Psihologii explica motivele neasteptate pentru care copiii adora sa mearga in vacanta cu parintii lor, chiar daca se plang tot timpul

/ / Modificat: 2023-07-27
Psihologii explica motivele neasteptate pentru care copiii adora sa mearga in vacanta cu parintii lor, chiar daca se plang tot timpul

Un psiholog licentiat care lucreaza cu adolescenti si copii, pe nume Dr. Erika Velez a facut recent o postare pe TikTok, pregatindu-se pe ea insasi si pe cei 84.000 de urmaritori ai sai pentru vacantele de vara, explicand de ce este important pentru copii si adolescenti sa-si petreaca vacanta alaturi de parintii lor.

Psihologul a motivat ca desi stie ca, de multe ori, copiii si adolescentii se pot comporta inadecvat sau se pot plange de vacante, exista unele momente cheie care au loc in vacanta si care sunt foarte importante pentru ei.

"Aceasta este perioada din an in care copiii pleaca in vacanta cu parintii lor", a explicat Dr. Velez in TikTok. "Fie ca este vorba de o mica excursie de weekend, fie ca pleaca in calatorii prelungite, aceasta este perioada din an in care aud totul despre experienta lor in vacanta."

Aceasta a amintit un videoclip pe care l-a postat in urma cu doi ani si care a devenit viral pe acelasi subiect - faptul ca copiilor le place sa mearga in vacanta cu parintii lor. Cei mai multi oameni ar putea crede ca acest lucru se datoreaza locatiei pe care au ales sa o viziteze sau lucrurilor pe care au mers sa le vada, dar Dr. Velez a explicat ca lucrurile banale sunt cele care ii entuziasmeaza cu adevarat pe copii in legatura cu vacantele.

"In ciuda comportamentului pe care l-ar putea afisa atunci cand sunt in vacanta, cand se intorc si raporteaza despre asta, le place cu adevarat sa fie in vacanta cu parintii lor", a spus Dr. Velez, adaugand ca "lucrurile pe care le mentioneaza(n.r. - copiii/adolescentii), in special cei mai tineri, au mai mult de-a face cu timpul pe care il petrec cu parintii lor".

Verez a explicat ca lucruri precum impartirea camerei cu parintii lor sunt cele care fac ca experienta sa fie atat de minunata. "Ceva legat de camerele de hotel, pur si simplu le plac camerele de hotel", a adaugat ea. Dr. Velez a dezvaluit, de asemenea, ca simplul fapt de a imparti acel spatiu cu familia lor inseamna foarte mult pentru copii si este un lucru care le place foarte mult.

In continuare, Dr. Velez a spus ca simplul fapt de a avea atentia parintilor lor pe parcursul meselor in timp ce sunt in vacanta inseamna, de asemenea, foarte mult pentru copii. "Exista o sansa ca pe parcursul anului scolar sa nu ia micul dejun, pranzul si cina cu parintii lor, iar acum o fac", a detaliat ea.

Dr. Velez a spus ca aude de la copii despre lucrurile "banale" pe care le fac in vacanta, mai degraba decat despre lucrurile "importante".

Ii place sa aminteasca acest lucru despre clientii ei copii si adolescenti, deoarece sustine ca este o tema recurenta in randul parintilor care uneori nu inteleg cu adevarat ce le place copiilor lor in vacantele in care merg.

"Mai ales pentru parintii de adolescenti, ei chiar se intreaba, de exemplu, 'ce rost are sa-i aducem pe acesti copii in aceasta vacanta? Se plang tot timpul'.", a spus adaugat aceasta.

Dr. Velez o aduce inapoi aici pentru o secunda pentru a spune ca, desi copiii s-ar putea bucura de aceste lucruri banale, calatoria nu este niciodata perfecta. "Ii aud spunand, de exemplu, 'oh, a fost prea lunga' sau 'nu mi-a placut asta sau asta sau cealalta'", a explicat ea.

La sfarsitul zilei, nu asta este cea mai mare amintire a unui copil dintr-o excursie. "Ati fi surprinsi de unele dintre reactiile pozitive pe care le primesc. In ciuda a ceea ce se intampla in exterior, in interior, atunci cand copiii impartasesc experientele, acestea sunt amintiri de baza pe care le creeaza cu familia"

In ciuda plangerilor si a lamentarilor, este important sa pretuiesti fiecare moment pe care il petreci cu familia ta si sa intelegi ca momentele pe care copiii tai le asteapta cel mai mult s-ar putea sa nu fie primul gand care le vine in minte.

@_itserikav This might be surprsing to hear but its worth sharing! #childpsychologist #teenpsychologist #responsiveparenting #parentingtips #connectedparenting ♬ original sound - drerika

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vacanta cu copiii Vacanta cu familia Vacanta

Articole recomandate

Citeste si despre