Greseli pe care le fac parintii care apeleaza la educatia pozitiva

/ / Modificat: 2023-11-07
Greseli pe care le fac parintii care apeleaza la educatia pozitiva

Disciplina pozitiva este un model educational care castiga din ce in ce mai multa popularitate in randul familiilor care doresc sa isi educe copiii intr-un mod respectuos, fara tipete sau pedepse. Pe internet si pe retelele de socializare pot fi gasite sute de articole despre educatia pozitiva, iar unele includ sfaturi si instrumente pentru a o aplica in viata de zi cu zi. Dar parentingul pozitiv este mult mai mult decat a urma o serie de sfaturi de manual. Este necesar sa ne "imbibam" de aceasta filozofie, sa cunoastem principiile pe care se bazeaza si sa fim instruiti pentru a o putea pune in practica in cel mai bun mod posibil.

Dorinta de a schimba comportamentul copilului

Una dintre cele mai mari greseli pe care le putem face atunci cand incercam sa aplicam parentingul pozitiv este sa ne concentram asupra copilului si a comportamentului sau, fara sa fim constienti ca noi, adultii, suntem cei care trebuie sa ne schimbam viziunea asupra copilariei. Astfel, atunci cand reusim sa vedem dincolo de comportament, ne dam seama ca tot ceea ce face sau nu face copilul este rezultatul unei decizii gresite, ca urmare a unei nevoi care nu este satisfacuta.

Cautare pentru rezultate imediate

In general, atunci cand ne angajam intr-un proces cu un scop final (cum ar fi pierderea in greutate, tonifierea muschilor, invatarea limbilor straine) ne dorim ca rezultatele sa fie imediate. La fel se intampla si in cazul parentingului pozitiv: incepem cu mult entuziasm si entuziasm si cu speranta ca va fi un proces scurt, care va da roade repede si cu rezultate tangibile.

Dar a educa intr-un mod respectuos, fara strigate, fara pedepse si in conexiune este o sarcina complexa, care necesita timp, rabdare si multa munca interioara. Rezultatele nu sunt vizibile pe termen foarte scurt, pentru ca ceea ce se urmareste prin parentingul pozitiv este, inainte de toate, sa formezi si sa educi intr-un mod responsabil pentru viitor.

Crezand ca, aplicand instrumentele in mod izolat, educam intr-un mod pozitiv

Disciplina pozitiva are instrumente minunate pentru a-i ajuta pe parinti sa educe intr-un mod respectuos: roata optiunilor, time-out-ul pozitiv, intalnirile de familie, intrebarile de curiozitate.

Acestea sunt, fara indoiala, resurse fantastice care pot oferi un mare sprijin in anumite momente, dar nu reprezinta totul. Atunci cand crestem si educam, o facem 24 de ore pe zi, si nu doar atunci cand folosim unul dintre aceste instrumente. Prin urmare, este important ca in orice moment sa fim constienti de exemplul pe care il oferim copiilor nostri si sa educam intotdeauna pe baza principiilor de conectare, respect, bunatate si fermitate.

Credinta ca emotia justifica orice actiune

Copiii sunt pur emotionali si au nevoie de timp si de invatare pentru a-si controla emotiile. Acest lucru ii poate determina sa izbucneasca in orice moment in crize de furie, sa devina coplesiti emotional, furiosi, frustrati.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Greseli de educare Parinti copii Educatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre