Cinci metode prin care ii putem invata pe copii sa isi gestioneze furia

/ / Modificat: 2022-04-01
Cinci metode prin care ii putem invata pe copii sa isi gestioneze furia

Furia este o emotie perfect fireasca, dar pe care majoritatea copiilor nu stiu cum sa o controleze. De multe ori, atunci cand sunt furiosi si frustrati, micutii pot deveni agresivi, sfidatori, lipsiti de respect, pentru ca nu stiu cum altfel sa reactioneze.

Pentru a-i invata pe copii sa isi gestioneze furia, este nevoie sa lucram putin la felul in care reactioneaza in momentele de nervozitate si sa nu toleram agresivitatea, pentru ca pe masura ce cresc, poate duce la probleme suplimentare. Iata cativa pasi pentru a-i invata pe copii sa isi controleze comportamentul!

Diferenta dintre ce simt si ce fac

In primul rand este important sa ii invatam pe copii diferenta dintre sentimente si comportament. Invata-l sa numeasca sentimentele si valideaza-i-le de fiecare data cand iti spune ca se simte intr-un anumit fel. Subliniaza insa ca faptul ca este suparat nu ii da dreptul sa loveasca, sa muste sau sa aiba orice alt tip de comportament agresiv. In momentele tensionate, ii puteti spune: „Inteleg ca te simti suparat, este in regula sa fie asa, dar nu este in regula sa lovesti”. Este important sa ii facem sa inteleaga ca au puterea de a-si controla comportamentul si atunci cand sunt furiosi.

Apoi, este important sa intelegem care este sursa frustrarilor. Ceea ce le provoaca starea de iritabilitate poate fi ceva ce s-a intamplat la scoala sau la gradinita, iar copiii tind sa descarce tensiunea acumulata pe parcursul zilei atunci cand ajung acasa. Vorbiti cu ei, aflati ce ii framanta, si dati-le solutii pentru a depasi momentul, fara sa devina agresivi.

Modalitati de a gestiona furia

Copiii preiau din comportamentele noastre, de aceea este important sa le aratam cum gestionam noi furia si sa vada ca nu ne pierdem cumpatul. Subliniati de fiecare data cand va enervati sau suparati, spuneti-le ce simtiti, insa fara agresivitate. De exemplu: „Sunt foarte nervos pentru ca s-a stricat masina de spalat” - iata o fraza care ii va ajuta pe copii sa inteleaga de ce suntem tensionati. Atunci cand reactionati cum nu trebuie si va enervati, ridicati tonul sau va scapa cuvinte care nu ar trebui rostite in fata copiilor, spuneti-le: „Imi pare rau ca am reactionat asa mai devreme cand eram suparat. Nu ar fi trebuit sa tip la tine, ar fi trebuit sa merg la o plimbare pentru a ma calma”.

Stabiliti reguli pentru toata lumea

In fiecare casa ar trebui sa exista o serie de reguli nescrise pentru felul in care reactionam la nervi. Daca cei mici ne vad pe noi ca ridicam tonul, vorbim urat, trantim usile sau aruncam cu lucruri, este foarte posibil sa faca si ei la fel atunci cand vor fi nervosi. Nu tolerati astfel de comportamente si nu le dati un exemplu negativ copiilor practicandu-le. Ei trebuie sa stie ca, desi ne pierdem cumpatul, nu trebuie sa ne pierdem respectul fata de cei din jur.

Invata-l ce sa faca atunci cand este nervos

Copiii au nevoie de solutii concrete, nu doar de interdictii. Asa ca in loc sa ii spunem „Nu-ti mai lovi fratele!”, ii putem spune „Inteleg ca esti suparat, dar indeparteaza-te de el cand simti asta. Poti merge in camera alaturata pana te calmezi”. De asemenea, il puteti invata pe copil ce sa faca atunci cand este nervos si ii vine sa loveasca: jocul senzorial poate fi o modalitate excelenta de calmare. Incurajati-l sa framante o bucata de plastilina, sa se joace cu o minge sau chiar cu o jucarie antistres.

Creati in casa un colt „de liniste”, la care sa apelati atunci cand copilul este nervos. Puteti pune acolo jucarii si carti care ii plac si care ii aduc o stare de bine. Atunci cand copilul este nervos, sugerati-i sa mearga acolo pentru a se linisti, nu sub forma de pedeapsa sau izolare. Mergeti cu el daca doreste. Pentru copiii mai mari functioneaza sa ii invatati sa respire adanc de cateva ori si sa numere pana la 10 sau sa mearga putin mai departe pentru cateva minute, pentru a se linisti.

Sanctionati comportamentul agresiv, atunci cand este nevoie

Uneori, copiii au nevoie sa vada ca actiunile lor au consecinte. Daca micutul loveste in mod repetat copiii din parc, spuneti-i ca daca va continua sa faca acest lucru, va trebui sa plecati din parc. Dupa ce l-ati anuntat, urmatorul pas este sa puneti in aplicare consecintele, pentru ca micutul sa inteleaga ca ati vorbit serios.

De asemenea, atunci cand gestioneaza bine furia si pune in practica ce l-ati invatat, laudati comportamentul pozitiv. Ii puteti spune: „Sunt foarte mandra ca nu l-ai lovit pe fratele tau si ca ai plecat dincolo cand te-ai enervat. Multumesc ca ai fost intelegator!”

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre