Cum sa faci fata unui copil manipulator. Trucuri care te vor ajuta

/ / Modificat: 2024-03-13
Cum sa faci fata unui copil manipulator. Trucuri care te vor ajuta

 

Copiii si crizele de furie merg mana in mana. Ei invata sa faca crize de furie pentru orice lucru marunt, si invata acest lucru inainte de a invata cuvantul "crize de furie". Cand sunt bebelusi, ei plang atunci cand le este foame, cand le este somn sau cand au nevoie de atentia parintilor lor. Astfel, de fiecare data cand plang pentru mancare, pentru schimbarea scutecului sau doar pentru a sta in brate, iar parintii lor vin in fuga la ei, se afirma subconstient in mintea lor ideea ca plansul le aduce ceea ce vor.

Ei folosesc aceasta cunoastere subconstienta pentru a-si convinge parintii sa le ofere jucarii, ciocolata, timp de joaca suplimentar, pizza sau orice altceva pe masura ce cresc. Isi conving parintii ca au "nevoie" de acele lucruri, in ciuda faptului ca au deja atat de multe, prin cajoling, plans sau lingusire. Uneori, cand aceste tactici nu reusesc sa obtina ceea ce isi doresc sau cand aceste tactici nu le dau rezultate favorabile, pot incepe sa foloseasca minciuni, sa vorbeasca de rau parintele, sa ii faca pe parinti sa se simta vinovati ca nu sunt grijulii si iubitori sau sa faca o favoare/chorice pentru ca parintele sa se simta obligat sa se conformeze cererilor lor.

Motivele pentru care copilul tau te manipuleaza

Copiii isi pot manipula parintii din numeroase motive, de la nevoi emotionale sau castiguri materiale. Desi copiii va pot manipula, nu ar trebui sa incurajati un astfel de comportament. Parintii se intreaba adesea la ce varsta ii poate manipula un copil. Ei bine, copilul tau poate incepe sa manipuleze chiar de la o varsta frageda.  Pe masura ce copilul creste, acest comportament manipulator ii poate afecta psihicul si personalitatea. Prin urmare, este esential sa disciplinezi un copil manipulator de la inceput. Cateva motive comune care stau la baza manipularii copilului pot fi:

  • Sa primeasca jucarii sau cadouri sau alte lucruri pe care le doresc
  • Atunci cand nu ii permiti sa faca ceva, cum ar fi sa stea in oras sau sa se joace la prietenii lor sau sa manance ciocolata inainte de masa, pot folosi tactici de manipulare pentru a regla conturile cu tine sau pentru a te provoca si a te infuria.
  • Atunci cand stiu ca tii la fericirea lor sau ca vrei sa ii vezi fericiti, te pot manipula emotional pentru a te face sa faci ceea ce vor ei.
  • Atunci cand se simt neglijati, folosesc manipularea pentru a iti atrage atentia.
  • Pentru a se integra in cercul lor de prieteni, de colegi sau in cercul lor social, te manipuleaza pentru a-ti crea un sentiment de anxietate, iar tu ii cumperi lucruri.
  • Pentru a sti ca au putere asupra ta.
  • Pentru a-ti castiga dragostea si grija, te manipuleaza pentru a te face sa te simti vinovat ca ii neglijezi sau ca esti nepasator.
  • Pentru a-si acoperi greseala, ei folosesc minciuni manipulatoare.
  • Uneori, copiii ar putea folosi manipularea pentru a-si exprima sentimentele.

Cum sa te descurci cu un copil manipulator?

S-ar putea sa ai impresia ca copilul tau este egoist, daca se pricepe sa inventeze noi metode de a te epuiza pentru a obtine ceea ce isi doreste. S-ar putea sa te intrebi adesea cum sa educi un copil manipulator in astfel de situatii. Cu toate acestea, este important sa iti amintesti ca este firesc pentru copii sa isi doreasca ceea ce isi doresc si sa se straduiasca sa obtina cu orice pret. Este firesc ca tu sa devii frustrat si epuizat ca parinte. Este posibil sa cedezi uneori acestor tendinte. Cu toate acestea, este vital sa tragi o linie si sa pui capat modelului manipulator. Cateva strategii pentru a gestiona copilul manipulator sunt:

Stabileste niste obiective

Stabilirea obiectivelor este esentiala pentru atingerea oricarui scop. Uneori, copiii sunt predispusi sa isi manipuleze parintii pentru a dobandi ceea ce isi doresc. Daca observi ca comportamentul copilului devine repetitiv, ia in considerare stabilirea unor obiective clare pentru el.

Fa un plan de actiune

Un plan de actiune pentru copilul tau poate fi ceva ce ii ceri copilului sa urmeze ori de cate ori cere ceva sau doreste atentie. Planul de actiune ar trebui sa se bazeze pe valorile familiei voastre si pe faptul ca aveti trasaturi de personalitate dezirabile. Poti personaliza un plan de actiune tinand cont de copilul tau cu indicii. Ar trebui sa pregatesti planul de actiune pe baza unor obiective sau tinte specifice, cum ar fi schimbarea comportamentului dezirabil la copilul tau sau obiceiuri sanatoase care pot fi realizate de copil. Ar trebui sa fie scris si lipit pe frigider sau fixat pe un perete unde copilul il poate vedea pentru a i se reaminti periodic.

Fii modelul copilului tau

O metoda tipica si eficienta este aceea de a modela copilul prin faptul ca te prezenti ca un model pe care acesta sa il urmeze. Invatam sa ne comportam ca oameni observandu-i pe altii, ceea ce este cunoscut si sub numele de invatare sociala. Poti actiona ca modele de urmat pentru copiii tai aratandu-le rabdare atunci cand au nevoie de ceva de la cineva. Poti intreprinde un joc de rol in fata copiilor vostri pentru a le arata cum sa astepte ceva atunci cand cer ceva. Aceasta strategie este utila pentru a invata interactiunea sociala, comunicarea, autocontrolul si diverse alte abilitati.

Participa si instruieste

Atunci cand inveti ceva impreuna cu copiii, se numeste participare ghidata. Citirea unei povesti impreuna cu copiii sau un joc de rol cu ei va poate ajuta. Inversarea rolurilor este un tip de psihodrama care ii ajuta pe adulti si pe copii sa isi exprime emotiile, sa invete unii despre altii si sa promoveze si sa practice o conduita pozitiva. Aceasta este, de asemenea, o sansa pentru tine de a vedea lumea prin ochii copilului.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Trucuri

Articole recomandate

Citeste si despre