Cum vorbesti cu copilul pentru a-l motiva?

/ / Modificat: 2013-05-03
Cum vorbesti cu copilul pentru a-l motiva?

Felul in care vorbesti cu copilul tau il poate rani, bucura, intrista, supara sau motiva. Daca stii cum sa i te adresezi, poti creste un copil cu multa incredere in sine, ambitios si puternic.

Iata care sunt vorbele care-l inspira pe micutul tau sa reuseasca in tot ceea ce isi propune!

Este crucial sa comunici cat poti de mult cu cel mic, insa conteaza foarte mult si modul in care o faci si mesajul pe care i-l transmiti prin intermediul cuvintelor. Ele pot face diferenta intre un copil puternic si ambitios si unul delasator si pasiv, nemotivat, dispus mereu esecurilor.

Inconjoara-l de cuvinte pozitive, optimiste!

Este important ca micutul tau sa fie tot timpul inconjurat de un vocabular bogat in cuvinte si termeni pozitivi si optimisti. In discutiile cu el este indicat sa eviti expresiile jignitoare, suparatoare sau cele triste.

Cauta mereu sa expui latura pozitiva a situatiilor, sa il ajuti sa vada partea plina a paharului, fara a neglija comportamentele negative ale copilului.

Micutul tau trebuie sa simta mereu dragostea si afectiunea ta, care se transmit si prin intermediul cuvintelor, si sa fie criticat doar comportamentul, si nu persoana lui.

De exemplu, daca greseste ceva, nu il face "prost, inutil, neascultator, rau etc." sau alte apelative neplacute. Ataca intotdeauna comportamentul - nu el a fost rau, ci felul in care s-a purtat.

Elimina-l pe NU din conversatii!

Eliminarea lui NU din comunicare corespunde disciplinei pozitive, una dintre cele mai de succes metode de a creste copii educati si manierati, dar si fericiti si motivati in acelasi timp.

Disciplina pozitiva se bazeaza pe accentuarea si scoaterea in evidenta a comportamentelor pozitive ale copilului, mergandu-se pe ideea ca daca au aprecierea si lauda parintilor pentru ele, vor fi tentati sa se comporte frumos.

Insa nu inseamna ca trebuie sa ignori comportamentele negative. Ele trebuie tratate dupa sistemul reguli - consecinte. Important este sa nu li se dea o atentie prea mare si copilul sa vada ca te supara sau te preocupa, deoarece le va repeta. Va fi modul lui de a-ti atrage atentia, atunci cand duce lipsa de ea.

Lauda-l si complimenteaza-l cand este cazul!

Este important sa nu te zgarcesti la laude si complimente, dar nici sa le generalizezi. Nu spune niciodata copilului ca este cel mai bun sau cel mai destept si atat.

Conditioneaza intotdeauna lauda sau complimentul de un merit al sau. De exemplu, daca a reusit sa rezolve o problema de matematica care-i dadea batai de cap, spune-i cat esti de mandra ca a reusit sa-i gaseasca solutia si ca nu s-a lasat batut. Ar putea primi si o imbratisare generoasa din partea ta.

Incurajeaza-l intotdeauna sa mearga mai departe!

Incurajarea este una dintre cele mai de succes metode de a creste un copil motivat. A-l "impinge" mereu de la spate si a-l ajuta sa gandeasca si sa gaseasca solutii la problemele cu care se confrunta este cel mai eficient si benefic mod de a creste copilul.

Este important ca micutul sa nu se dea batut la orice piedica, cat de mica, pe care o intalneste in cale. Pentru ca acest lucru sa nu se intample, el trebuie stimulat si incurajat de catre voi, parintii.

Greselile sunt o lectie educativa si motivationala importanta in a-l ajuta sa fie ambitios si sa aiba succes. Ele sunt o oportunitate de a-l ajuta pe copil sa devina mai bun si sa evite esecurile. Permite-i copilului sa greseasca amintindu-i ce trebuie sa invete din aceste esecuri sau greseli si la ce il ajuta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Motivare copil Discutii parinti copii Disciplina pozitiva copii Laude copii Incurajare copii

Articole recomandate

Citeste si despre