Copilaria dificila a copiilor cu parinti cu tulburari psihice. Cum sunt afectati acestia

/ / Modificat: 2022-05-18
Copilaria dificila a copiilor cu parinti cu tulburari psihice. Cum sunt afectati acestia

Tulburările psihice sunt mult mai frecvente decât credem. Numai în Spania, există aproximativ 400.000 de persoane care suferă de schizofrenie și peste un milion de persoane diagnosticate cu tulburare bipolară. Mulți dintre ei sunt părinți. De fapt, se estimează că aproximativ 20% dintre femei suferă de un anumit tip de tulburare psihică în timpul sarcinii. Din fericire, mulți dintre copii nu moștenesc tulburările părinților lor, dar se confruntă cu o copilărie deosebit de dificilă, care se va reflecta în cele din urmă în dezvoltarea lor.

Consecințele creșterii cu un părinte care suferă de tulburări psihice

Copiii au nevoie nu numai de atenția și grija părinților lor pe măsură ce cresc, ci și de afecțiunea lor. Această legătură le oferă siguranța de care au nevoie pentru a descoperi lumea, pentru a-și forma o idee proprie despre mediul în care trăiesc și pentru a-și dezvolta o stimă de sine puternică. Cu toate acestea, atunci când părinții suferă de o tulburare mintală și nu sunt în măsură să ofere această afecțiune, copiii suferă consecințele.

În cele mai multe cazuri, acești copii cresc simțindu-se neajutorați și adesea se tem să nu fie abandonați și devin nesiguri. Pe termen lung, acest lucru le poate afecta capacitatea de a stabili relații intime cu ceilalți, deoarece le este greu să aibă încredere în ceilalți. De asemenea, este obișnuit ca acești copii să aibă o dezvoltare emoțională foarte instabilă și dificultăți în a-și regla sentimentele, deoarece nu au fost învățați niciodată cum să facă acest lucru.

În alte cazuri, faptul că părinții lor nu le pot oferi toată îngrijirea și atenția de care au nevoie înseamnă că mulți dintre acești copii trebuie să crească prea repede. Problema este că aceasta este o maturitate aparentă, dar, în realitate, responsabilitatea pe care o dobândesc este determinată de circumstanțe și nu de consolidarea funcțiilor lor cognitive. Astfel, ei pot ajunge să devină prea rigizi în viața de zi cu zi și imaturi în interior.

Deși nu moștenesc întotdeauna tulburarea de la părinți, mulți dintre acești copii prezintă un risc ridicat de a dezvolta și alte tulburări psihologice, cum ar fi depresia sau anxietatea. În acest sens, un studiu realizat la Institutul Karolinska a arătat că aceștia sunt adesea mai predispuși la leziuni, mai ales în primii ani de viață. Cu toate acestea, poate că una dintre cele mai grave consecințe pentru copiii ai căror părinți suferă de o tulburare mintală este faptul că aceștia nu sunt conștienți de ceea ce se întâmplă.

Cum percep copiii tulburările psihice ale părinților lor

Copiii care trebuie să se confrunte cu lipsa de atenție a părinților, distanțarea emoțională sau comportamentul irațional nu sunt adesea pe deplin conștienți de ceea ce se întâmplă. Cei mai mulți cred că părinții lor pur și simplu nu îi iubesc suficient sau, mai rău, cred că ei sunt vinovați pentru că părinții lor nu le satisfac nevoile. În aceste cazuri, este normal ca ei să se simtă responsabili și ca sentimentul de vinovăție să rămână cu ei până când sunt suficient de mari pentru a înțelege ce se întâmplă.

În alte cazuri, copiii pot presupune că întreruperea părinților lor este normală, cel puțin până când încep școala și compară comportamentul părinților lor cu cel al celorlalți părinți. Apoi, ei își dau seama că părinții lor sunt diferiți și se pot simți rușinați. Din acest motiv, ei pot încerca uneori să își țină părinții cât mai departe posibil de prietenii lor și de mediul școlar.

Cum putem ajuta copiii ai căror părinți au o tulburare psihică?

Primul pas pentru a-i ajuta pe copiii ai căror părinți au o tulburare psihică este să le explicăm ce se întâmplă. Evident, dacă sunt prea mici, nu vor înțelege ce este schizofrenia sau tulburarea bipolară, dar cel puțin vor fi conștienți de faptul că comportamentele părinților lor nu sunt intenționate, ci rezultatul unei boli. Pe măsură ce cresc, vor fi pregătiți să înțeleagă mai bine de ce părinții lor acționează în anumite moduri și ce ar trebui să facă ei în acele situații.

Cu toate acestea, nu este suficient ca copiii să știe ce li se întâmplă părinților lor, ci este de asemenea important să îi ajutăm să facă față situației.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Boli copilarie Parinti copii

Articole recomandate

Citeste si despre