Ordinea nasterii influenteaza educatia copiilor. De ce fratii mai mari au o educatie mai buna

/ / Modificat: 2023-12-06
Ordinea nasterii influenteaza educatia copiilor. De ce fratii mai mari au o educatie mai buna

Exista multe stereotipuri si presupuneri cu privire la ordinea in care se nasc copiii: cei mai mari sunt deseori etichetati ca fiind cei destepti, cei mijlocii ca fiind cei retrasi, cei mai mici ca fiind cei obraznici, printre alte lucruri pe care le auzim adesea spunandu-se despre copii in functie de locul pe care il ocupa in randul fratilor. Dar, desi in cele din urma aceste comentarii sunt adesea lucruri pe care le presupunem, exista momente in care exista un oarecare adevar in ele.

O analiza recenta a investigat modul in care ordinea nasterii a afectat educatia copiilor, descoperind diferente notabile intre fratii mai mari, fratii mai mici si copiii singuri la parinti. 

Raportul "Birth order, sibling size and educational attainment in twentieth century Spain" (Ordinea de nastere, marimea fratilor si nivelul de educatie in Spania secolului XX) a analizat influenta ordinii fratilor din generatiile de spanioli nascuti intre 1900 si 1966. Si, desi exista cu siguranta diferente in fiecare familie, exista anumite tendinte in ceea ce priveste nivelul de educatie in functie de numarul de frati si de faptul ca acestia sunt mai mici sau mai mari.

Fratii au sanse mai mari - De exemplu, cel mai mare copil are intotdeauna un avantaj fata de restul fratilor sai, studiind in medie cu 7,2 luni mai mult decat al treilea copil, lucru care pe termen lung il avantajeaza foarte mult, deoarece o scolarizare mai mare creste sansele de succes in viata.

Este mai bine sa fii copil unic?

Luand in considerare toate aceste aspecte, s-ar putea crede ca unicii copii ar avea cele mai mari avantaje in aceasta privinta, dar, in mod curios, nu este asa. Cei care au cel mai mare avantaj educational dintre toate tipurile de copii sau frati sunt primii copii dintr-o familie cu doi frati.

Cum ramane cu familiile numeroase?

In cazul familiilor numeroase, cu cat numarul de frati este mai mare, cu atat creste riscul de abandon scolar timpuriu, deoarece se observa acest comportament de a trebui sa imparta toate resursele (economice, educationale si de crestere a copiilor) intre frati, ceea ce face ca avantajul sa devina mai mic pe masura ce familia creste.

  • FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nastere Educatie Educatia copiilor

Articole recomandate

Citeste si despre