KINOdiseea 2017, la final. O gala speciala!

/ / Modificat: 2017-11-17
KINOdiseea 2017, la final. O gala speciala!

Cea de-a IX-a editie a Festivalului international de film pentru publicul tanar KINOdiseea s-a incheiat pe 15 noiembrie, cu o Gala care va avea loc la Cinema Eforie.

Timp de sapte zile, KINOdiseea a adus in atentia publicului cele mai noi si apreciate filme pentru copii, premiate la festivaluri internationale, productii educative, care nu intra de obicei in reteaua de distributie clasica, dar si ateliere de initiere in cinematografie, sustinute de profesionisti in domeniu.

Gala de inchidere a avut loc la Cinema Eforie, pe 9 noiembrie, ora 19:00.

Inaintea acestui moment, de la ora 18:30, in foaierul de la etaj al cinematografului va fi vernisata expozitia multimedia "SAFE PLACES", care isi propune sa exploreze locurile in care tinerii se simt in siguranta. Cu acest prilej, mai multi adolescenti renunta pentru o seara la intimitatea locurilor in care se izoleaza atunci cand simt nevoia unei pauze de la realitate si le expun public. Artistii "Safe Places" sunt: Andra Smileanschi, Sebastian Morosanu, Ioana Jantea, Alexandra Stamatescu, Loredana Bortea, Maria David, Andra Smalenic si Laura Rusu.

GALA, JURIUL & PREMIILE:

Anul acesta au avut loc doua competitii de lungmetraje - KINOdiseea Junior, cu 11 filme dedicate copiilor intre 3 si 14 ani, parintilor si profesorilor, precum si KINOdiseea Youth unde au fost incluse sase titluri pentru tinerii de peste 15 ani si cinefili. Festivalul a inclus si cinci competitii de scurtmetraje, pentru diferite grupe de varsta.

Juriul competitiei KINOdiseea JUNIOR a fost format din regizorul filmului "Blanka", castigator al premiului pentru Cel mai bun film la editia de anul trecut - KOHKI HASEI, care a zburat de la Tokyo la Bucuresti sa intalneasca publicul care i-a apreciat atat de mult filmul, de altfel, unul dintre cele mai premiate filme ale anului 2016 in festivalurile de film pentru publicul tanar din intreaga lume. Alaturi de el, in juriu s-au mai aflat: JAROSLAVA HYNSTOVA, programator de film la Festivalul International de film de la Zlin, din Cehia, cel mai mare si mai cu traditie festival de film pentru copii din Europa, care ajunge la cea de-a 58-a editie in 2018 si ANETA OZOREK, curator la festivaluri de film, producator si expert in studii de film.

Juriul KINOdiseea Junior, va acorda doua premii - Premiul pentru Cel mai bun film pentru copii dintre cele aflate in competitie, premiu de 1.000 euro, acordat de Institutul Cultural Roman si Premiul ECFA, al Asociatiei Europene a Filmului pentru Copii, pentru Cel mai bun film European.

Juriul competitiei KINOdiseea YOUTH a fost format din regizorul NICOLAE CONSTANTIN TANASE, cunoscut pentru "Lumea e a mea", care a avut premiera in cadrul Zilelor Filmului Romanesc la TIFF, unde a si castigat "Premiul pentru cel mai bun debut". Un alt membru al Juriului este RADU POTCOAVA, al carui lungmetraj "Vara s-a sfarsit", a avut premiera mondiala in 2016, in cadrul Festivalului International de Film de la Montreal si este primul film romanesc din ultimii 25 de ani in care personajele principale sunt interpretate de copii. Al treilea jurat al sectiunii Youth este RADU ROMANIUC. Scenariul sau de lung metraj "Oameni de treaba" a fost selectat in programul Albascript din cadrul Balkan Film Market, Tirana 2017. Ca actor, Radu Romaniuc a jucat in spectacole la Teatrul National si Teatrul Metropolis din Bucuresti si pe diverse scene independente.

La sectiunea Kinodiseea YOUTH a fost si un juriu format din tineri - IOANA JANTEA, cea care a ilustrat si afisul categoriei YOUTH, si ALEXANDRA STAMATESCU, ambele eleve in clasa a XII-a la Colegiul National Bilingv George Cosbuc, MARIA DAVID, eleva in clasa a XI-a la Scoala Centrala si LOREDANA BORTEA, eleva in clasa a XII-a la Colegiul National Gheorghe Lazar.

Juriul care va hotari Cel mai bun scurtmetraj dintre cele programate in cele 5 categorii la KINOdiseea a fost format din actrita ANA ULARU, cunoscuta atat pentru roluri remarcabile in filme romanesti, realizate de regizorii Noului Val, cum ar fi: Calin Peter Netzer, Cristian Mungiu si Radu Muntean, dar si in productii internationale, regizate de castigatori ai premiului Oscar, Francis Ford Coppola, Susanne Bier si Ron Howard. Tot din acest juriu face parte si CATALIN ULARU, critic de film si director artistic al festivalurilor Divan Film Festival si HipTrip Travel Film Festival. De asemenea, TUDOR BOTEZATU, care este regizorul scurtmetrajelor "Degetul", "Fusion", "Blana", "Nemaivazutele aventuri ale omului invizibil" si "Humans in Frame".

Mai multe detalii despre filmele din competitie, pe site-ul www.kinodiseea.ro.

KINOdiseea este organizat de Asociatia Culturala Metropolis. Proiect cultural finantat in cadrul Programului Bucuresti Oras participativ de catre Primaria Municipiului Bucuresti prin Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti - Arcub, Finantat de Primaria Sectorului 3, Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, Centrul National al Cinematografiei. Proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National. Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

Cu sprijinul Uniunii Cineastilor din Romania, Institutului Cultural Roman, Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, Cult Market Research, Muzeului National de Istorie Naturala Grigore Antipa.

Sponsor principal: Apanova

Kinodiseea sprijina campania Profi "Te costa 0,00 lei sa ajuti un copil".

Despre KINOdiseea

KINOdiseea este cel mai mare festival de film pentru copii din Europa Centrala si Sud-Est. Festivalul este membru al ECFA - European Children's Film Association. In cele 8 editii precedente, festivalul a avut peste 90.000 de participanti.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Evenimente copii Evenimente 2017 Eveniment cultural

Articole recomandate

Citeste si despre