7 semne clare ca esti un parinte codependent

/ / Modificat: 2022-02-22
7 semne clare ca esti un parinte codependent

Codependenta este o relatie incalcita care descrie un sentiment de stagnare intre doua generatii. Acestea nu reusesc sa obtina autonomie sau sa performeze independent. Parintii codependenti manifesta o agatare patologica si sunt incapabili sa predea un comportament bun copiilor. 

Codependenta reprezinta un stil de atasament anxios si nesigur care provine din teama de abandon si din sentimentul de a fi subevaluat. Este cunoscut si ca dependenta relationala si apare atunci cand parintii sunt anxiosi in legatura cu faptul ca sunt separati de copiii lor. Un parinte codependent incearca sa preia prea mult controlul asupra vietii copilului, fara sa realizeze ca este posibil sa perpetueze modelul primit de la parintii lor.

Iata sapte semne sigure care iti arata ca esti un parinte codependent. 

1. Nu ii oferi copilului libertatea de a se confrunta cu problemle vietii

Nu iti place sa-ti vezi copilul luptandu-se? Nu esti singura. Parintilor le este adesea dificil sa-si vada copiii confruntandu-se cu adversitati. Cu toate acestea, parintii trebuie sa inteleaga ca eliberarea din cocon le ofera copiilor abilitatea de a-si infrunta problemele si de a depasi dificultatile din viata. Un parinte care este codependent are o reticenta in a-si lasa copilul sa se lupte in orice fel. Este firesc sa iti protejezi copilul de rau, dar daca faci atatea eforturi pentru a-l proteja emotional, este ingrijorator! Pe termen lung, efortul tau persistent de a te amesteca in treburile copiilor tai ii poate impiedica sa dobandeasca abilitatile de viata necesare.

2. Folosesti "tipetele" pentru schimbarea comportamentului copilului 

Din cand in cand parintii tipa la copii din cauza frustrarii. Cu toate acestea, daca iti pierzi calmul si tipi la copil in incercarea de a-i schimba comportamentul, este posibil sa fii in pragul codependentei. De ce? Atunci cand pui un accent excesiv pe corectarea si modificarea comportamentului copilului tau, in esenta il faci pe acesta responsabil pentru sentimentele tale si te astepti ca el sa-ti atenueze furia si anxietatea.

3. Incerci sa-ti controlezi copilul

Esti preocupat in mod obsesiv de viata copilului? Iei decizii in numele lui? Il intrebi in permanenta unde se afla sau cum isi petrece timpul? Desi este important sa ai grija de copil, exista o linie subtire intre a avea grija de el si a fi obsedat. Incercarea de a controla tot ceea ce face copilul tau te transforma intr-un parinte elicopter, ceea ce este un semn revelator al faptului ca esti un parinte codependent.

4. Cauti sprijin emotional

Codependenta este o relatie parentala disfunctionala in care un parinte doreste sprijin emotional din partea copilului sau. Acesta din urma trebuie, in perceptia parintelui, sa incerce sa-i satisfaca nevoile emotionale. Intr-o abordare incorecta din punct de vedere psihologic, aceasta forma de interactiune emotionala toxica estompeaza limitele dintre parinte si copil.

5. Implicarea copiilor in conflictele dintre adulti

Codependenta se manifesta adesea prin implicarea copiilor in problemele adultilor. Conflictele sunt necesare pentru ca un cuplu sa progreseze si sa evolueze, dar daca nu iti tii copilul departe de aceste probleme, ii pui in pericol sanatatea mintala. Daca iti implici copilul in conflicte sau Il fortezi sa-ti ia partea esti un parinte codependent. La fel se intampla si daca iti pui copilul sa participe la conflictele ce apar intre colegii de la scoala.

6. Recurgi la protocoale arhaice

Un parinte codependent adopta adesea o abordare conservatoare atunci cand nu este pregatit sa accepti schimbari in viata copilului. In aceste cazuri copilul cedeaza la presiunea parintelui pentru ca parintele nu este dispus sa cedeze. Parintele este ingrijorat ca noile ganduri si credinte ale copilului ii vor pune in pericol nevoile emotionale. Acesti parinti nu doresc sa fie un sprijin pentru copil ci doresc ca micutul sa fie un sprijin pentru ei. Acesti parinti nu le permit copiilor sa-si urmeze propriile visuri si le impun un anumit stil de viata care indeplineste conditiile parintelui.

7. Nu asculti niciodata

Te comporti ca un "zid de caramida" in relatia ta cu copilul tau? Respingeti complet punctul de vedere exprimat de copil in timpul unei dispute? Daca negati adevarul si treceti la un contraargument fara sa abordati problema copilului, atunci esti un parinte codependent.

FOTO: pexels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parinte copil Parinte bun

Articole recomandate

Citeste si despre