Cum sa ne jucam cu micutul nostru intr-un mod distractiv

/ / Modificat: 2023-02-03
Cum sa ne jucam cu micutul nostru intr-un mod distractiv

Folosim toti expresia „joaca de copil” pentru a descrie ceva banal si usor de facut. Dar joaca nu e deloc ceva simplu, mai ales atunci cand, ca parinte, trebuie sa descoperi cum sa te joci cu copilul intr-un mod distractiv, care sa fie benefic pentru amandoi.

Jocul si joaca este ceva serios pentru un copil, pornind de la teoria care spune ca este principalul mod de invatare pentru el, pana la felul in care o abordeaza, cum se echipeaza atunci cand va pregatiti de joaca, cum se angajeaza in jocuri. Chiar si la bebelusi poti observa felul in care iau in serios jocurile pe care le jucati impreuna cand il invatati sa se rostogoleasca, sa stea in fundulet, sa faca primii pasi. In timp ce tu, parintele, zambesti si simti ca te topesti de dragul lui, bebe isi pune fata aceea serioasa si concentrata, care te face sa crezi ca poate face niste calcule importante in felul lui original. Si, intr-un fel, chiar asa este, pentru ca in acele momente atat de dulci, el inregistreaza informatii esentiale si face salturi cognitive importante.

Copilul exploreaza si invata prin joc. Fa totul sa para distractiv

„Cand un copil exploreaza lumea din jurul lui, el invata cum functioneaza lucrurile, invata chiar sa isi dezvolte limbajul si intelege notiuni de matematica si fizica. Invata cat de inalt poate face un turn de cuburi inainte ca acesta sa se prabuseasca, invata cat de tare trebuie sa impinga ceva pentru a se misca si cat de multa forta trebuie sa depui in functie de dimensiunea si greutatea unui obiect”, spune dr. Rebecca Landa, de la Kennedy Krieger Institute, din Baltimore.

Iar parintii ii pot ajuta pe cei mici sa invete o multime de jocuri distractive care ii ajuta sa isi dezvolte motricitatea, comunicarea si abilitatile sociale.

Cum te joci distractiv cu un bebelus

Ai crede ca un bebelus nu stie sa se distreze. Iar apoi il vezi cum zambeste si cum elibereaza cate un chiot de bucurie atunci cand ii arati o jucarie sau cand faceti ceva impreuna.

Te joci distractiv cu un bebelus lasandu-l sa apuce diferite obiecte. Cand el sta pe spate, in patut sau chiar pe masuta de schimbat, arata-i jucariile preferate si lasa-l sa le apuce. Chiar daca le va duce imediat la gura, nu te ingrijora. Asa fac bebelusii: vor sa guste tot ce le pica in mana.

Diversifica obiectele pe care i le arati, pentru ca el sa invete cum sa le apuce corect, in functie de forma, textura, greutate.

Coboara la nivelul lui si jucati-va cand sta pe burtica. La inceput va parea ca sta incomod si se va foi mult, dar asta doar pentru ca nu are muschii suficient de puternici. Dr. Landa explica, insa, ca tocmai de aceea bebelusii au nevoie de timp petrecut pe burtica, pentru ca asa exerseaza sustinerea capului, sprijinul pe coate si echilibrul pe un singur brat cand incearca sa apuce o jucarie. Arata-i bebelusului jucariile preferate si va fi mai atent la ele, decat la dificultatile de a-si sustine greutatea corpului cu bratele. Lasa-l sa le apuce si sa le „smotoceasca” si bucura-te de fiecare minut si de fiecare progres. Daca tu zambesti, copilul se va distra si el de minune.

Gimnastica de dupa baita sau din momentele in care ii schimbati scutecele si hainutele este joaca preferata a bebelusilor. Ajutati-l sa intinda si sa indoaie piciorusele si dupa cateva repetari veti observa ca bebe deprinde deja „regulile jocului” si va incepe sa faca singur miscarile invatate, sa impinga cu talpile mainile pentru a intinde picioarele. Promitem ca veti rade mult in acele momente in care, pe langa distractie, piticul invata sa isi coordoneze miscarile, va incepe sa inteleaga ce inseamna „sus” sau „jos” atunci cand te aude rostind cuvintele. Canta-i si saruta-l in timp ce va jucati, razi cu el si bucurati-va amandoi de fiecare clipa.

