Activitati care le stimuleaza copiilor atentia si memoria. Cum ne jucam si invatam, in acelasi timp

/ / Modificat: 2021-12-20
Activitati care le stimuleaza copiilor atentia si memoria. Cum ne jucam si invatam, in acelasi timp

Mintea copiilor este ca un burete care absoarbe o multime de notiuni si informatii, intr-un timp foarte scurt. Mai ales in primii ani de viata, evolutiile copiilor intr-un interval scurt de timp ii uimesc pe adulti. Cei mici invata extrem de repede lucruri noi, iar pentru a fi capabili sa retina cat mai multe lucruri au nevoie, in primul rand, de atentie si de o memorie buna. Iar acestea se pot antrena, prin jocuri si activitati care le stimuleaza capacitatea cognitiva celor mici.

Ce este stimularea cognitiva si de ce are un rol important

Activitatile care au drept rezultat stimularea cognitiva sunt extrem de importante, deoarece ii ajuta pe copii sa isi dezvolte abilitati precum atentia, capacitatea de memorare, intelegerea informatiilor si prelucrarea acestora, gandirea analitica, capacitatea de a rezolva probleme etc.

In primii ani de viata ai copilului, cel mai important este sa antrenam atentia si memoria. In acest fel ne asiguram ca, atunci cand primesc informatii noi, copiii sunt concentrati si le memoreaza, pentru a le folosi pe viitor.

Trei activitati care stimuleaza atentia, pentru copiii intre 3 si 6 ani

1. Colorati in functie de numar

Alegeti o plansa cu un desen pe care copiii trebuie sa il coloreze. Stabiliti o cifra pentru fiecare culoare. De exemplu: 1 - galben, 2 - portocaliu, 3 - rosu etc si puneti cifra corespunzatoare in fiecare segment din desen. Copilul va trebui sa se concentreze sa asocieze culoarea cu cifra si sa deseneze cu rosu in portiunile unde vede cifra 3, de pilda.

2. Unirea formelor geometrice

Formati doua coloane, pe una fiind pozitionate diverse figuri si pe cealalta forma care le corespunde. Copilul trebuie sa gaseasca corespondentul si sa uneasca figurile din cele doua coloane.

3. Numara imaginile care se repeta

Alegeti fise care au un numar diferit din diverse figuri si o casuta unde trebuie trecut acesta. Copilul trebuie sa numere cate figuri sunt in fiecare caz si sa treceti cifra corespunzatoare in casuta.

Trei activitati care stimuleaza memoria

1. Memoreaza cuvintele

Aceasta activitate este pentru copiii mai mari, care stiu deja sa citeasca. Dati-le o lista de cateva cuvinte, pe care trebuie sa le citeasca si sa le memoreze, apoi sa le spuna cu voce tare.

2. Recreati desenul folosind aceleasi culori

Desenati un patrat pe care il impartiti in 4 sectiuni. Fiecare sectiune va fi colorata intr-un fel. Copilul trebuie sa memoreze culorile si ordinea lor si sa refaca desenul pe o alta foaie. Pe masura ce capata antrenament, puteti imparti patratul in mai multe sectiuni.

3. Memoreaza figurile

Folosind cartonase cu desene, intoarse cu fata in jos, puneti copilul sa intoarca cinci cartonase, sa le priveasca cu atentie, dupa care le veti pune din nou cu fata in jos si il veti ruga pe cel mic sa va spuna ce figurine a vazut, Este asemanator cu primul exercitiu, doar ca se potriveste si copiilor mai mici, care nu au invatat inca sa citeasca.

Sigur ca acestea sunt doar cateva idei de activitati si jocuri pe care le puteti face alaturi de copiii vostri, pentru a le antrena atentia, memoria si concentrarea. Invatatul poeziilor este intotdeauna un exercitiu binevenit pentru a antrena mintea, la orice varsta, iar lista cu idei de activitati care sa ii stimuleze pe cei mici poate continua.

De exemplu, atunci cand mergeti la cumparaturi, faceti o lista cu ce trebuie sa luati si rugati-l pe cel mic sa o memoreze si sa va aduca aminte la magazin ce trebuie sa puneti in cos. Nu uitati ca, in cazul copiilor, cea mai placuta si mai eficienta metoda de invatare este prin joaca. Asa ca nu luati lucrurile foarte in serios si nu va suparati pe ei atunci cand gresesc!

FOTO: pixabay.com

Taguri Scoala memorie

Articole recomandate

Citeste si despre