Imbratisarile sunt cea mai buna "terapie" pentru copilul tau

/ / Modificat: 2024-03-03
Imbratisarile sunt cea mai buna

 

Ti-ai imbratisat azi copilul? Daca nu ai facut-o inca, ar fi bine sa il strangi cat de repede la pieptul tau. De ce? Pentru ca va face bine amandurora si functioneaza mai bine decat orice terapie mentala si emotionala.

Imbratisarea nu este o nevoie de baza a oamenilor, dar ar trebui sa fie inclusa pe aceasta lista. Nu costa nimic si, cu toate astea, este cel mai bun lucru pe care il poti face intr-o zi pentru copilul tau. Asa ca nu te zgarci cu ele, nu le amana pentru ca te grabesti, pentru ca esti prea ocupata sau suparata.

Imbratisarile au efecte nebanuite

Stiinta a demonstrat ca imbratisarile au efecte uimitoare asupra creierului. O imbratisare de cateva secunde elibereaza toti acei hormoni care ne ajuta sa ne simtim bine.

"Avem nevoie de patru imbratisari pe zi ca sa supravietuim, de 8 imbratisari pe zi pentru a ne mentine intr-o stare buna si de 12 imbratisari pe zi pentru a creste", spune psihoterapeutul Virgina Satir, din SUA.

Cum contribuie imbratisarea la stabilitatea emotionala si mentala

O simpla imbratisare stimuleaza nervul vag si scade tensiunea arteriala. Ea determina creierul sa elibereze dopamina, hormonul placerii, oxitocina, hormonul dragostei si al fericirii, si reduce nivelul de cortizol din sange, diminuand astfel nivelul de stres.

Primul efect al imbratisarii este la nivelul pielii, cand receptorii din derm se activeaza, iar presiunea pe care o simt stimuleaza nervul vag, conectat cu creierul, si circulatia sangelui. Acea presiune dulce a imbratisarii regleaza tensiunea arteriala si calmeaza pe cineva nervos sau stresat.

Imbratisarile elibereaza un neurotransmitator numit dopamina, care are efecte uimitoare in conditii de stres. Dopamina este supranumita si hormonul placerii, dar influenteaza si creativitatea si capacitatea de a socializa.

Unul dintre hormonii care se activeaza cand primesti o imbratisare este oxitocina, hormonul dragostei, responsabil si cu increderea pe care ajungi sa o ai in tine si in alte persoane.

Ce simte un copil cand este imbratisat? Iubire, siguranta, forta, apreciere, pretuire, fericire si respect de sine.

Imbratiseaza-ti, deci, copilul de cate ori ai ocazia! Nu te costa nimic si dureaza cateva secunde, insa beneficiile sunt uimitoare.

FOTO: Pixabay

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Imbratisare beneficii Terapie copii

Articole recomandate

Citeste si despre