Secretar de stat: "In cel mai rau scenariu, vom ajunge la 10.000 de imbolnaviri cu COVID intr-un ritm rapid"

/ / Modificat: 2020-03-19
Secretar de stat:

Nelu Tataru, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a declarat ca cel mai rau scenariu pentru Romania ar fi ca imbolnavirile de Covid-19 sa se produca intr-un ritm alert si sa se ajunga in scurt timp la 10.000 de cazuri. 

Acesta preconizeaza ca acest lucru se va intampla la mijlocul lunii aprilie, cand romanii plecati la munca in strainatate se vor intoarce pentru sarbataorile Pascale.

"Avem si noi studiile noastre, preconizarile noastre. Ne gandim si la un scenariu 4, ne gandim si la un varf in a doua jumatate a lunii aprilie, odata cu venirea si ultimului val de cetateni romani care sunt in Spania, precum si a sarbatorilor de Paste," a declarat Nelu Tataru la Digi24.

"Inmultirea cazurilor sa se faca lent"

Italia si Spania. tarile europene cele mai afectate de coronavirus, au sistemele sanitare in colaps din cauza numarului mare de persoane infectate. Daca si in Romania se va intampla la fel, doar cazurile grave, critice vor fi tratate in spitale. Cele cu o evolutie usoara si moderata a bolii cor fi tratate trateze acasă, a explicat Nelu Tataru.

Intr-un scenariu optimist, inmultirea cazurilor s-ar produce intr-un ritm lent, iar grupele de risc ar fi mai putin afectate, pastrandu-se actuala tendinta din Romania, in care majoritatea persoanelor contaminate au 40-45 de ani.

"Scenariul bun ar fi ca evolutia spre scenariul 4 sa se faca lent, cu un numar de cazuri care cresc spre 2000, dar intr-un ritm lent, cu o grupa de risc mai putin afectata," a mai spus secretarul de stat.

Romania se afla in scenariul 3

In prezent, Romania se afla in scenariul 3 elaborat de autoritati, adica pentru situatia in care sunt pana la 2.000 de cazuri confirmate de coronavirus. In scenariul 4, sunt elaborate planuri pentru situatia in care ar fi peste 2.000 de cazuri. 

75 la suta dintre cazurile depistate pana acum in Romania sunt asimptomatice sau usoare, patru cazuri sunt la terapie intensiva, dar fara a fi nevoie de un suport ventilator.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Secretar de stat Nelu tataru Covid - 19 Imbolnaviri

Articole recomandate

Citeste si despre