Joaca la copii, idei de jocuri pentru grupuri

/ / Modificat: 2011-02-07
Joaca la copii, idei de jocuri pentru grupuri

Jocul cu alti copii este esential pentru dezvoltarea intelectuala si sociala a copilului, a increderii in fortele proprii si pentru sanatatea psihologica a lui. Este recomandabil sa incurajezi micutul sa isi faca prieteni si tovarasi de joaca si de multe ori sa ii ajuti cu idei de jocuri adaptate pentru ei.

Atunci cand micutii adunati la o sesiune de joaca raman in panica de idei, ajuta-i cu idei care sa le stimuleze imaginatia si creativitatea, prin jocuri dragute si amuzante..

Joaca de-a televiziunea!

Ii poti ajuta pe micuti sa isi faca propria emisiune de divertisment in cadrul unui mic show de televiziune organizat chiar la tine acasa. In plus, le poti stimula creativitatea punandu-i sa creeze din carton propriile ecrane de tv din care sa le vorbeasca "telespectatorilor". Ajuta-i si indruma-i la construirea cutiilor-televizoare si apoi faceti impreuna programa show-ului.

Este o idee de joc perfecta pentru micutii de peste 6 anisori. Ii poti ajuta sa faca o emisiune muzicala (alegand piese care le plac), sa prezinte stiri, sa va puna la curent cu vremea (desenand pe coli cativa norisori si un soare, apoi invatandu-i principalele orase ale Romaniei ) etc. Incurajeaza-i mereu sa schimbe rolurile de moderatori intre ei.

Joaca... de-a oamenii mari si profesiile lor!

Copiii prescolari adora sa faca si sa incerce sa devina ceea ce sunt si fac adultii, in special parintii. Ce-ar fi sa stimulezi un pic imaginatia micutilor adunati la joaca si sa ii pui sa spuna fiecare ce vrea sa devina cand va fi mare, iar in functie de ce spune fiecare sa ii pui sa faca diverse lucruri:

  • sa incerce sa deseneze uniformele respectivelor joburi;

  • sa identifice din mai multe poze (amestecate) cele care corespund meseriei pe care au ales-o;

  • sa raspunda la cateva intrebari simple legate de meseriile respective.

Poti pune aceste probe pe seama unui mic concurs cu recompense (bulinute adunate si transformate la sfarsit intr-un mic premiu etc.)

Ghiceste cat mai multe melodii si castiga!

Iata un joc foarte amuzant care implica un "intrument" extrem de distractiv: muzica. Fiecare copil, incepand cu varsta de 4 ani in sus, poate recunoaste anumite piese si are deja un repertoriu favorit (faceti jocul cu melodii clasice pentru copilasi). Pune-i sa aleaga intr-un playlist pe calculator cateva piese fiecare si apoi, pe rand, fiecare copil sa isi puna castile si sa incerce sa reproduca melodia intonand doar ritmul fara cuvinte. Cine recunoaste cele mai multe melodii, castiga un premiu prestabilit!

Teatru de papusi improvizat!

Copii adora teatrul de papusi! Insa nu este nevoie sa mearga pana la teatru pentru a se distra pe seama marionetelor manipulate de manute;le dibace ale actorilor. Stimuleaza imaginatia copiilor adunati la joaca si pune-i sa creeze propriul decor si propriile marionete pe care sa le transforme intr-o mica sceneta. Sa fie actori la propriul teatru de papusi!

De exemplu, mai intai pune-i sa stabileasca de comun acord povestea pe care o pun in scena (trebuie sa fie o poveste pe care o cunosc toti copiii). Apoi pune-i sa tranforme niste sosete colorate in mici papusele pe care sa le manevreze pe post de personaje. Lipiti ochisori din nasturi si din alte materiale, creati gurita, poate si o esarfa, pelerina si alte piese vestimentare pentru personaje. Apoi, lasa-le frau liber imaginatiei, indrumandu-i din cand in cand.

Joaca de-a povestitorul!

Sfatuieste-i pe micutii care se aduna la tine pentru a se juca cu prichindelul tau sa isi aduca fiecare carticica cu povestea preferata (chiar daca nu stiu sa citeasca foarte bine). Fiecare micut are o poveste preferata pe care probabil parintii i-a tot citit-o.

Daca micutii au peste 5 ani, este posibil sa stie sa le si citeasca. Apoi pune-i sa stea in cerc si sa isi istoriseasca fiecare povestea preferata. Apoi, pune-i sa voteze la sfarsit pe biletele secrete, povestea care le-a placut cel mai mult (stabileste ca regula ca nu au voie sa isi voteze propria lor poveste). Cine aduna mai multe voturi, castiga un mic premiu. Acest joc este potrivit pentru un grup de cel putin 5 copii.

Mima, cel mai productiv, interactiv si stimulativ joc pentru micuti!

Adaptat la vocabularul pe care il poate avea un copil de la 3 ani in sus, copiii se pot distra copios facand echipe pentru a se juca mima. Incercarea de a descoperi personaje, animalute, povesti si alte lucruri prin indicii subtile, se transforma intr-unul dintre cele mai de succes jocuri pentru grupuri de copii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Jocuri grup copii Joaca copii Jocuri cu copii

Articole recomandate

Citeste si despre