4 moduri rapide de a opri un copil care vorbeste constant si ii intrerupe pe ceilalti

/ / Modificat: 2023-12-17
4 moduri rapide de a opri un copil care vorbeste constant si ii intrerupe pe ceilalti

Atunci cand ai un copil cu chef de vorba, poate fi foarte distractiv. Dar ce se intampla atunci cand copiii sunt mai putin vorbareti? Un copil care intrerupe si vorbeste peste oameni poate frustra rapid ceilalti membri ai familiei - si prietenii si oaspetii. Ei bine, un analist de comportament al copilului a explicat cum putem corecta aceste reactii.

"Cand suntem la masa, fiica mea va continua si va continua si va continua", spune analistul si antrenorul Mandy Grass. 

"Isi va intrerupe sora, isi va intrerupe parintii - pur si simplu nu poate intelege ca este randul altcuiva sa vorbeasca."

Grass, care explica faptul ca fiica ei are ADHD si "poate sa se blocheze foarte mult pe un subiect si sa nu se opreasca", are patru strategii usoare pe care le puteti folosi.

1. Desemnati un moment viitor pentru a vorbi mai mult

Primul sfat al lui Grass este sa ii oferiti copilului ocazia pe viitor de a spune despre ce isi doreste sa vorbeasca. Exemplul ei este sa spui ceva de genul: "Hei, suntem la masa chiar acum. Hai sa dam randul altcuiva. Abia astept sa aud despre noua carte pe care o citesti - putem vorbi despre ea timp de 15 minute inainte de culcare".

2. II puteti filma cand vorbesc 

Grass continua sa explice ca, uneori, copiii nici macar nu sunt constienti cand domina conversatia. Pentru a combate acest lucru, ea recomanda sa ii filmam cand vorbesc prea mult, apoi sa le aratam. Asa scoatem in evidenta comportamentul nepotrivit: "Oh, ai observat ca ai intrerupt de opt ori?" sau "Hei, tu ai vorbit timp de sapte minute, iar eu si sora ta am apucat sa vorbim doar doua". Totusi, acest lucru s-ar putea sa nu functioneze cu toti copiii; exista cu siguranta unii copii care ar raspunde cu: "Ei bine, eu am niste motive foarte bune; toata lumea ar trebui sa ma asculte".

3. Folositi un exemplu: "Ce indicii putem cauta?"

Daca acest lucru nu functioneaza, o alta modalitate de a-i ajuta pe copii sa constientizeze este sa ii ajutati sa caute indicii, spune Grass.

"Stiti cand bunicul tine o prelegere timp foarte indelungat si continua la nesfarsit despre un subiect?", spune ea. "Grass mai continua: "Ugh! Asta e cel mai rau!". Eu ii spun: 'Uneori poti face si tu asta. Poate ca oamenii au incetat sa mai aiba contact vizual sau limbajul corpului lor spune ca nu sunt implicati activ. Grass o incurajeaza, de asemenea, pe fiica sa sa verifice cu oamenii si sa ii intrebe pur si simplu daca mai doresc sa vorbeasca despre un anumit subiect.

4. Utilizati un cod non-verbal

Ultimul sfat este sa stabiliti un cod non-verbal pentru a va ajuta copilul sa recunoasca atunci cand oamenii au terminat o conversatie. Acest lucru poate fi la fel de simplu ca folosirea degetului aratator intr-o miscare circulara pentru a indica "hai sa incheiem!". Ar putea fi, de asemenea, o simpla bataie in poala daca se intampla sa stati unul langa altul la masa.

"Incercati unele dintre acestea in casa dumneavoastra", spune Grass. "Vedeti cum merge". Cu aceste sfaturi, conversatiile sunt aproape garantate sa curga mai usor, chiar si cu cel mai vorbaret copil.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Conversatie Copii Parinti copii Comunicare

Articole recomandate

Citeste si despre