irita mucoasa nazala, iar stranutul este singura cale de a scapa. Totodata, acestia irita ochii, nasul si creeaza senzatia de mancarime.

In cazul copiilor sub trei ani depistarea unei alergii nu este deloc usoara. De cele mai multe ori, acestia se confrunta cu alergii perene, la caini, pisici sau praf.

Asta pentru ca dureaza mai multi ani in care copilul sa fie expus polenului pentru a dezvolta o alergie de sezon. Cu toate acestea, infectiile la ureche, respiratia suieratoare sau eruptiile cutanate sunt semne ca cel mic este predispus unor rinite sau alergii la mancare in viitor.

Cu ce se trateaza rinitele alergice?

Pe piata exista multe medicamente care ar putea ajuta in a reduce severitatea simptomelor, dar este foarte important ca acestea sa fie recomandate de un medic specialist. Asta pentru ca nu este obligatoriu ca un antihistaminele care au functionat in cazul unui copil sa functioneze si in cazul altuia.

Antihistaminele sunt principalele medicamente care se prescriu in cazul unor rinite alergice si pot ajuta la diminuarea simptomelor. In cazul in care acestea nu aduc imbunatatiri starii generale, medicul poate schimba reteta pentru a ameliora simptomele.

In unele cazuri, medicamentele anti-alergice pot provoca senzatie de gura sau nas uscat, probleme stomacale, iritabilitate, insomnie sau hiperactivitate. In cazul in care se observa reactii adverse este recomandat sa se intrerupa tratamentul medicamentos.

Spalaturile cu apa sarata sunt un alt tratament care se poate dovedi eficient pentru ca ajuta la decongestionarea nazala.

Copiii care sufera de rinite alergice nu ar trebui sa fie supusi unor tratamente cu sprayuri nazale. Desi pot fi eficiente pe termen scurt, simptomele revin mult mai puternic in momentul in care se renunta la acest tratament. Totodata, multi doresc sa apeleze la terapia naturala, dar nu exista pana in acest moment niciun studiu care sa certifice ca acestea pot vindeca rinitele alergice.

Imunoterapia "imblanzeste" simptomele

Exista cazuri si in care anumiti copii iau tratamentul potrivit dar nu reusesc sa scape de simptome. In aceste cazuri, mediciul pediatru face o trimitere catre alergolog pentru a depista exista tipul alergiei.

Se vor recolta probe din zone in care copilul prezinta mancarimi. Odata ce s-a depistat ce declanseaza aceste eruptii, copilul poate fi ferit de anumite alimente sau situatii care ii provoaca alergia.

Totodata, copiii de peste cinci ani pot incepe imunoterapia, care poate dura de la doi la cinci ani. In cazul in care aceasta este eficienta, copilul poate deveni mai putin sensibil la alergeni, iar simptomele vor deveni mai blande. Scopul este acela de a astepta primavara fara sa fie nevoie de mai multe pachete de servetele.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alergii Raceala

Articole recomandate

Citeste si despre