Ce sa faci atunci cand copilul testeaza limitele

/ / Modificat: 2024-01-08
Ce sa faci atunci cand copilul testeaza limitele

Stabilirea unor limite pentru copii este fundamentala si necesara pentru fericirea lor si pentru bunastarea lor si a celor din jurul lor. Limitele trebuie sa fie predate cu bunatate, respect si empatie si, incetul cu incetul, copilul le va invata si le va incorpora in viata sa. Dar in acest proces de invatare este mai mult ca sigur ca vor exista momente in care copilul nostru va depasi limitele impuse, va refuza sa faca ceea ce i-am cerut sau vom avea senzatia ca ne "sfideaza".

Ce putem face in aceste cazuri? Cum putem actiona cu respect daca copilul nostru sfideaza limitele pe care le-am stabilit? Iata cateva sfaturi.

1. Adreseaza-te copilului tau intr-un mod calm

In primul rand, este important sa iti racoresti gandurile si sa nu iti pierzi cumpatul, chiar daca situatia te-a infuriat sau te-a suparat probabil.  Insa, daca izbucnim, este foarte probabil sa ajungem sa spunem lucruri pe care le vom regreta mai tarziu sau sa ne comportam cu lipsa de respect fata de copilul nostru (tipand, pedepsindu-l, ignorandu-l etc.).

2. Afla motivele pentru care ai contestat limitele

Atunci cand copilul nostru sfideaza o limita, este necesar sa ne concentram asupra viitorului pentru ca acest lucru sa nu se mai intample. Nu are rost sa insistam asupra greselii pe care a facut-o copilul, sa il judecam, sa ii tinem lectii sau sa il etichetam, deoarece acest lucru nu il va ajuta sa invete. Asadar, sa stabilim cu copilul un dialog pozitiv si respectuos in care sa punem intrebari de curiozitate care sa ne ajute sa intelegem de ce a provocat acea limita si sa ne permita sa reorientam situatia.

3. Ocupa-te de nevoile lor emotionale

Uneori, copiii incalca limitele in incercarea de a ne atrage atentia. Astfel, faptul ca se impotrivesc sa faca ceva poate indica o lipsa de conexiune sau un mod de a ne spune ca nu se simt bine (de exemplu, au nevoie de mai multa atentie din partea noastra, sunt raniti sau furiosi, cauta sa se angajeze intr-o "lupta pentru putere" cu noi). Conectarea cu copiii nostri in fiecare zi, oferindu-le zambete, priviri sau gesturi de iubire este fundamentala pentru dezvoltarea si fericirea lor, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra comportamentului lor.

4. Regandeste limitele impuse

Sa ne amintim ca limitele sunt bune si necesare pentru copii, deoarece le aduc incredere, bunastare si fericire. Dar limitele ar trebui sa se concentreze pe mentinerea sigurantei lor si a celor din jurul lor, precum si pe garantarea unei coexistente armonioase si respectuoase in societate. In acest sens, este bine sa reflectam si sa revizuim in profunzime limitele pe care le-am stabilit pentru copiii nostri, deoarece de prea multe ori cadem in utilizarea nejustificata si repetata a NU-ului, precum si intr-un exces de reguli rigide si nenegociabile din partea noastra, care se datoreaza in principal unei nevoi de control.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Limite copii Sfaturi

Articole recomandate

Citeste si despre