Anxietatea sociala si fobiile in cazul copiilor. Ce trebuie sa stii, in calitate de parinte

/ / Modificat: 2024-03-13
Anxietatea sociala si fobiile in cazul copiilor. Ce trebuie sa stii, in calitate de parinte

 

Increderea joaca un rol important in dezvoltarea sociala si emotionala a unui copil. Un copil care este excesiv de timid, pana la punctul de a avea fobie sociala, isi vede increderea scazand in fiecare clipa. Vezi mai jos cum iti poti ajuta copilul sa isi depaseasca anxietatile sociale si sa isi reconstruiasca viata in moduri afirmative.

Fobia sociala creeaza o agitatie extrema in mintea unui copil. In timp ce, pe de o parte, ar putea dori sa iasa din inhibitiile sale, pe de alta parte, temerile sale o tintuiesc. Poate simti o usurare coplesitoare atunci cand evita o situatie sociala. Cu toate acestea, incet-incet incepe sa realizeze ca aceasta usurare este doar temporara. Ceea ce urmeaza este o lupta lunga in care ea ar plange pentru oportunitatile pierdute, sansele ratate si o remuscare covarsitoare pentru toate acestea. Totusi, aceasta remuscare nu face nimic pentru temerile si fobiile, care nu fac decat sa se inmulteasca cu fiecare clipa care trece. In calitate de parinte, este responsabilitatea ta sa te asiguri ca fobia sociala a copilului nu ii rapeste bucuria de a trai.

Cum pot ajuta parintii in gestionarea anxietatii sociale la copiii lor?

1. Pregatirea

Pregatirea realista a copilului pentru situatiile care il asteapta l-ar ajuta sa le faca fata. In loc sa faci afirmatii generice de genul: "Vei tine un discurs minunat", spune-i: "Vei invata ceva de mare valoare din toata aceasta experienta. Te va ajuta sa devii mai increzatoare in zilele urmatoare".

2. Fii rabdator

Anxietatea sociala nu dispare cu o bagheta magica. Implica multa munca asidua si o perspectiva optimista. Daca, in ciuda eforturilor depuse, copilul tau nu reuseste sa-si depaseasca anxietatea, incurajeaza-l, spune-i ca primele momente sunt intotdeauna cele mai grele.

3. Comunica cu profesorii de la scoala

Stabileste un parteneriat cu autoritatile scolare si abordeaza aceasta problema intr-un mod constructiv si obiectiv.

4. Conecteaza-te cu copilul tau

Legatura cu copilul tau: povesteste-i despre momentul in care ai simtit ca ti se usuca gatul in fata unui public numeros. Motiveaza spunandu-i ca, in cele din urma, va depasi cu siguranta toate aceste obstacole, daca se va hotari sa faca acest lucru cu o determinare puternica.

5. Adopta un temperament pozitiv

Nu toate zilele sunt la fel. Unele zile pot fi deosebit de frustrante atunci cand nu vedeti rezultatele dorite. Pastreaza-ti calmul si mentine o atitudine pozitiva pe tot parcursul zilei. Abtine-te sa critici copilul si sa il cataloghezi ca fiind timid.

6. Atentie pozitiva

Nu lasa copilul sa fie definit doar de timiditatea sa. Concentreaza-te pe alte aspecte ale personalitatii sale, cum ar fi creativitatea si sensibilitatea. Spune-i cat de mandru va face uneori. Incurajeaza-i stima de sine ori de cate ori este posibil.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Anxietate copii

Articole recomandate

Citeste si despre