Ce simte un copil care se pierde intr-un spatiu public. Starile terifiante prin care poate trece

/ / Modificat: 2024-02-04
Ce simte un copil care se pierde intr-un spatiu public. Starile terifiante prin care poate trece

Atunci cand un copil se rataceste poate fi foarte infricosator si chiar traumatizant. Cu totii ne-am ratacit cand eram copii, cel putin pentru cateva minute, intr-un spatiu public, cum ar fi un supermarket, o plaja sau un centru comercial. Sentimentul de a pierde adultii familiari este cu adevarat neplacut atunci cand abia daca ai un metru inaltime. 

Totusi, aceasta este o situatie foarte frecventa, care nu se intampla doar copiilor hiperactivi sau parintilor iresponsabili. Chiar daca ne luam toate masurile de precautie necesare, este imposibil sa garantam ca cei mici vor ramane in permanenta langa noi.

Cum se simte un copil atunci cand se pierde?

Unii copii nu pot tolera nici macar cateva minute departe de parintii lor, chiar daca sunt in grija altor adulti de incredere, cum ar fi rudele sau profesorii. Altii sunt mai independenti, astfel incat pot petrece ore sau zile intregi fara prezenta parintilor lor si acest lucru nu le creeaza probleme. Astfel, perceptia unei experiente poate fi resimtita foarte diferit de un copil sau altul.

Fiecare copil este un individ cu nevoi individuale. Cu toate acestea, in general, copiii mici se simt neprotejati si anxiosi, deoarece prezenta intr-un spatiu public fara adulti de incredere este perceputa ca o adevarata amenintare.

In functie de varsta lor, de nivelul de dezvoltare, de abilitatile sociale si de gestionarea emotionala, copiii pot actiona mai mult sau mai putin adecvat. Unii inteleg ca, intr-o astfel de situatie, ar trebui sa se adreseze unui agent de securitate pentru ajutor. Altii devin speriati rapid si izbucnesc in lacrimi. Apoi, exista cei care reactioneaza pasiv si stau in strada si asteapta sa fie gasiti. Imaginea poate fi foarte diferita.

Experienta adultului

Putine situatii sunt la fel de disperate ca pierderea unui copil mic in afara casei. Nu este surprinzator faptul ca copiii se pierd in locuri aglomerate, cum ar fi centrele spa, strazile comerciale sau locurile de joaca. Copiii vor sa se distreze, ceea ce ii determina adesea sa se indeparteze mai mult decat ar trebui.

Odata ce parintii isi dau seama ca nu stiu unde se afla copilul lor, ingrijorarea si anxietatea apar brusc si intens. Apoi, se instaleaza tahicardia si pot fi vizualizate in minte cele mai rele scenarii. Atunci cand copilul tau dispare, lumea ta se opreste. Din fericire, insa, de cele mai multe ori aceasta situatie este doar o mare sperietura, pentru ca dupa cateva minute reusiti sa va gasiti copilul.

Mai mult, exista copii care nici macar nu sunt constienti de propria pierdere, pentru ca nu o percep ca atare. Uneori, copiii pur si simplu se distreaza si se joaca singuri sau cu prietenii si, fara sa-si dea seama, se pierd de familiile lor. Acest caz este cel mai putin daunator pentru copil, deoarece acesta nu se simte pierdut.

Pasi de urmat atunci cand copilul nostru se pierde

Sa speram ca nu va trebui niciodata sa va cautati copilul dupa ce acesta se pierde in multime. Dar, daca va trebui sa treceti prin aceasta situatie inconfortabila, este bine sa stiti cum sa procedati. Nu uitati ca pierderea copilului nu va face o mama rea, dar este nevoie doar de o jumatate de secunda pentru ca micutul dvs. sa se piarda. 

Ce trebuie sa faceti daca un copil se pierde este urmatorul lucru:

Incercati sa va pastrati calmul.

  • Mergeti imediat la personalul de securitate de la fata locului si anuntati-l.
  • Furnizati informatii clare si concise: numele copilului, caracteristicile fizice si o descriere a imbracamintei pe care o poarta. De asemenea, este important sa clarificati cand si unde ati vazut ultima data copilul.
  • Lasati agentii de securitate sa lucreze, iar acestia vor aplica protocolul relevant.
  • Continuati cautarile pe cont propriu si cereti ajutorul altor persoane aflate in acelasi loc.
  • Odata ce v-ati gasit copilul, este indicat sa nu-l certati pe moment, ci sa asteptati sa fiti acasa pentru a vorbi despre cele intamplate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copil ratacit Copil pierdut Emotii copii

Articole recomandate

Citeste si despre