Adolescentul tau are atacuri de panica? Ce trebuie sa stii si cum sa actionezi

/ / Modificat: 2023-08-03
Adolescentul tau are atacuri de panica? Ce trebuie sa stii si cum sa actionezi

Atacurile de panica sunt episoade bruste si intense de teama care pot afecta persoane de toate varstele, inclusiv adolescenti. Este important sa retineti ca acestea nu se datoreaza unor reactii fiziologice directe la consumul de substante si nici nu raspund unei boli medicale.

Aparitia lor frecventa afecteaza semnificativ viata de zi cu zi a tinerilor. Dar exista multe instrumente care pot fi aplicate in timpul sau dupa aceste crize si care ajuta la reducerea simptomelor.

Atacurile de panica la adolescenti: principalele simptome

Atacurile de panica sunt episoade izolate, temporare, care incep brusc si ating nivelul maxim de disconfort in primele 10 minute. Dupa cateva minute, simptomele se atenueaza de obicei pana cand persoana isi recapata o stare de calm.

Desi simptomatologia poate varia de la un individ la altul, exista de obicei o combinatie de manifestari fizice, cognitive si emotionale. De exemplu:

  • tahicardie si palpitatii
  • ameteli si greata
  • transpiratie excesiva si frisoane
  • teama de moarte sau de pierdere a controlului
  • amorteala sau senzatie de furnicaturi
  • senzatie de apasare sau disconfort in piept
  • disconfort fizic general
  • stare de alerta

Sunt evenimente de mare stres, disperare si teama. Atunci cand se confrunta cu un atac de panica, adolescentii se pot simti confuzi, intrebandu-se de ce se confrunta cu aceste simptome alarmante fara un motiv evident. De fapt, faptul de a se teme si de a nu sti de ce poate alimenta un astfel de sentiment neplacut.

Factori declansatori

Adesea, atacurile de panica la adolescenti sunt declansate fara ca vreo amenintare sau pericol real sa fie prezent. Ele par sa apara in afara contextului si ii surprind pe tineri in cele mai nepotrivite momente: la scoala, in mijloacele de transport in comun sau chiar la o plimbare.

Astfel, atacurile de panica repetate pot genera un ciclu de frica anticipativa, ceea ce inseamna ca teama de a trai un alt episod genereaza si mai multa anxietate. Ca urmare, probabilitatea unui atac de panica creste.

Cu toate acestea, dupa cum subliniaza lucrare stiintifica din 2016 al psihiatrului Paula Tayeh, daca atacurile se repeta frecvent, acestea pot fi o manifestare a altor tulburari de anxietate mai complexe, cum ar fi anxietatea generalizata, fobia sau anxietatea sociala.

In alte cazuri, ele pot aparea in urma unei acumulari de stres academic sau pot fi legate de situatii specifice din anumite aspecte ale vietii tanarului.

Ce masuri trebuie luate in cazul unui atac de panica la un adolescent?

Sa vezi un copil intr-o situatie vulnerabila poate fi foarte coplesitor. Este dificil pentru un parinte sa-si pastreze calmul atunci cand iti dati seama ca ii este afectata calitatea vietii. Sa nu stii cum sa actionezi intr-un astfel de moment stresant este mai mult decat obisnuit.

Iata, asadar, o serie de masuri pe care le poti lua atunci cand adolescentul sufera un atac de panica pentru a-l ajuta sa treaca peste episod.

In timpul atacului de panica

Atunci cand se produce atacul, interventia trebuie sa fie imediata. Daca identifici ca adolescentul are un atac de panica, este imperativ sa incerci sa fiti calm si linistitor.

Pe de alta parte, trebuie sa tineti cont de faptul ca nu toata lumea este ajutata de acelasi lucru. Prin urmare, primul lucru pe care il puteti face este sa il intrebi de ce are nevoie. Daca va da un raspuns specific: "Am nevoie de aer", "Am nevoie de apa", "Am nevoie sa fiu singur", incercati sa-i oferiti ceea ce a cerut.

Cu toate acestea, este posibil ca el sa nu stie de ce are nevoie sau sa nu fie capabil sa articuleze. In acest caz, incearca  sa-i oferi urmatoarele alternative linistitoare.

1. Cauta-i privirea si spune-i ca esti acolo pentru a-l ajuta

Evita comentariile de genul "calmeaza-te" sau "nu-ti face griji". In schimb, adopta un ton de voce bland, dar ferm si spune-i "sunt aici", transmitand incredere si siguranta.

2. Gaseste un spatiu sigur

Daca este posibil, duc-l intr-un loc unde sunt putini oameni si unde stimulii vizuali si auditivi sunt redusi la minimum. Iesirea in aer liber, poate fi utila.

3. Respirati impreuna  

Tehnicile de respiratie si de relaxare sunt, prin excelenta, cele mai eficiente strategii de reducere a anxietatii. Incurajeaza-ti copilul sa respire lent si profund, inspirand pe nas si expirand pe gura. Fa si tu acelasi lucru pentru a-l ghida si a-l ajuta sa obtina respiratia potrivita.

4. Nu ii restrictiona miscarea

Este esential sa ii oferi libertatea de a se misca dupa cum are nevoie, atata timp cat nu reprezinta un pericol real, bineinteles. Daca prefera sa stea asezat sau in picioare, permite-i sa faca acest lucru. Daca prefera sa mearga, da-i libertatea de a face acest lucru. Aminteste-ti ca se afla intr-o situatie de sufocare si trebuie sa isi recapete controlul asupra corpului.

5. Cere ajutor

Daca situatia este prea coplesitoare pentru tine si nu te simti in maura sa il ajuti, cere ajutorul altei persoane. Poate fi o persoana de incredere, cum ar fi un membru al familiei sau un prieten sau chiar un profesionist din domeniul sanatatii, care sa te ajute. Daca adolescentul merge la un terapeut, poti apela la el pentru indrumare.

Ce se intampla dupa atacul de panica?

Odata ce simptomatologia a disparut, este important sa abordezi problema in mod responsabil si, in cazul in care atacurile de panica reapar, sa consulti un specialist in sanatate mintala, specializat in adolescenti.

Un psiholog poate efectua o evaluare amanuntita, poate oferi un diagnostic precis si poate elabora un plan de tratament personalizat. Exista multe resurse disponibile pentru a-ti sprijini copilul.

Simpla ta companie il ajuta mai mult decat realizezi. Sprijinul neconditionat inseamna enorm. Trebuie doar sa fii acolo pentru a asculta, pentru a oferi intelegere si afectiune fara a judeca.  

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Adolescenta copii Atac panica copii

Articole recomandate

Citeste si despre