Cercetatorii au reusit sa prezica obezitatea la copii folosind sange din cordonul ombilical

/ / Modificat: 2024-01-30
Cercetatorii au reusit sa prezica obezitatea la copii folosind sange din cordonul ombilical

 

Cu unul din trei copii diagnosticați deja în întreaga lume, obezitatea infantila reprezinta o problema globala în crestere, care afecteaza atat sanatatea celor mici, cat si un impact major asupra sistemului de sanatate. O noua descoperire ar putea face ca aceasta problema sa fie abordata înainte ca efectele sa se instaleze.

În prezent, Organizaţia Mondiala a Sanataţii estimeaza ca aproximativ 124 de milioane de copii sunt diagnosticaţi cu obezitate în întreaga lume, iar aceasta epidemie pune în pericol sanatatea viitoare a generaţiilor tinere. Nici Romania nu face excepție, arata statisticile Federaţiei Mondiale a Obezitaţii: pana în anul 2030, aproape 500.000 de copii cu varste între 5 si 19 ani vor suferi de obezitate în Romania.

Daca în prezent recomandarile si intervențiile medicilor vin abia dupa ce exista un diagnostic, potrivit unor noi descoperiri, lupta împotriva obezitații infantile ar putea începe mult mai devreme.

Un studiu recent arata ca metilarea ADN-ului (DNAm) în sangele din cordonul ombilical ar putea prezice traiectoria de crestere a unui copil pana la 18 ani.

În acest context, cercetatorii au descoperit patru modele de traiectorii ale indicelui de masa corporala: greutate normala, supraponderalitate sau obezitate timpurie, supraponderalitate sau obezitate tardiva si obezitate supraponderala normala pana la foarte tarziu.

Utilizarea acestor markeri ADN pentru a anticipa riscul de obezitate în copilarie poate reprezenta o abordare inovatoare în gestionarea acestei probleme de sanatate publica. Furnizorii de servicii medicale pot utiliza aceste informații pentru a dezvolta strategii personalizate de prevenție si gestionare a obezitații infantile, cu scopul de a reduce comorbiditațile asociate si de a îmbunatați calitatea vieții copiilor afectați”, explica Dr. Bogdan Coltor, reprezentat Cord Blood Center.

De altfel, peste 85 de afecțiuni sunt deja tratate cu succes folosind celule stem recoltate la nastere din cordonul ombilical, dar si din placenta.

Studiile clinice indica rezultate promițatoare în utilizarea celulelor provenite din placenta pentru tratarea unor boli precum diabetul, AVC-ul, Boala Parkinson, scleroza multipla sau fibroza pulmonara.

Totodata, sute de studii clinice sunt în desfasurare pentru a explora potențialul terapeutic al acestor celule, beneficiind de usurința obținerii lor, cantitatea disponibila si caracteristicile lor unice.

Cercetatorii estimeaza ca, pana în 2030, FDA ar putea aproba între 30 si 50 de noi terapii celulare, deschizand astfel noi orizonturi în tratamentul diverselor afecțiuni.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Obezitate copii Cordon ombilical Studii copii

Articole recomandate

Citeste si despre