Cinci greseli ale parintilor care dau nastere la gelozie intre frati

/ / Modificat: 2024-03-04
Cinci greseli ale parintilor care dau nastere la gelozie intre frati

 

Gelozia intre frati poate sa para un sentiment natural, care gestionat cum trebuie va disparea in timp. Dincolo de a fi oarecum fireasca, gelozia fratelui mai mare pe cel mai mic este, deseori, provocata de parinti.

Gelozia unui copil pe fratele sau surioara sa este produsul fricii de a pierde dragostea, afectiunea si atentia parintilor. Este instinctiva la inceput, dar apoi este girata de anumite comportamente de care parintii nici nu isi dau seama si amplificata, iar uneori chiar cronicizata, de lipsa de comunicare.

Cele mai frecvente greseli comise de parinti, care provoaca gelozie la copii

Lipsa de rabdare cu copilul mai mare atunci cand familia se mareste il face pe acesta sa se simta neiubit. Parintii incep sa nu mai tolereze anumite comportamente ale copilului mai mare si chiar uita uneori ca schimbarea il afecteaza si pe el si are nevoie de parinti la fel, daca nu chiar mai mult, ca inainte.

Parintii devin mai exigenti si au asteptari nerealiste de la copilul mai mare. Sa tratezi primul copil ca si cum ar fi crescut brusc si sa presupui ca el trebuie sa se comporte diferit odata ce a devenit frate mai mare este una dintre cele mai mari greseli pe care le poti face ca parinte. Ii cerem mereu sa se poarte mai frumos, sa aiba grija de fratiorul sau de surioara lui, sa-l iubeasca neconditionat din prima clipa in care il vede, sa imparta totul cu el, sa se gandeasca mereu la el. Sentimentele pozitive se construiesc, in timp ce cele negative, cum este gelozia, apar chiar peste noapte.

Parintii exclud copilul mai mare din activitatile ce il privesc pe cel mic. Toti copiii vor sa "colaboreze" cu parintii cand au un fratior sau o surioara. Daca il lasi sa o faca se va simti important si isi va lua in serios rolul de frate mai mare, iar daca nu o faci el se va simti dat la o parte. Lasa-ti copilul mai mare sa participe activ la baia bebelusului, sa-i cante, sa-l alinte, sa-l consoleze atunci cand plange. Acestea sun sarcini care il vor face sa creada ca are un rol special in viata mezinului, il vor face sa se simta important, ii vor stimula respectul de sine si vor reduce sentimentul ca mami si tati il iubesc de acum mai mult pe bebelus.

Te plangi mereu de comportamentul copilului mai mare in fata altora? Gresit! Desi s-ar putea sa crezi ca nu e atent la ce vorbesti sau ca nu te aude, el intelege tot si nu se simte deloc bine cand e criticat.

Lauzi mereu tot ce face mezinul familiei. Este inevitabil sa ne concentram mai mult pe cel mai mic membru al familiei, insa este important sa nu-l facem pe cel mai mare sa se simta subapreciat si nebagat in seama. Daca un copil care este deja gelos observa ca, orice ar face cel mic, este mereu laudat sentimentele lui negative se vor adanci. Calea cea mai buna in acest caz este sa incercam sa evidentiem toate lucrurile bune facute de copiii nostri, in egala masura, altfel cel mare va simti ca nu mai beneficiaza deloc de atentia ta.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gelozie copii Gelozia intre frati

Articole recomandate

Citeste si despre