Copilul tau poate fi propriul super-erou. Cum ii invatam pe cei mici sa faca fata provocarilor

/ / Modificat: 2021-09-28
Copilul tau poate fi propriul super-erou. Cum ii invatam pe cei mici sa faca fata provocarilor

Inca de la nastere, suntem tot timpul in preajma copiilor pentru a le ghida pasii si a-i invata cum sa se comporte in viata. Vine insa o vreme cand nu mai putem fi non-stop langa eu si trebuie sa ii invatam pe sa faca fata singuri provocarilor de zi cu zi si sa devina autonomi. Cel mai bun lucru pe care il putem face este sa le oferim instrumentele necesare pentru a deveni independent, fara a pune presiune pe ei.

Atunci cand sunt pusi fata in fata cu o situatie dificila, copiii pot avea reactii care ne depasesc uneori. Fie ca se frustreaza, plang, isi pierd rabdarea sau se enerveaza, de multe ori le dispare interesul pentru o anumita activitate sau vor ca adultul sa faca lucrurile in locul lor. Ce putem face in acest caz si cum ii ajutam pe cei mici sa faca fata mai usor provocarilor?

Deciziile pe care le iau le influenteaza stima de sine

In fiecare zi trebuie sa luam o multime de decizii pentru a ne desfasura activitatea. In cazul celor mici, de cele mai multe ori, deciziile sunt luate de parinti in numele lor. Sigur ca, la prima vedere, nu este deloc un lucru rau, numai ca pe termen lung, acest lucru le poate afecta stima de sine.

In acest sens, este foarte important sa le dam ocazia copiilor nostri sa aleaga atunci cand este posibil. Sigur ca vorbim despre alegeri minore, adecvate varstei lor; puteti incepe sa le oferiti autonomie lasandu-I sa decida ce jucarie sa isi cumpere, cu ce sa se imbrace, ce vor sa manance, pe unde vor sa se plimbe etc.

Un exercitiu pe care il puteti face impreuna cu cei mici este sa le cereti sa va explice motivele pentru care au ales intr-un fel sau altul. Lasandu-i sa ia propriile deciziile si aratandu-le ca le respectati si pretuiti alegerile ii ajutati sa capete incredere in ei si sa isi intareasca stima de sine.

Arata-i ca poate si ai incredere in el!

Atunci cand copilul vrea sa se imbrace sau sa manance singur si iti spune ca poate, trebuie sa ai incredere in el si sa il lasi sa incerce. A face lucruri pe cont propriu, in ritmul lor, ii ajuta pe cei mici sa devina mai autonomi in fiecare zi.

Rugati-i pe cei mici sa va ajute la pregatirea mesei, sa se spele singuri pe dinti, sa va ajute sa pregatiti ghiozdanelul pentru gradinita, sa isi stranga jucariile etc. Aceste lucruri mici ii ajuta sa progreseze, pentru ca se simt implicati si simt ca sunt indispensabili intr-o activitate.

Alegerile pe care le face un copil spun multe despre el

Atunci cand este posibil, lasati copilul sa aleaga felul in care doreste sa isi decoreze camera, felul in care vrea sa se imbrace sau ce fel de rucsac vrea sa poarte la gradinita. Alegerile lor in materie de culori, forme, personaje spun multe despre micutii nostri si este important sa tinem cont de preferintele lor, pentru a ajunge sa ii cunoastem mai bine.

Nu uitati sa ii scoateti in evidenta calitatile si sa ii amintiti constant copilului vostru ca il iubiti si ca sunteti mandri de el. Chiar daca nu duce la bun sfarsit o sarcina, mesajul pe care i-l transmiteti este ca e important sa incerce.

Dopamina il ajuta sa fie motivat

Dopamina este un neurotransmitator care se elibereaza in creier atunci cand oamenii simt placere sau satisfactie. Ne ajuta sa fim motivati, sa avem o stare mentala buna si sa ne concentram.

Atunci cand vreti sa il convingeti pe copil sa faca un lucru, prezentati-i activitatea sub forma de joc, provocare sau cu un element de noutate. Nu numai ca ii captati imediat atentia, dar dopamina care se elibereaza in creierul sau in acele momente il ajuta sa se concentreze asupra scopului.

Cum il ajutam sa depaseasca provocarile

Increderea in fortele proprii si stima de sine sunt doua valori foarte importante, care se construiesc in copilarie. Cei mici pot capata sau, dimpotriva, isi pot pierde increderea in ei in functie de reactiile noastre la lucrurile pe care le fac.

Incercati sa va concentrati pe un discurs pozitiv si sa evitati expresii precum: "Nu poti", "Esti prea mic pentru asta", "Ti-am zis ca nu vei reusi" etc. Inlocuiti-le cu "Sunt sigura ca vei reusi data viitoare", "Sigur vei putea sa faci asta cand vei mai creste putin", "Sunt mandra de tine", "Important este ca ai incercat".

FOTO: Pixabay.com

Taguri Autonomie copii

Articole recomandate

Citeste si despre