Supraponderalitatea (obezitatea) creste riscul de astm la copii

/ / Modificat: 2012-02-06
Supraponderalitatea (obezitatea) creste riscul de astm la copii

Supraponderalitatea sau obezitatea creste riscul de dezvoltare a astmului la copii. Se pare ca cei care depasesc greutatea normala in copilaria timpurie prezinta un risc mai crescut de a suferi de astm pana la varsta prescolara.

Medicii sustin ca normalizarea greutatii inainte de varsta scolara ajuta la scaderea acestui risc, ceea ce este o descoperire noua si utila in prevenirea acestei afectiuni la copiii cu risc crescut de obezitate.

Greutatea copilului influenteaza aparitia astmului

Copiii care au de mici o greutate peste media normala se supun unui risc crescut al mai multor boli grave (cardiovasculare, diabet, hipertensiune, sindrom de apnee in somn etc.) inclusiv astm. Cercetatorii au descoperit ca micutii care sunt supraponderali la 1, 4 sau 7 ani au de doua ori mai multe sanse sa dezvolte astmul pana la varsta de 8 ani decat cei care se incadreaza in limitele normale de greutate.

Insa nu acelasi lucru este valabil in cazul copiilor care au fost supraponderali la varste mici, dar au reusit sa slabeasca pana la varsta scolara. Se pare ca cei care reusesc sa isi normalizeze greutatea scapa de sub incidenta riscului de astm. Aceasta este cea mai interesanta descoperire legata de astm si copii, deoarece se stia deja ca obezitatea favorizeaza astmul, dar nu se descoperise si faptul ca slabirea in timp util ajuta la scaderea acestui risc si ca are scop profilactic.

Cel mai nou studiu in acest sens a fost realizat in Marea Britanie, Londra, la colegiul King, iar cercetarile au fost realizate pe analizarea si observarea a peste 15.000 de copii, cu varste cuprinse intre 4 si 11 ani. Expertii au descoperit ca 17 din fiecare 100 de copii sufereau de astm, iar multi altii cu o greutate excesiva prezentau un risc crescut.

O alta descoperire a expertilor a relevat faptul ca riscul este mai mare printre fetite decat printre baieti. Astfel, daca in general, unul dintre factorii de risc pentru astm este sexul masculin, cand vine vorba de criteriul de greutate si incidenta astmului, fetitele sunt cele mai vizate de a suferi de aceasta boala cronica.

Medicii nu au reusit sa stabileasca exact care sunt cauzele exacte pentru care greutatea corporala influenteaza aparitia astmului sau mecanismul prin care are loc acest fenomen.

Descoperirile recente sunt extrem de importante, deoarece atentioneaza parintii asupra faptului ca este important sa se ia masuri urgente si sanatoase de restabilire a greutatii normale a copilului (dieta echilibrata, miscare fizica etc.) inainte de a fi prea tarziu.

Obezitatea sau supraponderalitatea creste riscul multor alte afectiuni periculoase si pericliteaza sanatatea micutilor, insa faptul ca slabirea pana la varsta prescolara poate preveni aparitia multora dintre ele, printre care si a astmului, este o informatie valoroasa care poate salva o multime de copii de astm, una dintre cele mai frecvente, dar si inconfortabile afectiuni.

Ce este astmul si care sunt principalele lui cauze?

Astmul este o boala cronica inflamatorie comuna printre copii, care se manifesta prin dificultati respiratorii cauzate de ingustarea cailor aeriene, cauzata la randul ei de iritarea si inflamarea cailor respiratorii in urma inhalarii unor alergeni.

Principalele cauze ale afectiunii sunt:

  • inflamarea cailor respiratorii superioare;
  • traumele emotionale;
  • expunerea la substante toxice, iritante etc.

Pe langa cauzele acestei afectiuni, mai exista si alti factori de risc care predispun copilul la astm, asa cum este si greutatea in copilaria timpurie:

  • istoric familial cu astm;
  • infectii respiratorii recurente;
  • sexul masculin;
  • conditii precare de viata.

O alimentatie echilibrata din punct de vedere nutritional si caloric, un consum rational de dulciuri si incurajarea efortului fizic ar trebui sa fie suficiente pentru a preveni aparitia supraponderalitatii si ulterior a obezitatii la copil.

In cazul in care micutul mananca echilibrat si este activ din punct de vedere fizic, dar tot se ingrasa, mergi la medic pentru mai multe investigatii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Astm copii Greutate copii Obezitate copii

Articole recomandate

Citeste si despre