Cum iti pregatesti copilul sa mearga la terapie. Trucuri de ajutor pentru parinti

/ / Modificat: 2024-01-09
Cum iti pregatesti copilul sa mearga la terapie. Trucuri de ajutor pentru parinti

In dinamica unei familii, pot aparea numeroase provocari carora parintii simt ca nu le pot face fata singuri. Atunci cand copilul intampina anumite dificultati sau cand relatia dintre parinte si copil are de suferit, este indicat sa ne adresam unui specialist. Cu cat problema este rezolvata mai devreme, cu atat mai bine.

Inainte de a face programare si de a trece pragul terapeutului, parintele trebuie sa aiba o discutie cu copilul, in care sa il pregateasca pentru ce urmeaza si sa ii explice putin procesul. Printre motivele care ii pot trimite pe parinti cu copiii la psiholog se numara: probleme emotionale sau de comportament, experiente traumatice, dificultati de adaptare, dificultati de concentrare sau invatare, anxietate sau teama excesiva, fobii. Indiferent care ar fi motivul, iata ce trebuie sa iei in considerare pentru ca micutul sa fie pregatit!

1. Alege momentul in care sa ii spui

Atunci cand il informezi pe copil ca urmeaza sa mearga la terapie, alege un moment in care este relaxat si dispus sa discutati. Trebuie sa fii, la randul tau, relaxat si stapan pe situatie. Nu trebuie sa ii transmiti stres sau ingrijorare, ci trebuie sa vorbiti relaxat despre acest lucru.

2. Explica-i ce este un psiholog si de ce este nevoie sa mearga

In functie de varsta copilului, incearca sa ii explici cat mai pe intelesul lui ce face un terapeut si ce urmeaza sa se intample acolo. Spune-i ca va sta de vorba cu el, se vor juca si il va ajuta sa isi inteleaga mai bine emotiile si sa lucreze cu ele. Nu il prezenta ca pe un medic si spune-i copilului ca si adultii pot merge la terapie, atunci cand au nevoie.

3. Explica-i ca nu este nimic rau in a merge la terapie

Scoate in evidenta aspectele pozitive, fara sa minti sau sa exagerezi. Spune-i in ce va consta fiecare sedinta si explica-i faptul ca oricine poate avea nevoie de astfel de lucruri, la un moment dat.

Ce sa NU faci:

Nu folosi mersul la psiholog ca pe o amenintare! In niciun caz nu il ameninta pe copil cu asta cand se comporta altfel decat ti-ai dori sau cand este in mijlocul unei crize de furie. Mesajul care va ajunge la el este ca e ceva in neregula cu el si ca mersul la terapie va fi pedeapsa.

Atunci cand face ceva gresit, nu il ameninta ca ii vei spune terapeutului. Copilul poate ajunge sa se teama sa nu fie judecat si se va inchide in el mai mult decat o face deja.

Nu il ameninta cu mersul la psiholog ca ultima solutie. Nu trebuie sa ii spui copilului lucruri precum „nu stiu ce sa ma mai fac cu tine, te duc la psiholog!” Ce va intelege el este ca tu, ca adult, ai pierdut controlul si ca este nevoie de cineva strain ca sa il „repare”.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Terapie copii Psiholog copii

Articole recomandate

Citeste si despre