Cauzele pierderii in greutate la copii. Cand este cazul sa ne ingrijoram

/ / Modificat: 2023-04-02
Cauzele pierderii in greutate la copii. Cand este cazul sa ne ingrijoram

Scăderea în greutate la copii este întotdeauna un motiv de îngrijorare, mai ales atunci când apare brusc, cu excepția cazului în care este prescrisă și controlată de un medic, în cazurile de supraponderabilitate. Prin urmare, dacă se observă o pierdere drastică și inexplicabilă în greutate, cel mai bine este să consultați un medic pediatru. Mai jos discutăm câteva dintre posibilele cauze legate de această pierdere bruscă în greutate și câteva boli ale copilăriei care ar putea fi legate.

Scăderea bruscă în greutate se poate datora mai multor motive:

1. copiii nu consumă suficiente calorii. Adesea, acest lucru se datorează lipsei poftei de mâncare sau apetitului scăzut.

2. Se consumă caloriile recomandate, dar se ard mai multe calorii decât se ingerează.

3. Un episod de stres.

4. Din cauza unei boli.

Una dintre cele mai frecvente boli care duc la o pierdere inexplicabilă în greutate este malabsorbția unui nutrient. Aceste malabsorbții sunt adesea cauza directă a pierderii în greutate, care uneori apare brusc. Cu toate acestea, în unele ocazii rare, malabsorbția nutrienților poate fi rezultatul unei alte boli de bază și, prin urmare, poate fi doar indirect responsabilă de pierderea în greutate.

Deși este foarte probabil ca pierderea în greutate a copilului, chiar dacă este bruscă, să nu fie rezultatul unei boli grave, se recomandă consultarea pediatrului atunci când se observă o schimbare de atitudine față de mâncare. Mai presus de toate, trebuie să fim atenți în cazul în care există o pierdere de peste 5 la sută din greutate sau o reducere dramatică a percentilei (cum ar fi 40-50 la sută).

De asemenea, trebuie să consultați medicul pediatru dacă observați că, odată cu această pierdere în greutate (bruscă sau treptată), au apărut și alte tipuri de simptome sau disconfort la copii. Aceste alte semne (pete pe piele, umflături, slăbiciune etc.) ar putea servi drept indiciu cu privire la ceea ce i se întâmplă copilului dumneavoastră.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Greutate copii Greutate copil

Articole recomandate

Citeste si despre