Cand copilul e destul de mare sa stea in sezut, jocurile se pot diversifica

Jucati-va cu o minge gonflabila, in timp ce exersati echilibrul. Pune bebelusul in fundulet pe minge, in timp ce il sustii cu bratele si inclina-l usor cand spre stanga, cand spre dreapta, pentru a-l invata sa se echilibreze. Faceti miscari ritmice in sus si in jos pe minge, fara a-i da drumul vreo secunda, evident. Se va distra de minune, iar daca insotiti cuvintele si cu o melodie simpatica, el va invata repede ritmul si miscarile; si, in tot acest timp, isi va intari muschii abdominali si va invata regulile echilibrului.

Jocurile cu cuburi si forme sunt distractive si ajuta copilul sa isi dezvolte motricitatea fina, dar si limbajul. Chiar daca micutul inca nu vorbeste, faptul ca te aude repetand anumite cuvinte in asociere cu anumite obiecte este, pentru el, o informatie pretioasa. Numiti formele, culorile, inventati cantecele pentru fiecare, chiar daca vi se pare ca nu au prea mult sens. Ritmul si melodia ii ajuta pe cei mici sa retina mult mai usor informatiile in timp ce va jucati impreuna.

Jocurile cu cuvinte sunt foarte utile atunci cand copilul a inceput deja sa vorbeasca. Aliniati jucariile sale preferate si vorbiti cu ele și despre ele. Incurajati-l sa le numeasca, spuneti-i ce culori au, vorbiti cu ele. Chiar daca bebe inca nu vorbeste foarte corect, nu inseamna ca tu, ca parinte nu ar trebui sa o faci. Daca micutul spune „puspas” la iepuras sau „toto” la motocicleta, nu iti insusi si tu aceste denumiri. Foloseste cuvintele corect, pentru ca doar asa copilul le va invata, la randul sau. Distrati-va, insa, impreuna, fiti veseli si nu abordati un ton prea „didactic” in timp ce va jucati. Copilul este inca prea mic pentru a intelege de ce il corectezi mereu si, pe deasupra, inca nu poate fizic sa pronunte perfect toate literele si grupurile de litere. Noteaza undeva denumirile haioase pe care piticul le-a dat unor obiecte. Vor fi o adevarata comoara cand va creste.

Nu incetati sa va jucati cu un toddler

Majoritatea copiilor merg la cresa sau la gradinita dupa varsta de 2 ani, atunci cand mama se intoarce de obicei la serviciu. Chiar daca micutul a intrat in colectivitate si credeti ca se joaca destul cu copii de varsta lui, jocurile cu parintii sunt in continuare importatne pentru el. Fa-ti timp sa te joci macar o jumatate de ora cu copilul, chiar si atunci cand oboseala isi spune cuvantul sau cand ti se pare ca ai ceva mai important de facut. Nu tuturor parintilor le place sa se joace cu copilul lor, insa sigur gasesti o activitate distractiva pe care sa o faceti impreuna.

Fie ca ascultati cantecelele lui preferate si faceti un mic karaoke, fie ca recitati impreuna o poezie pe care o are de invatat la gradinita sau ca cititi din cartea sa preferata si faceti si o mica sceneta, acele momente sunt foarte importante pentru dezvoltarea legaturii dintre voi. In plus, copilul nu se va simti dintr-o data dat la o parte, daca incetati brusc sa va mai jucati cu el.

Desenati impreuna, daca ii place aceasta activitate, mergeti in parc si nu evitati sa va murdariti impreuna, la o adica, macar din cand in cand. Va puteti juca in nisip sau cu frunze, de exemplu, pentru ca asa el va descoperi noi texturi si senzatii.

Nu iti face griji, aceasta etapa nu va tine o vesnicie! Incurajeaza copilul sa isi faca prieteni la joaca si sa petreaca timp cu ei, nu doar cu tine de mana. Chiar daca la inceput va parea putin reticent sau timid, in cele din urma se va integra printre alti copii, iar atunci poate iti va fi greu sa il convingi ca este timpul sa mergeti acasa.

Fiecare varsta are jocurile ei si fiecare etapa este o oportunitate pentru copil de a invata ceva. Iar faptul ca joaca si distractia merg mana in mana cu invatarea este un adevarat dar!

Citeste si alte articole utile:

Cat este de important sa ne jucam?

Activitati care le stimuleaza copiilor atentia si memoria. Cum ne jucam si invatam in acelasi timp

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Jocuri active copii Jocuri

Articole recomandate

Citeste si despre