De ce este bine sa iti incurajezi copilul sa devina colectionar. Avantajele pe care le are acest obicei

/ / Modificat: 2022-09-18
De ce este bine sa iti incurajezi copilul sa devina colectionar. Avantajele pe care le are acest obicei

Mărgele, autocolante, insigne, flori... chiar și pietre. Între 6 și 10 ani, este ușor ca buzunarele copilului să se umple cu un număr infinit de obiecte. Acest lucru se datorează faptului că acestea încep etapa de colectare.

De la vârsta de 6 ani, copiii devin colecționari. Ei vor profita de o ieșire în parc sau pe plajă pentru a se întoarce cu tot felul de pietre, scoici, crengi...  

Colecționarea este o activitate pe care părinții ar trebui să o încurajeze. În primul rând, pentru că îi plasează în lumea lucrurilor tangibile și îi îndepărtează de realitatea virtuală a jocurilor video. Colecționând, el va învăța multe alte lucruri, de exemplu:

Perseverență. Finalizarea albumului cu autocolante este o provocare pentru ei. Important nu este albumul terminat, ci faptul că l-au terminat. Își dovedesc că sunt capabili să realizeze ceea ce și-au propus, chiar dacă asta înseamnă să renunțe la câteva lucruri.

Metoda. Uneori este dificil pentru adulți să înțeleagă că colecțiile nu sunt jucării și nici nu pot fi înlocuite cu una dintre ele. Scopul lor principal nu este de a amuza sau de a distra: este de a se strădui să atingă un scop. Completarea sau mărirea unei colecții îi obligă să înceapă să fie metodici și să aibă grijă de bunurile lor.

Prietenie și schimburi. Posesia unei anumite piese deosebit de căutate continuă să îi confere copilului prestigiu în grupul său de prieteni, iar aceștia petrec ore întregi arătându-și unii altora "reperele" pentru a-și completa colecțiile respective.

Acest transfer, pe lângă faptul că îi ajută să își lărgească cercul de prieteni (le este mai ușor să "spargă gheața" cu alți copii), îi învață că se pot baza pe ceilalți pentru a-și atinge obiectivele, că există schimburi corecte și nedrepte, că nu vor obține nimic dacă se supără dacă "afacerea" nu le convine... Pe scurt: îi ajută să progreseze în maturizarea relațiilor sociale.

Încurajați colectarea lor

Va depinde de interesul nostru ca copilul să dea dovadă de suficientă constanță pentru a progresa în colecția sa:

Respectați-le alegerea. Când vine vorba de colecționare, atitudinea este cel mai important lucru. Dacă ceea ce vrea să colecteze copilul nu are nicio valoare, cu atât mai bine. În orice caz, alegerea ar trebui să fie a lor și numai a lor, pentru că, prin aceasta, își exprimă gusturile și preocupările.

Cum te-ai simți dacă, după ce ți-ai dedicat tot efortul pentru a realiza ceva, cineva foarte important pentru tine ar veni și ți-ar spune că această colecție de pietre nu este nimic mai mult decât o vechitură?

Chiar dacă acest lucru este adevărat în mod obiectiv, copilul se poate simți neînțeles. Dacă te deranjează colecția copilului tău, găsește o modalitate de a face un compromis cu el, dar cu blândețe, lăsându-l să vadă că știi cât de important este. Poate că îl puteți pune deoparte în altă parte sau vă puteți lua angajamentul de a nu-l lăsa să zacă prin preajmă?

Lăudați progresul colecției sale. Roagă-l să iti arate din când în când colectia sa, laudă-i progresele, oferă-i chiar și obiecte noi sau recipiente în care să o păstreze... În acest fel, se va simți apreciat și va ști că îți poate cere ajutorul atunci când are nevoie. Pe scurt, se vor simți mai apropiați de dumneavoastră.

Asigurați-vă că colecția copilului nu devine o obsesie pentru el. Niciun copil nu ar trebui să își dedice tot interesul și energia unei singure activități, oricât de educativă ar fi aceasta. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Incurajare copii

Articole recomandate

Citeste si despre