“De ce ma invinovateste fiul meu adolescent pentru orice?” - o dilema a multor mame

/ / Modificat: 2023-09-03
“De ce ma invinovateste fiul meu adolescent pentru orice?” - o dilema a multor mame

"Fiul meu adolescent ma invinovateste pentru orice! Chiar si atunci cand incerc sa il ajut". Iti suna cunoscut? Acest sentiment este unul comun pentru multi parinti care au copii adolescenti. Ca toate etapele vietii, adolescenta prezinta propriile provocari, atat pentru parinti, cat si pentru copii.

In aceasta faza, adolescentii invata sa isi gestioneze emotiile, care pot fi adesea coplesitoare. Ei trec prin momente in care se simt neintelesi, ca si cum lumea ar fi impotriva lor. Pentru a te ajuta in aceasta situatie, iata cateva informatii care sa te ajute sa intelegi de ce adolescentul tau tinde sa te invinovateasca pentru orice.

Intelegerea adolescentului

Provocarile si rebeliunea sunt situatii frecvente in timpul adolescentei. Acest lucru se datoreaza faptului ca este o perioada de cautare si descoperire de sine, in care tinerii isi dezvolta propria identitate. In timpul copilariei, multe dintre alegerile lor, cum ar fi interesele, hobby-urile si prieteniile, au fost influentate de parinti.

Cu toate acestea, pe masura ce intra in adolescenta, tinerii incep sa isi traseze propriul drum, dobandind mai multa autonomie. Acest proces se impleteste cu schimbari fizice si emotionale, precum si cu transformari in viata lor sociala si in relatiile cu ceilalti. Pe scurt, adolescenta este o faza de schimbare pe toate planurile.

Este de inteles ca adolescentii se pot simti coplesiti de aceste transformari. Din acest motiv, nu este neobisnuit ca ei sa reactioneze invinovatindu-si parintii pentru ceea ce li se intampla sau simtindu-se neintelesi.

Motive pentru care adolescentii isi invinovatesc parintii

Tendinta adolescentilor de a da vina pe parintii lor este un comportament care ii poate deruta si frustra adesea pe adulti. Cu toate acestea, intelegerea motivelor care stau la baza acestei dinamici poate face lumina. Unele dintre cele mai frecvente motive includ urmatoarele:

Sentimentul de a nu se simti "la locul lui". Invinovatirea parintilor este, de asemenea, legata de sentimentul adolescentilor de a fi "nelalocul lor", in acea tranzitie intre copilarie si varsta adulta. Ei se afla intr-o zona complicata in care au libertatea de a face alegeri, dar se simt, de asemenea, limitati in optiunile lor.

Dificultatea de a accepta consecintele. In unele cazuri, atunci cand lucrurile nu ies asa cum se asteptau, le este greu sa accepte consecintele. Ei simt ca nu sunt pregatiti sa isi asume responsabilitatea si ca libertatea lor nu este atat de larga pe cat si-ar dori. Prin urmare, optiunea "mai usoara" pentru ei este sa dea vina pe altii.

Acumularea de resentimente. In plus, ei pot avea resentimente din cauza unor situatii nerezolvate. Adesea, adolescentii simt ca au fost tratati pe nedrept si pastreaza aceste sentimente in interior, in loc sa le exprime. Aceasta este ceea ce duce adesea la acuzatii si nemultumiri in cadrul certurilor.

Dificultatea de a face fata frustrarii. In cele din urma, un alt motiv pentru care adolescentii te pot invinovati este pentru ca nu accepta un "nu" ca raspuns. Ei au dificultati in a face fata frustrarii. Pentru ei, totul este extrem si urgent, o chestiune de "viata sau de moarte".

De exemplu, daca nu le cumperi acele haine pe care si le doresc, iti vor reprosa ca se vor simti prost la o petrecere sau la scoala, ori ca vor fi umiliti, ca nu iti pasa de viata lor, ca sunteti egoist etc.

Cum sa actionezi cand adolescentul te invinuieste pentru orice

Daca te confrunti cu situatia in care adolescentul te invinovateste pentru orice, iata cateva sfaturi care te-ar putea ajuta:

1. Invata sa stabilesti limite. In calitate de parinte, este posibil sa poti intelege anumite comportamente. De exemplu, atunci cand copilul tau vrea sa se izoleze in camera lui pentru a petrece timp singur, decide sa nu-si impartaseasca toate sentimentele cu tine sau se comporta ca si cum nu ar avea nevoie de ajutorul nimanui. Cu toate acestea, este important sa fii clar cu privire la valorile pe care doresti sa le oferi. Identificarea acestor valori iti va servi drept busola pentru a intelege ce poti si ce nu poti accepta si cand este oportun sa intervii.

2. Fii deschis sa asculti. Unii adolescenti pot fi reticenti in a vorbi cu parintii lor despre anumite probleme. In astfel de situatii, le poti sugera sa te anunte cand sunt pregatiti sa vorbeasca. O alta optiune este sa te angajezi in conversatie in timp ce faceti impreuna o activitate, intr-un mediu relaxat si confortabil.

De exemplu, daca mergeti la un picnic, ai putea profita de ocazie pentru a vorbi despre prieteniile lor, despre cum se simt sau daca au nevoie de ajutorul tau. In acest fel, poti intelege mai bine prin ce trece si te poti apropia de ei.

3. Evita comparatiile. Comparatiile nu trebuie sa faca parte din viata nimanui, cu atat mai putin a copiilor si adolescentilor. Indiferent daca faci comparatii cu fratii, vecini sau prieteni, ori cu propria ta persoana, cand erai de varsta lor, acestea pur si simplu nu trebuie sa existe intr-o relatie parinte-copil. Pe langa faptul ca aceste comparatii pot fi enervante nu fac decat sa va distanteze si sa creeze frustare adolescentului si o stima de sine scazuta. In plus, comparatiile nu le modifica comportamentul in bine.

4. Explica motivele pentru care ai luat anumite decizii. Este de la sine inteles ca unoeri, parintii, iau decizii care pentru copii sau adolescenti nu sunt “potrivite”. Insa experienta ta de viata, sau anumite situatii, te fac sa iei cele mai bune alegeri pentru voi. Deoarece adolescentul nu vede acest lucru din punctul tau de vedere si nu poate intelege de ce iei anumite decizii, este important sa ii explici totul si sa ii raspunzi la intrebarile pe care le are, chiar daca ti se par “tampite”.

5. Evita sa iei totul personal. Daca tineti cont de etapa de dezvoltare prin care trece adolescentul (nu uita ca ai trecut si tu prin asta) poti cultiva empatia. Acest lucru iti va permite sa interpretezi lucrurile cu care confrunta nu ca pe un "atac la adresa ta", ci ca pe niste provocari de dezvoltare.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Adolescenta copii Comportament adolescenti

Articole recomandate

Citeste si despre