Semnele parintilor toxici si modalitati de a le face fata

/ / Modificat: 2024-03-13
Semnele parintilor toxici si modalitati de a le face fata

 

Relatiile toxice cu parintii afecteaza sanatatea mintala si bunastarea generala a copiilor. Diferenta dintre o educatie parentala deficitara si o educatie parentala toxica este doar o chestiune de grad. Lipsiti de discernamant, de maturitate sau de compasiune, parintii toxici pot provoca agonie mentala si fizica, traume si probleme psihice de durata pentru copiii lor. Trebuie sa verificam astfel de modele disfunctionale de parenting pentru a promova o relatie sanatoasa cu copiii si pentru a le oferi o copilarie fericita.

Semne ca esti un parinte toxic

Parintii ar trebui sa aiba grija de copiii lor. Uneori, aceasta nevoie ii face vulnerabili in fata unor persoane ranite. Depasirea parintilor toxici este posibila prin constientizarea existentei lor, recunoasterea lor ca fiind un comportament inacceptabil si recunoasterea schimbarilor necesare pentru cultivarea unor relatii vindecatoare in cadrul familiei. Iata cateva semne care arata ca esti un parinte toxic:

1. Comportament egocentric

Unii parinti pot fi egocentrici, indisponibili, egoisti sau nepasatori cand vine vorba de nevoile copiilor lor. Atunci cand sunt detasati fizic sau emotional, ei refuza sa inteleaga sentimentele celorlalti.

2. Reactivitate emotionala

Parintii toxici sunt incapabili sa isi controleze emotiile, ceea ce duce la izbucniri emotionale si la un comportament imprevizibil. Acestia reactioneaza adesea exagerat, devin dramatici sau exagereaza incidentele.

3. Controlul comportamentului

Parintii toxici refuza sa accepte copilul ca pe un adult care are o identitate separata si care poate lua propriile decizii. Ei exercita puterea si controlul prin vina si bani. Invadeaza intimitatea copilului lor citindu-i corespondenta, vin la el neinvitati, ii ofera sfaturi nesolicitate si iau masuri in ceea ce priveste viata personala fara sa se consulte.

4. Natura exigenta

Parintii excesiv de exigenti se asteapta ca copiii lor sa nu tina cont de programul lor pentru a se ocupa de nevoile lor. Ei folosesc in mod constant amenintari sau comportamente manipulatoare pentru a obtine atentie din partea copiilor.

5. Abuzul emotional

Glumele rasiste si crude, avansurile sexuale la adresa sotului/sotiei pot fi extrem de jenante pentru copii, in special pentru adultii tineri. Parintii care consuma droguri, care se implica in activitati ilegale, care discuta probleme ale adultilor, cum ar fi probleme juridice, financiare, sau care se cearta cu sotul/sotia in fata copiilor pot fi considerate abuz emotional.

6. Comportament manipulator

Parintii toxici pot fi de-a dreptul rai si manipulatori. Prin rastalmacirea adevarului, ei se prezinta ca fiind "politistul bun". Acestia se folosesc de vinovatie, negare si banalizare pentru a-si atinge scopul.

7. Argumente inutile in fata copiilor

Parintii ar trebui sa aiba prezenta de spirit de a se angaja intr-o cearta cu sotul/sotia lor departe de copii, in privat. Tipetele si urletele pot trimite un semnal teribil despre un conflict care trebuie gestionat.

8. Comportament critic

Un parinte toxic nu este niciodata multumit de realizarile copilului sau. Acestia se ocupa sa gaseasca defecte, sa evidentieze neajunsuri, sa isi bata joc, sa dea nume si sa aduca intentionat in discutie subiecte sensibile care stiu ca le-ar face rau copiilor lor.

Poate parentingul toxic sa afecteze copiii?

Dupa ce au avut de-a face cu parinti toxici in copilarie, copiii manifesta un comportament exagerat care reflecta unitatea familiala disfunctionala sau parintii nesanatosi din punct de vedere emotional. Iata cateva dintre efectele parentingului toxic asupra copiilor:

  • Copiii adulti ai parintilor toxici se lupta cu anxietate, depresie, stima de sine scazuta, tulburari de personalitate.
  • Copiii parintilor toxici se confrunta adesea cu dificultati in formarea unor relatii semnificative dupa ce cresc.
  • Parentingul toxic erodeaza stima de sine, increderea si valoarea de sine a copilului
  • Atunci cand parintii ii protejeaza mereu pe copii de durere, acestia nu au experienta necesara pentru a face fata durerii si adesea devin adulti care se prabusesc atunci cand se confrunta cu adversitatea.
  • Speriatul copiilor pentru a obtine complianta se poate intoarce impotriva lor. Acestia ar fi mai predispusi sa ia decizii bazate pe frica in loc de o judecata morala sanatoasa.

Cum sa nu mai fii un parinte toxic?

In cazul in care duci o viata de parinte toxic, exista o cale de iesire pentru a te vindeca si a merge mai departe. Iata cateva strategii care te vor ajuta in eliberarea:

1. Fii persoana cea mai mare

Parintii sunt oameni mari. Asadar, aplicati avantajele maturitatii pentru a rupe tacerea, a intinde ramura de maslin si a lucra la restabilirea unei comunicari sanatoase dupa o cearta cu copilul tau.

2. Respecta-le optiunile

Impunerea vointei tale asupra copilului poate fi daunatoare pentru sentimentul lor de sine. Lasandu-i sa isi aleaga activitatile, sustinandu-i si incurajandu-i in realizarile si esecurile lor, ajutati-l sa construiasca o legatura puternica.

3. "A da gres" este bine

In loc sa te enervezi sau sa te superi si sa ii mustrezi pe copii atunci cand gresesc, accepta ca toata lumea face greseli si permite-i copilului tau sa fie uman si failibil. Ei invata din greselile lor si vor reusi in cele din urma sa se imbunatateasca.

4. Conversatia ajuta

Aseaza-le langa copilul tau si discuta cu el despre orice comportament nedorit sau neplacut ajuta intotdeauna. In loc sa tipe fara sa se opreasca vreodata pentru a obtine partea copiilor lor de poveste nu ajuta pe termen lung.

5. Mita nu ajuta

Ai grija sa nu mituiesti niciodata un copil cu bani sau jucarii pentru ca acesta sa taca sau sa pastreze secrete. Acest tip de educatie parentala echivaleaza si cu o educatie toxica.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Familie toxica Parinti toxici

Articole recomandate

Citeste si despre