Activitatile copiilor in timpul vacantei

/ / Modificat: 2020-08-06
Activitatile copiilor in timpul vacantei

Unii copii privesc cu teama apropierea vacantei, datorita faptului ca parintii au organizat minutios timpul liber al copilului, astfel incat acesta este supraincarcat de activitati ori de responsabilitati. Toate acestea sunt utile, dar este recomandat sa nu se exagereze, deoarece copilul are nevoie de relaxare fizica si psihica , astfel incat corpul ,,sa-si incarce  bateriile” pentru un nou an scolar ce va urma.

Datorita faptului ca parintii nu au posibilitatea de a fi alaturi de copil pe tot parcursul vacantei de vara, iar controlul scolii lipseste, parintii incearca sa-l tina pe copil antrenat in diferite activitati, uneori fara a-l consulta ori fara a tine cont de dorintele ori aptitudinile acestora.

Astfel, un copil care nu are inclinatii spre diciplinele socio-umane, pasionat de matematica sau informatica,  este insa inscris la cursuri de limbi straine ori de literatura, iar el va face fata cu greu ori  nu va merge cu placere. Stimularea creativitatii  ori a perfectionarii intr-un domeniu la care copilul se simte nesigur da rezultate mult mai bune atunci cand se insista sa lucreze individual, decat intr-un grup, si mai ales pe perioada vacantei. 

Exista si situatii in care copilul este trimis in tabara ori cantonament, pentru a-l disciplina, chiar daca el este un copil ascultator si respectuos. Nu se va simti prea bine, deoarece nu va intelege rolul acestui program, ori va crede ca este pedepsit, privat de afectivitatea parintilor. Tabara este o activitate ce trebuie aleasa impreuna cu copilul si este foarte important sa se tina cont si de grupul de copii ce merge in tabara, precum si de profesorul responsabi;. Daca este vorba de prieteni de-ai copilului, colegi de clasa si un profesor indragit, atunci tabara va fi o mare distractie. Exista si copii care isi doresc sa cunoasca, sa-si faca noi prieteni si atunci o tabara este un bun prilej de socializare.

O alta activitate aleasa de parinti pe perioada vacantei este practicarea mai multor sporturi, astfel incat copilul sa invete cate putin din fiecare. Miscarea si efortul fizic sunt benefice, insa daca se exagereaza, ele pot duce la epuizare. Asadar, alegeti un sport preferat de copil si insistati pe acesta.

 O parte din treburile casnice ori din jurul casei trec acum in responsabilitatea copilului, deoarece are mai mult timp liber. Astfel, el va trebui sa hraneasca animalele, sa mature curtea, sa culeaga legumele din gradina si multe altele. Acestea vor fi indeplinite mai mult sau mai putin bine, insa copilul se va simti impovarat de griji, in special daca este si criticat zilnic ca nu a facut ceva. De aceea, trebuie alese doua- trei responsabilitati, iar copilul va avea timp si pentru relaxare ori joaca, conversatie ori distractie cu ceilalti.

Vacanta scolara are rolul de deconectare de la programul si rigorile unui program scolar,  precum si un prilej de dobandire de noi cunostinte, de a practica noi activitati. Organizati un program impreuna cu copilul, tineti cont de particularitatile lui de varsta, de preferinte si de posibilitati, astfel incat copilul sa se simta confortabil, sa se bucure de relaxare si sa se perfectioneze in domenii preferate de el. In aceasta perioada, copilul poate lua singur decizii legate de propriul sau program si de aceea va invata sa-si organizeze timpul.Unii copii privesc cu teama apropierea vacantei, datorita faptului ca parintii au organizat minutios timpul liber al copilului, astfel incat acesta este supraincarcat de activitati ori de responsabilitati.

Taguri Vacanta Responsabilitate copii Program copii

Articole recomandate

Citeste si despre