De ce este important sa-ti inveti copilul sa spuna “NU”

/ / Modificat: 2023-02-05
De ce este important sa-ti inveti copilul sa spuna “NU”

A spune „nu" intr-un mod respectuos si fara a te simti vinovat pentru acest lucru este o abilitate sociala foarte utila. Ii invatam pe copii sa impartaseasca, sa fie empatici, sa ii respecte pe ceilalti, dar de obicei nu reusim sa ii invatam cand sa spuna „nu”, dar si ca este perfect in regula sa foloseasca acest cuvant mai ales cand se afla in alt anturaj decat cel de acasa. Copiii trebuie invatati ca spunans nu isi exprima dezacordul si respingerea.

Copiii trebuie sa invete de la o varsta frageda sa nu faca anumite lucruri doar pentru ca alti copii sau alte persoane ii cer, daca acel lucru nu le face placere sau chiar le face rau. Poate fi vorba despre faptul ca nu vor sa se joace cu un anumit coleg la gradinita, dar educatoare il obliga, sau ca nu vor sa manance o anumita leguma, etc. Sa nu devina acei „people pleasers” la maturitate. Atunci cand ii ajuta pe toti ceilalti, dar se pun pe ei pe ultimul loc.

Primul lucru: vorbiti despre contextul in care "nu" isi are locul

In mod evident, pentru a incepe o conversatie cu copiii despre importanta de a spune "nu", acestia trebuie sa fie constienti ca exista circumstante in care nu exista loc de negociere, cum ar fi indeplinirea responsabilitatilor (acasa si la scoala) si tot ceea ce le afecteaza siguranta (cum ar fi sa aiba obiceiuri sanatoase sau sa mearga la medic).

Incurajarea autocunoasterii este, de asemenea, vitala ca etapa preliminara, deoarece este o baza foarte importanta pentru ca copiii sa identifice cu usurinta ceea ce simt, ceea ce doresc, ceea ce le place si ceea ce nu le place. Desi este o abilitate care se invata in timp si este supusa dezvoltarii emotionale a fiecarui copil, noi, ca parinti, ii putem insoti in acest proces.

Care sunt beneficiile pentru copii daca invata sa spuna "nu"?

Ii ajuta sa se simta mai increzatori

Sa spui "nu" intr-un mod clar, dar calm, este o abilitate care se dobandeste prin exercitiu. Cu toate acestea, atunci cand un copil stie ca il poate folosi, stie ca are puterea de a decide si ca opinia sa este respectata si luata in considerare, se va simti mai increzator.

Ei invata sa stabileasca limite clare

Este clar ca in familie si cu persoanele in care copiii au incredere totala, "nu" iese fara nicio dificultate, dar cand trebuie sa o facem in fata prietenilor sau a strainilor, este de obicei foarte dificil. De aceea, unul dintre principalele avantaje ale unui copil care stie sa spuna nu atunci cand nu-i place ceva este ca nu lasa loc de indoiala si invata sa fie sigur de deciziile sale.

Le va fi mai usor sa fie asertivi

O valoare care ii caracterizeaza pe oamenii care au un bun echilibru emotional este asertivitatea. Persoanele care comunica intr-un stil asertiv (adica nu sunt nici pasive, nici agresive) isi exprima dorintele si opiniile fara sa raneasca cealalta persoana, deoarece, de obicei, gasesc cuvintele potrivite pentru a se exprima cu usurinta.

Ii ajuta sa gestioneze mai bine respingerea

Atunci cand discutam acest subiect cu un copil si ii explicam ca atunci cand spune "nu" cuiva, acea persoana trebuie sa ii respecte decizia, il putem pune in situatia opusa, adica in calitate de destinatar al refuzului. Este complex atat sa abordam subiectul, cat si sa ii facem sa accepte un "nu" fara ca acesta sa ii afecteze (de exemplu, atunci cand un prieten nu vrea sa se joace), dar discutiile despre aceste situatii ii pot ajuta sa le gestioneze mai bine.

Ii ajuta sa gestioneze presiunea colegilor

Adesea, din dorinta de a ne integra si de a face parte din grupuri, facem lucruri pe care nu vrem sa le facem pentru a fi acceptati. Acest lucru se intampla mai ales in copilarie si adolescenta. La inceput pot fi lucruri mici, "neimportante", dar, pe masura ce trec anii, se pot transforma in probleme mai grave, cum ar fi fumatul, consumul de alcool sau chiar de droguri.

De aceea, faptul de a invata sa spuna "nu" cu fermitate ii poate ajuta intr-un mod decisiv sa gestioneze presiunea pe care o genereaza uneori grupurile (sau dorinta de a face parte dintr-unul), punand pe primul loc propriile idei si sentimente.

Copiii vor intelege ca deciziile lor trebuie respectate si ca trebuie sa respecte deciziile celorlalti.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Educatie copii mici Educatie

Articole recomandate

Citeste si despre