Iti lauzi sau iti incurajezi copiii? Care este diferenta si cum influenteaza aceasta educatia copilului?

/ / Modificat: 2023-04-02
Iti lauzi sau iti incurajezi copiii? Care este diferenta si cum influenteaza aceasta educatia copilului?

In mai multe randuri am vorbit despre consecintele negative pe care recompensele si pedepsele le au asupra educatiei copiilor. Dar cum ramane cu laudele si cu incurajarile? Cum influenteaza laudele viata copiilor nostri? Este lauda acelasi lucru cu incurajarea?

Ce este lauda si cum influenteaza comportamentul copilului?

Sa lauzi copilul inseamna sa simti admiratie pentru el prin evidentierea calitatilor sau meritelor sale. Atunci cand iti lauzi copilul, emiti o judecata pozitiva (si subiectiva) cu privire la rezultatul final al conduitei, comportamentului sau actiunii sale.

Un exemplu cotidian in acest sens poate fi gasit in frecventele "foarte bine" pe care obisnuiesti sa le spui copiilor atunci cand iti arata ceva; de la un desen pe care l-au facut la scoala pana la ultima pirueta pe care au invatat sa o faca pe patine.

Alte fraze obisnuite sunt, de exemplu: "Esti atat de inteligent", "Imi place ceea ce ai facut", "Sunt atat de mandru de notele pe care le-ai luat" etc.

Prin acest tip de comentariu, adultul aproba comportamentul copilului si emite o judecata favorabila din punctul sau de vedere.

Cu alte cuvinte, lauda se concentreaza pe rezultatul final al comportamentului copilului si il aproba din punctul de vedere al adultului.

Lauda in sine nu este rea. Laudarea succeselor ajuta la consolidarea comportamentelor pozitive. In plus, copilul care primeste laude se simte bine (tuturor ne place sa fim laudati!), asa ca va incerca sa faca acelasi lucru data viitoare pentru a primi din nou acea lauda frumoasa din partea parintilor.

Problema este atunci cand laudele devin continue si/sau excesive, deoarece copilul poate ajunge sa devina dependent de ele si sa faca lucruri pentru a le "face pe plac celorlalti", simtindu-se bine doar atunci cand ceilalti aproba ceea ce au facut.

Pe termen lung, acest lucru poate duce la probleme de stima de sine, lipsa de incredere in sine, nesiguranta si dependenta, deoarece copilul nostru va avea mereu nevoie sa caute aprobarea si recunoasterea celorlalti.

Ce este incurajarea si ce simte copilul atunci cand este incurajat?

A-ti incuraja copilul inseamna a-i insufla dorinta spre efort pentru a reusi sa faca ceea ce isi doreste sau ceea ce trebuie. Astfel, atunci cand il incurajezi pe copilul tau, il incurajezi sa actioneze, sa gandeasca, sa exploreze, sa isi exprime propria opinie... fara a te concentra asupra rezultatului final al comportamentului sau si asupra modului in care acesta te face sa te simti.

Un copil care este incurajat se simte capabil sa faca lucruri pe cont propriu, sa isi descopere propriile talente si sa se autoevalueze.

Atunci cand un copil se simte mandru, increzator si fericit de ceea ce face, nu ii pasa de ceea ce cred altii si nu va actiona niciodata cautand aprobarea celorlalti. Mai mult, in acest proces, datorita incurajarilor si sprijinului parintilor, isi va descoperi propriile puncte forte si virtuti, va experimenta consecintele actiunilor sale, va invata din greselile sale si va intelege importanta si valoarea efortului si a autoperfectionarii.

Iti incurajezi copiii atunci cand te interesezi deschis de ceea ce fac si ii intrebi despre asta. Astfel, in loc sa le spunem "Minunat, ce desen frumos", le poti pune intrebari precum: “Ce culori au folosit?”, “Ce simbolizeaza ceea ce au pictat?”, “Cum ai facut desenul?”, “Ce iti inspira?”, “Ce simti cand vezi rezultatul final?” etc.

In acest fel, ii incurajezi sa reflecte, sa observe detalii pe care poate ca le-a trecut cu vederea initial, sa se autoevalueze si sa schimbe ceea ce ei (si nu altii) cred ca pot imbunatati.

De asemenea, le insufli incurajare atunci cand, in loc sa te concentrezi pe notele pe care le ia la scoala, te concentrezi pe efortul pe care l-au depus in timpul cursului, pe cat de mult au invatat, pe modul in care au excelat, pe curajul pe care l-au avut in a aborda acea materie caree le punea dificultati etc.  Atunci cand ii faci pe copiii tai sa constientizeze propriile realizari ("Ai observat cum ai rezolvat acest lucru?") si te interesezi de modul in care se simt, ii incurajezi sa exceleze.

Importanta gasirii unui echilibru

Acum, inseamna asta ca ar trebui sa renunti la lauda? Evident ca nu! Dar trebuie sa fii constient de ceea ce pot aduce laudele si incurajarile si sa incerci sa echilibrezi balanta, care, in cele mai multe cazuri, este prea dezechilibrata spre partea laudelor.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lauda copil Incurajare copii Laude copii

Articole recomandate

Citeste si despre