Raceala, alergie sau coronavirus: Cum poti diferentia simptomele la copii

/ / Modificat: 2020-04-07
Raceala, alergie sau coronavirus: Cum poti diferentia simptomele la copii

Coronavirusul a pus stapanire pe toata lumea si nimeni nu mai discuta despre altceva. Dar exista si alte boli frecvente la copii. Desi nu sunt foarte multe informatii despre acest nou virus, se stiu tot mai multe lucruri despre simptomele lui la copii, dar si la adulti. 

Insa pot fi usor confundate cu o simptoma normala de raceala sau alergie, tipica acestei perioade a anului. Cum faci diferenta intre raceala, alergie si o infectie cu coronavirus?

Simptomele coronavirusului la copii

Cele mai frecvente simptome sunt febra si tusea uscata. Dar pot aparea si tulburari respiratorii, oboseala, dureri musculare si simptome gastro-intestinale.Cele mai recente date indica faptul ca multi dintre pacienti isi pierd mirosul si gustul. Uneori poate aparea si congestia nazala.

Copiii par sa aiba simptome mai usoare, iar multi dintre ei pot fi chiar asimptomatici. Un studiu facut de cercetatorii din China arata ca din 1391 de copii din Wuhan care au luat contact cu persoane cu COVID, doar 171 (12,3%) au fost confirmati pozitiv.

Cele mai frecvente simptome au fost tuse (48%), febra (41%, rare peste 39ºC) si roseata faringelui (46%). Doar cateva cazuri au prezentat congestie nazala (5%) si rinoree (7%), precum si simptome gastro-intestinale (varsaturi si diaree).

In ceea ce priveste durata infectiei, copiii par sa se recupereze intr-una sau doua saptamani.

Care sunt simptomele alergiei sezoniere la copii?

Alergiile la copii sunt foarte frecvente. Alergiile alimentare sunt mai frecvente la cei mai mici, iar alergiile respiratorii apar de la varsta de 3-4 ani: rinita alergica sau astm alergic.

Cele mai frecvente simptome ale rinitei alergice sunt stranutul, mancarimea, mucusul si obstructia nazala. Tipic este mancarimea nasului. Mucusul este de obicei apos, iar congestia nazala tinde sa fie mai pronuntata pe timp de noapte.

De asemenea, poate aparea si conjunctivita alergica (mancarimi, lacrimi, ochi rosii). Exista copii care prezinta simptome prompte atunci cand intra in contact cu alergenul (substanta care ii face alergici). La unii, alergiile pot dura saptamani sau chiar luni (de exemplu, alergia la polen primavara).

Care sunt simptomele unei raceli la copii?

Racelile, denumite tehnic infectii ale cailor respiratorii superioare, sunt foarte frecvente in copilarie, mai ales in lunile reci.

Cele mai frecvente simptome sunt tusea, congestia nazala si mucusul. Febra apare adesea la copii, in special la cei mai mici. In general, racelile dispar fara tratament (in afara de paracetamol pentru febra si disconfort) in 7-10 zile.

Cum stii daca simptomele copilului sunt cauzate de raceala, coronavirus sau alergie?

In plina perioada de pandemiei de coronavirus, debutul brusc al febrei, tusea sau tulburarile respiratorii sunt asociate infectiei cu COVID. Fara a efectua testul, uneori este dificil sa-l diferentiezi de o alergie tipica acestei perioade a anului sau de o raceala, extrem de frecventa la copii.

Febra si tusea sunt specifice pentru infectia cu noul coronavirus, desi nu apar intotdeauna la copii.

Tusea este foarte frecventa si la raceli. La o alergie nu apare intotdeauna. Copiii cu rinita alergica pot avea o tuse mai pronuntata pe timpul noptii, cand mucusul ii picura pe gat. Cei cu astm alergic tusesc, de asemenea, iar starea se poate imbunantati odata cu tratamentul cu inhalator. In alergie nu exista febra, iar in raceli apare uneori, mai des la copiii mai mici.

Congestia nazala si mucusul sunt specifice racelilor si rinitelor alergice. Pe de alta parte, ele sunt rare in infectia cu noul coronavirus.

Oboseala si respiratia greoaie (dureri toracice si de coaste) apar in multe cazuri de COVID (moderat si sever). La copii este mai rar, deoarece coronavirusul da simptome mai usoare. La raceli sunt rare (cu excepția copiilor cu hiperreactivitate bronsica) si in cazul alergiei apare doar in caz de astm alergic.

Oboseala si durerile musculare sunt un simptom tipic al COVID 19, care nu este de obicei prezent in alergii sau raceli. Voma si diareea pot aparea in cazul coronavirusului, la fel si pierderea brusca a mirosului si a gustului (este greu sa stim daca acest lucru se intampla copiilor mici, cei mari se pot exprima). In cazul racelilor, mai ales daca exista multa congestie nazala, pot aparea pierderi de miros.

Mancarimea nasului este tipica rinitei alergice. Acesti copii pot avea si mancarimi de ochi si pot lacrima. 

Referitor la varsta, noul coronavirus si racelile pot aparea la orice varsta. Rinita alergica si astmul sunt observate de obicei de la varsta de 3-4 ani.

Durata simptomelor: 

- racelile se vindeca, de obicei, in 7-10 zile (desi este frecvent ca copiii de varsta gradinitei sa lege mai multe); 

- infectia cu cornavirus la copii dureaza de obicei 1-2 saptamani; 

- alergiile au o durata variabila in functie de alergen si pot dura saptamani (de exemplu, in cazul polenului primavara).

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Raceala Alergie Coronavirus Virus copii

Articole recomandate

Citeste si despre