6 reguli de aur pentru tratarea racelii copiilor acasa

/ / Modificat: 2023-04-02
6 reguli de aur pentru tratarea racelii copiilor acasa

În fiecare an, sezonul de iarnă este însoțit de o creștere semnificativă a bolilor respiratorii la copii, care pot varia de la simptome minore până la afecțiuni grave care necesită spitalizare.

Aplicarea anumitor măsuri de igienă pe care altădată le neglijam s-a dovedit a fi o strategie excelentă pentru sănătate. Spălarea frecventă a mâinilor, evitarea aglomeratieie și ventilarea constantă a încăperilor sunt strategii ieftine și eficiente, ușor de implementat și de menținut cu puțină disciplină. În acest fel, germenii care cauzează infecțiile respiratorii, care sunt în mare parte viruși, intră și rămân mai greu în organismul copiilor noștri.

Administrarea vaccinului antigripal (copii sub 6 ani și peste 65 de ani) este o metodă foarte eficientă de a limita circulația virusului gripal și, odată cu acesta, de a ține la distanță complicațiile respiratorii cauzate de alte virusuri tipice iernii. 

Întrucât nu este un vaccin "obligatoriu", multe persoane preferă să nu-l facă în fiecare an, fie de teama efectelor adverse ale acestuia, fie din cauza sentimentului fals că este o boală "ușoară", fie pur și simplu pentru că uită. 

Sistemul de apărare al organismului, pe care îl numim sistem imunitar, descoperă și în copilărie o infinitate de agenți externi care pot sau nu să provoace boli, o anumită producție de mucus sau un episod de febră și disconfort care sunt complet normale și chiar vorbesc de o dezvoltare adecvată a sistemului imunitar.

Să spunem că copilăria este, pentru sistemul imunitar, o adolescență în care experimentarea, reacția și învățarea sunt esențiale pentru un sistem de apărare sănătos, eficient și echilibrat mai târziu în viață. Astfel, pregătirea ideală pentru un sistem imunitar este o alimentație completă, echilibrată, bogată în vitamine (precum vitamina C și D) și minerale (precum zincul).

Explorarea, joaca cu alți copii și împărțirea spațiilor și a jucăriilor duce inevitabil la o răceală. 

1. Odihniți-vă

În stadiul de sugar nu există activitate mai importantă în viața unui copil decât creșterea. Așa că grădinița, o petrecere, o activitate extrașcolară și un recital vor trece întotdeauna pe plan secund. Nu-ți duce copilul la școală bolnav, nu-l forța să își facă temele sau să exerseze la vioară când ceea ce are nevoie este să ia timp și să se odihnească.

2. Hidratarea

Un punct asupra căruia trebuie să insistați cu un copil bolnav este ca acesta să bea lichide: apă, ceai, lapte (dacă bea lapte matern, sunt momente de mare solicitare, dar și beneficiile sunt extraordinare)...

3. Igiena

Curățarea nazală este recomandată doar atunci când copilul este prea mic pentru a folosi un șervețel și trebuie făcută doar atât de des cât este necesar pentru a permite copilului să respire confortabil. Curățarea excesivă a nărilor (sunt cazuri în care o fac de 12 ori pe zi) nu va face decât să sporească disconfortul copilului și poate provoca leziuni.

Periajul dinților este esențial în această perioadă, deoarece un copil răcit folosește adesea gura pentru a respira, permițând germenilor să intre în gât și facilitând răspândirea lor prin tractul respirator. În cele din urmă, se recomandă întotdeauna o baie caldă și liniștită.

4. Hrănirea

Probabil că apetitul copilului  va scădea odată cu boala, așa că este important să îi oferiți alimente bogate în vitamine și ușor de digerat. Fructe, legume, ciorbe! Aveți răbdare, apetitul le va reveni și, apropo, nu vă lăsați tentată să îi oferiți alimente nenutritive doar pentru a-l face să mănânce ceva.

5. Controlul simptomelor

Verifică întotdeauna cu medicul pediatru despre medicamentele și dozele pe care i le poți da copilului tău. Doar medicul îl cunoaște suficient de bine pe acesta pentru a ști ce este corect și necesar. Nu este necesar să dați medicamente pentru a preveni mucusul și tusea la copii. Controlul febrei este important, dar nu trebuie să fie obsesiv. Evitați terapiile alternative, unguentele, produsele miraculoase și suplimentele vitaminice.

6. Fiți empatici

Puneți-vă în locul copilului în orice moment, dacă plânge sau chiar și atunci când îl vedeți că se simte mai bine. Fiind atent și receptiv la nevoile lor, îi vei ajuta să treaca peste boală mai usor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Raceli copii Raceala copii

Articole recomandate

Citeste si despre