Nu-mi place sa ma joc cu copilul meu, ce e de facut?

/ / Modificat: 2023-01-31
Nu-mi place sa ma joc cu copilul meu, ce e de facut?

Citesti peste tot ca jocul este foarte important pentru copii atat pentru distractie, cat si pentru dezvoltare. Stii, desigur, ca timpul petrecut jucandu-te cu copilul tau va ajuta sa construiti o legatura puternica. Dar ce te faci cand nu iti place sa te joci cu copilul?

Sunt un parinte rau daca nu imi place sa ma joc cu copilul?

Orice parinte isi iubeste copilul, insa cand cei mici vor sa se joace „prinsa”, de-a magazinul, cand vor sa te prefaci ca esti un catel sau un urs, nu toti sunt dispusi sa lase deoparte orice fac. Unii parinti pur si simplu nu au timp, altora pur si simplu nu le place. Te face asta un parinte rau? Sigur ca nu! Pentru ca a fi un parinte bun inseamna mult mai mult decat sa dai din cand in cand in mintea copiilor.

Unii parinti pur si simplu nu stiu sa se joace cu cei mici, altii nu se simt in largul lor sa imite tot felul de animale sau sa „joace” diferite situatii. Si, desi este recomandat ca parintii sa se joace cu copiii lor, nu este obligatoriu

De altfel, exista riscul ca, atunci cand adultii sunt prea „investiti” in jocul cu copiii, cei mici sa devina mai putin creativi, fiind obisnuiti sa faca altcineva treaba pentru ei.

Cat de important este, de fapt, pentru copii sa te joci cu ei?

Timpul pe care il petreci cu copilul cand va jucati conteaza. El poate invata multe in acest proces. Dar nu este crucial sa te joci cu copilul tau, daca nu iti place. O spune David Lancy, autorul „Antropologia copilariei”, care a studiat copii de pe patru continente, din toate mediile si clasele sociale. Desigur, copilul se bucura cand te joci cu el, dar fericirea lui nu depinde de asta. Copilul invata impreuna cu tine si isi dezvolta anumite abilitati, dar nu este singura cale. Asa ca nu te simti vinovat(a) daca nu iti place sa te joci cu copilul.

„Parintii ar trebui sa nu se se mai simta vinovati pentru multe lucruri. Ar trebui sa inceteze sa mai puna pret pe tot felul de imperative regasite in blogosfera, imperative care nu fac altceva decat sa creeze panica si anxietate. Multi parinti petrec foarte mult timp jucandu-se cu copiii, invatandu-i sa se joace, ii supravegheaza in permanenta, dar o fac din obligatie. Si se simt vinovati daca nu li se pare atat de minunat cum au citit ca ar trebui”, spune antropologul.

Specialistul atrage atentia ca in cele mai multe culturi adultii nu obisnuiesc sa se joace prea mult cu copiii lor dupa ce acestia depasesc varsta de 2 ani:

„Copiii sunt draguti cand sunt mici si trebuie sa ii tii oricum in brate. Asa ca de ce sa nu te joci cu ei? Dar cand incep sa fie cat de cat independenti, cand devin toddleri, incepe sa fie o povara sa stai sa te joci cu ei. Si cu cat invata mai repede sa se joace si cu altcineva, cu atat mai bine”.

Parintii nu trebuie sa se joace tot timpul cu copiii

Cei care investesc foarte mult timp in a se juca, mereu, cu cei mici s-ar putea sa te faca sa simti si mai accentuat sentimentul de vina, daca tu nu o faci. Ei bine, nu ai motive! Pentru ca nu este obligatoriu sa lasi mereu orice ai face pentru a schimba scutecul unei papusi sau pentru a face un puzzle cu copilul.

Nu este nici sanatos, nici practic. Joaca-te cu copilul cand poti, si cand vrei si atunci chiar o sa-ti placa. Daca o faci din obligatie, pentru ca asa ti s-a spus sau pentru ca asa ai citit, activitatile pe care le faceti impreuna isi vor pierde farmecul. In plus, jocul independent (dar supravegheat) este cea mai buna cale prin care copilul exploreaza, invata si isi dezvolta creativitatea.

„Rolul parintilor este sa le ofere oportunitati copiilor si sa ii supravegheze ori sa ii indrume, dar si sa fie gata sa intervina la nevoie. Este important sa stii sa lasi copilul in pace”, spune si Charlotte Mason, specialist in educatie la domiciliu.

E normal pentru adulti sa nu le placa sa se joace tot timpul. Pentru ca au si multe alte responsabilitati. Descopera, insa, ce iti place sa faci cu copilul tau, ce te relaxeaza si pe tine, ca parinte. Unora le place sa deseneze sau sa coloreze cu cei mici, altora sa construiasca, altora sa se joace de-a gatitul. Nu trebuie sa te fortezi sa te joci cu copilul daca iti creeaza un disconfort, dar il poti face sa nu se simta respins, inventand jocuri noi sau stabilind un program de joaca.

Invata copilul sa se joace si singur, si cu alti copii

Ai citit ca un parinte ar trebui sa fie cel mai bun prieten al copilului sau. Asta nu inseamna ca trebuie sa inlocuiasca alti prieteni.

Ajuta-ti copilul sa invete sa se joace cu alti copii, sa socializeze, sa isi faca prieteni. Explica-i ca e mult mai distractiv sa aiba prieteni de joaca de varsta lui si ofera-i ocazia sa se imprieteneasca cu alti copii. Du-l in parc, in locuri de joaca amenajate, la petreceri, organizeaza intalniri de joaca cu unul sau doi copii alaturi de care stii ca se simte bine.

Incurajeaza copilul sa se joace si singur si alunga sentimentul de vina pe care s-ar putea sa-l ai. Poti transforma asta intr-un concurs. Stabiliti un interval de timp in care copilul trebuie sa se joace singur si puneti alarma sa sune; cresteti apoi intervalul din ce in ce mai mult, iar cel mic nici nu isi va da seama pentru ca se va simti foarte bine.

Cand copilul insista, totusi, sa va jucati impreuna, alunga gandurile negative. In loc sa il refuzi si sa il faci sa se simta respins, accepta provocarea, dar spune-i ca poti sa te joci cu el doar 30 de minute, pana va suna alarma. In loc sa petreci cele 30 de minute gandindu-te ca nu iti place ceea ce faci in acele momente, gandeste-te cu recunostinta la faptul ca puiul tau inca te vrea in preajma. Iti va fi dor de asta peste un timp.

Citeste si acest articol: Nu am chef sa ma joc cu copilul meu

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Joaca copii Parinte copil Joaca bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre