STUDIU: Parintii petrec mai mult timp cautand cadouri pentru copiii lor, decat jucandu-se cu acestia. Care sunt consecintele

/ / Modificat: 2023-12-14
STUDIU: Parintii petrec mai mult timp cautand cadouri pentru copiii lor, decat jucandu-se cu acestia. Care sunt consecintele

De multe ori, parintii investesc o cantitate considerabila de timp si energie in cautarea jucariilor „perfecte” pentru micutii lor, iar uneori acest efort depaseste cu mult timpul petrecut efectiv jucandu-se cu copiii lor, arata un studiu recent, citat de parintisipitici.ro

Potrivit cercetarii, 4 din 10 parinti nu se implica in activitati de joaca alaturi de copiii lor, iar cei care o fac investesc, in medie, mai putin de doua ore in acest scop. In acelasi timp, studiul arata ca 62% dintre participantii la studiu afirma ca atat tatii, cat si mamele dedica in mod egal timp pentru a se juca cu micutii lor. Totodata, 31% considera ca mamele sunt cele care isi fac mai mult timp zilnic pentru activitatile de joaca cu copiii.

Studiul, intitulat „Obisnuinte de consum de Craciun”, a fost realizat in perioada 14-18 decembrie 2022 si a implicat peste 1.000 de interviuri cu barbati si femei cu varsta peste 30 de ani.

Care sunt consecintele daca nu ne jucam cu copiii

Lipsa jocului si a interactiunii adecvate cu copiii poate avea consecinte asupra dezvoltarii lor. Jocul este crucial pentru dezvoltarea fizica, cognitiva, sociala si emotionala a copiilor, asa ca este extrem de important ca parintii sa isi faca timp sa se joace cu micutii lor.

Care sunt consecintele daca nu ne jucam cu copiii? Cum le afecteaza acest lucru dezvoltarea? Iata cateva consecinte posibile ale neglijarii momentelor de joaca alaturi cei mici:

Dezvoltare sociala si emotionala afectata

Jocul le ofera copiilor oportunitatea de a invata cum sa interactioneze cu alti copii si adulti, cum sa isi gestioneze emotiile si cum sa rezolve conflictele. Lipsa acestor interactiuni poate duce la dificultati in stabilirea relatiilor sociale si in dezvoltarea abilitatilor de comunicare si empatie.

CITESTE SI: Cat de importanta este joaca pentru dezvoltarea copilului

Intarzierea in dezvoltarea abilitatilor cognitive

Jocul contribuie la dezvoltarea gandirii logice, a abilitatilor de rezolvare a problemelor si a creativitatii. Fara jocuri si activitati care sa stimuleze mintea, copiii ar putea intampina dificultati in dezvoltarea acestor abilitati esentiale.

studiu-parintii-petrec-mai-mult-timp-cautand-cadouri-pentru-copiii-lor-decat-jucandu-se-cu-acestia

Intarzierea in dezvoltarea limbajului la copii

Interactiunile in timpul jocului sunt momente excelente pentru dezvoltarea limbajului. Prin conversatii, jocuri de rol si interactiuni cu alti copii, vocabularul si abilitatile de comunicare sunt imbunatatite. Lipsa acestor interactiuni poate duce la intarzieri in dezvoltarea limbajului.

Probleme in dezvoltarea fizica

Jocurile fizice si activitatile de miscare sunt esentiale pentru dezvoltarea coordonarii motorii si a abilitatilor motorii fine la copii. Lipsa acestora ar putea duce la intarzieri in dezvoltarea fizica.

Scaderea nivelului de fericire

Jocul si joaca sunt esentiale pentru starea de bine a copiilor. Lipsa jocului ar putea duce la niveluri mai scazute de fericire si satisfactie in viata lor de zi cu zi.

Dificultati in abordarea problemelor in viata reala

Jocurile si activitatile interactive ii invata pe copii sa rezolve probleme, sa ia decizii si sa gaseasca solutii creativie. Lipsa acestor experiente ar putea duce la dificultati in abordarea problemelor in viata reala.

CITESTE SI: Jocul si importanta lui in dezvoltarea copilului. Afla ce beneficii are!

Nu invata sa fie independenti si sa aiba incredere in propriile abilitati

Prin joc, copiii isi dobandesc incredere in propriile abilitati si in capacitatea de a lua decizii. Lipsa jocului si a interactiunii ar putea afecta increderea in sine si capacitatea de a actiona independent.

Probleme in ceea ce priveste autoreglarea emotionala

Jocul ofera copiilor oportunitati de a-si exprima emotiile si de a invata sa le regleze. Lipsa acestor experiente poate duce la dificultati in controlul emotiilor si in gestionarea situatiilor stresante.

Creativitatea si imaginatia nu sunt stimulate suficient

Jocurile si activitatile ludice stimuleaza imaginatia si creativitatea. Fara aceste experiente, copiii ar putea avea dificultati in exprimarea creativitatii si a imaginatiei.

Asadar, este important sa inelegem ca joaca nu este doar o modalitate de a-i distra pe cei mici, ci este esentiala pentru dezvoltarea lor fizica si emotionala. La final, iti lasam un citat de Pablo Neruda:

„Un copil care nu se joaca, nu este un copil, dar omul care nu se joaca, a pierdut pentru totdeauna copilul care traia in interiorul sau si de care ii va fi groaznic de dor.”

CITESTE SI: 6 tipuri de joaca esentiale in dezvoltarea copilului tau

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Joaca copii Beneficii joaca copii Joaca parinti copii

Articole recomandate

Citeste si despre