Cum sa previi raceala la copii

/ / Modificat: 2021-07-12
Cum sa previi raceala la copii

Raceala este una dintre cele mai raspandite boli trecatoare la copii. Datele arata ca majoritatea copiilor au intre sase si opt raceli pe an, cele mai multe fiind in randul copiilor care merg la cresa.

Cum apare raceala la copii? Cel mic poate lua virusul racelii, de regula un rhinovirus, din aer. De exemplu, un coleg stranuta sau tuseste, copilul respira din particulele ajunse in aer, iar virusul se lipeste de membrana nazala. O alta modalitate de transmitere este prin atingere. Cel mic poate atinge o persoana racita, dupa care isi poate atinge nasul, gura sau ochii sau o suprafata contaminata.

Spalatul pe maini cu apa si sapun

Spalarea mainilor cu apa si sapun timp de 20 de secunde ajuta la prevenirea aparitiei racelii. Daca nu exista sapun la indemana, puteti incerca o lotiune dezinfectanta. Virusurile supravietuiesc pe pielea mainilor, insa spalarea sau dezinfectarea regulata il va proteja de imbolnavire.

Evitarea atingerii fetei

Virusul racelii intra in corp prin nas, gura sau ochi. De aceea, este important ca piciul sa nu se atinga pe fata dupa ce a intrat in contact cu o persoana racita. Cum acest lucru este aproape inevitabil, incurajeaza-l sa se spele pe maini inainte.

Consumul de legume verzi

Legumele verzi sunt bogate in vitamina C si zinc, doua elemente esentiale in sustinerea functionarii optime a sistemului imunitar. De asemenea, suplimentele pentru imunitate COSMO PHARM pe baza de echinacea sau bioflavonoide au rol antiinfectios, tonifiant si grabesc vindecarea atunci cand raceala apare.

Curatarea suprafetelor

Curata regulat suprafetele atinse frecvent de cel mic. Virusurile asociate racelii pot supravietui cateva ore dupa ce au fost atinse de o persoana infectata. Utilizeaza apa si sapun, spirt sau alti dezinfectanti pentru a sterge manerele usilor, tastatura, telefoanele, telecomanda, biroul, manerele sertarelor si jucariilor.

De asemenea, este bine sa eviti folosirea la comun a ustensilelor pentru luat masa, a paharelor, a prosoapelor si a periutei de dinti.

Folosirea hartiei de bucatarie sau a servetelelor

Prosoapele de bucatarie pot adaposti virusuri mult timp dupa ce au fost atinse. Pentru a evita contaminarea, foloseste hartie de bucatarie sau servetele pentru uscarea mainilor.

In plus, acestea ar trebui sa fie aruncate dupa fiecare folosire. Daca un servetel in care s-a stranutat este pus pe masa, el poate contamina suprafata.

Consumul de vitamina D

Vitamina D este importanta pentru imunitate, insa deficitul poate duce la probleme in dezvoltarea osoasa, un risc mai mare de probleme de inima si raceala. Cel mai bun mod ca cel mic sa isi ia portia zilnica de vitamina D este prin expunerea la soare. Evita insa sa iesiti din casa intre orele 10-16, atunci cand soarele este puternic si poate duce la insolatie si deshidratare.

Totodata, poti incuraja consumul de alimente bogate in vitamina D, asa cum sunt galbenusul de ou, ciupercile, somonul, tonul din conserva si ficatul de vita.

Activitatea fizica

Sportul ajuta la sustinerea sistemului imunitar si tine raceala la distanta. Potrivit studiilor existente, activitatea fizica previne inflamatia si bolile cronice, reduce stresul si accelereaza circulatia globulelor albe, care ajuta corpul sa lupte cu virusurile racelii.

Somnul

Copiii care dorm cel putin opt ore in fiecare noapte au o rezistenta mai mare in fata virusurilor racelii. Cercetatorii arata ca persoanele care dorm mai putin de sapte ore pe noapte au un risc mai mare de raceala dupa expunerea la virus.

O posibila explicatie este faptul ca in timpul somnului odihnitor de lunga durata corpul elibereaza citokine, o serie de compusi proteici care ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor.

Suplimentarea cu zinc

zincul ajuta la reducerea dezvoltarii virusurilor racelii. Mai mult, in cazul celor infectati, suplimentele cu zinc reduc durata si severitatea simptomelor.

De asemenea, zincul este prezent in alimente precum carnea, fructele de mare si lintea.

Folosirea unui umidificator

Un nivel redus al umiditatii din dormitorul celui mic poate usca pasajul nazal, crescand astfel probabilitatea de blocare a virusului racelii in sinusuri.

Folosirea unui umidificator ajuta la mentinerea umiditatii membranei mucoasei nazale. Insa este important sa mentii aparatul curat si sa eviti o umiditate prea ridicata (>55-65%); altfel, mediul umed si cald favorizeaza raspandirea mucegaiului si aparitia unor simptome asemanatoare racelii in cazul copiilor cu alergii.

Consumul de probiotice

Nu toate bacteriile sunt daunatoare. Acelea bune se afla in flora intestinala si in alimente cu probiotice precum iaurt sau varza murata, benefice in sustinerea imunitatii. Un studiu publicat in 2014 arata ca persoanele care iau un supliment cu probiotice au mai putine raceli si infectii intestinale fata de persoanele carora li se administreaza un placebo.

Probioticele sunt utile, inclusiv daca cel mic raceste. Astfel, cei care consuma probiotice au simptome mai putin severe, iar raceala dureaza mai putine zile.

Raceala poate fi prevenita prin igiena mainilor, a suprafetelor si adoptarea unui stil de viata sanatos corelat cu alimente bogate in vitamine si minerale, activitate fizica moderata si somn odihnitor. Prin incorporarea acestor obiceiuri, copilul tau va raci mai rar, iar la aparitia infectiei, simptomele si durata racelii vor fi mai reduse.

Sursa foto: Shutterstock

Taguri Prevenire raceala copii Copii 4 ani Raceli copii

Articole recomandate

Citeste si despre