Cum sa-ti ajuti copilul sa faca fata inceritudinii si schimbarilor

/ / Modificat: 2021-12-30
Cum sa-ti ajuti copilul sa faca fata inceritudinii si schimbarilor

Viata este plina de incertitudini si schimbari. Inca de la nastere si pana in ultima zi din viata, acestea ne urmaresc pretutindeni sub diverse forme. Cu totii ne confruntam cu propriile provocari individuale.

De la mutarea intr-o casa noua, schimbarea scolii si pana la abordarea problemei divortului, a doliului si a impactului coronavirusului, o multime de lucruri va pot perturba rutina normala. Iar tu, ca adult, nu esti singurul care se lupta cu incertitudinile si schimbarile, ci si copii, care le resimt mult mai puternic.

Gandeste-te cum este pentru un copil sa treaca prin incertitudini si schimbari, daca este greu pentru tine, ca adult, care ai avut la dispozitie ani de zile in care sa inveti sa-ti pastrezi cumpatul, sa vezi problemele lucid si sa actionezi in consecinta.

Copiii se lupta cu incertitudinile si schimbarile inca de la o varsta foarte frageda, cand bebelusiirealizeaza ca viata de zi cu zi este brusc diferita.

Prin urmare, pentru a face ca micutul sa treaca mai usor peste incertitusini si schimbari, este important sa abordezi totul intr-o maniera prietenoasa.

"Oamenii subestimeaza ceea ce inteleg copiii mici. Inca din primele luni de viata, bebelusii sunt atenti la semnalele parintilor lor si observa daca acestia par distrasi sau au atentia in alta parte.", declara dr. Elizabeth Rapa, medic specialist la Departamentul de Psihiatrie al Universitatii Oxford.

Iata asadar, cateva metode recomandate de Elizabeth Rapa pe care trebuie sa le aplici pentru a-ti ajuta copilul sa faca fata incertitudinii si schimbarilor din viata lor mult mai usor.

1. Vorbeste-i despre ceea ce se intampla sau urmeaza sa se intample

Fie ca este vorba despre schimbarea locuintei, plecarea intr-o vacanta, decesul bunicilor sau o alta situatie care le afecteaza viata micutilor, este important sa vorbim cu ei despre aceste lucruri. Cei mai mari, pot pune intrebari carora trebuie sa le raspundem cu rabdare. In schimb, cei mai mici, care inca nu vorbesc, vor asculta si vor intelege ceea ce le spui. Faptul ca stiu ce urmeaza sa se intample, ii ajuta pe copii sa anticipeze evenimentele si sa le accepte mult mai usor.

2. Pastreaza rutina copilului

Schimbarile mari in viata, cum ar fi despartirea de partener sau mutarea casei, pot fi foarte perturbatoare pentru toti. Iar acest lucru il poate face pe cel mic sa se simta nelinistit in legatura cu ceea ce va urma. Insa, pastrarea rutinei obisnuite ii ajuta pe copii sa fie mai calmi si sa accepte mai usor noile schimbari din viata lor. Acelasi lucru este valabil si cand plecati in vacanta, in special in cazul copiilor mici, care trebuie sa aibe o rutina de somn bine stabilita si respectata indiferent de situatie.

3. Intelege-i reactiile

Copiii sunt extrem de sensibili si cu greu isi inteleg emotiile si le pot gestiona corect. Au nevoie de ani de zile de practica pentru a intelege acest lucru. Este insa cu atat mai greu pentru copiii mici, pentru care emotiile sunt noi.

"Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa normalizezi reactia copilului tau", spune Elizabeth. "S-ar putea sa fie mai lipicios sau sa aiba crize de furie, dar le este permis acest lucru pentru ca viata lor a fost data peste cap. Cand realizezi asta ca parinte, reactiile lor devin mai usor de gestionat si de inteles."

4. Organizeaza activitati in familie

Ajuta-ti copilul sa se simta conectat, chiar si atunci cand se intampla atat de multe schimbari in jurul sau, prin diferite activitati. Fie ca este vorba despre o plimbare in parc, cititul unei carti, sau de petrecere timpului desenand sau uitandu-va la un desen animat, timpul de calitate petrecut in familie este cel mai important.

5. Realizeaza o diagrama a sentimentelor

O alta modalitate foarte buna de a-ti ajuta copilul sa faca fata oricarei schimbari din viata lui este sa faceti un grafic al sentimentelor. In fiecare zi, ar putea pune un autocolant pe tabel pentru a arata cum se simte.

"Ca parinte, intrebam mereu: "Ti-e foame?", "Esti obosit?". In momentele de nesiguranta, este de asemenea important sa iti intrebati copilul cum se simte. Daca micutul este putin mai mare, l-ai putea ruga sa spuna, pe o scara de la 0 la 3, cum se simte in legatura cu ceea ce se intampla. Facand acest lucru inca de cand este foarte mic, il vei face constient de faptul ca este perfect in regula sa vorbeasca despre ceea ce simte.", adauga dr. Elizabeth.

FOTO: pexels.com

Articole recomandate

Citeste si despre