5 tipuri de jucarii educative pe care orice copil trebuie sa le aiba

/ / Modificat: 2021-01-11
5 tipuri de jucarii educative pe care orice copil trebuie sa le aiba

Puzzle-urile

Rezolvarea unui puzzle are multe beneficii pentru cel mic si ajuta la dezvoltarea multor abilitati. In fata unui puzzle, copilul invata sa aiba rabdare, sa se concentreze si sa fie precis in miscari, iar toate aceste deprinderi le invata intr-un mod distractiv, fara sa isi dea seama.

Pe langa aceste deprinderi, in rezolvarea unui puzzle, copilul isi imbunatateste si coordonarea mana-ochi (cel mic observa o legatura intre ce vad ochii, ce fac mainile si cum proceseaza creierul informatia), isi dezvolta motricitatea grosiera si fina prin apucarea si miscarea pieselor de puzzle, intelege mai bine mediul inconjurator si isi stimuleaza creativitatea prin construirea lumii cu mainile sale, recunoaste forme si incearca sa le memoreze si isi foloseste gandirea logica pentru a gasi o solutie cat mai rapida. In plus, rezolvarea unui puzzle are implicari si la nivel emotional: cel mic isi stabileste obiective, iar indeplinirea lor ii aduce satisfactie si cresterea stimei de sine.

Exista puzzle-uri pentru toate varstele, de la copii de 3 - 4 ani, cu piese mari si usor de manevrat, pana la puzzle-uri pentru copii de 7 - 8 ani, mai complexe, dar la fel de distractive. Parintii se pot implica si ei in rezolvarea puzzle-urilor alaturi de cei mici, aceasta activitate fiind perfecta pentru o seara linistita acasa.

Magazinul online mami.md iti pune la dispozitie o gama variata de puzzle-uri pentru copii, puzzle-uri educative din care cel mic are ce invata si cu care isi poate ocupa timpul.

Instrumentele muzicale

Bebelusii aud muzica inca din burtica mamei, iar studiile arata ca muzica dezvolta creierul mai armonios. Tocmai din acest motiv, specialistii sustin ca achizitionarea unei jucarii muzicale este una dintre cele mai inspirate alegeri pe care le poti face. Un instrument muzical de jucarie trebuie sa se afle in camera oricarui copil pentru ca are multe beneficii in dezvoltarea sa.

Aceste jucarii ajuta la cresterea abilitatilor cognitive – se pare ca muzica imita tipare si ritmuri din natura (spre exemplu, tunetul este asemanat de cele mai multe ori cu sunetul tobelor). Instrumentele muzicale ajuta si la imbunatatirea memoriei, creierul copiilor fiind un adevarat burete ce absoarbe informatia. Sa nu mai vorbim de creativitate, care este stimulata la maxim. Daca ii dai unui copil un instrument muzical in mana, cel mic isi poate exersa talentul si poate incepe sa cante fara sa il indrume cineva.

Alte beneficii pe care instrumentele muzicale de jucarie le au asupra copiilor sunt: ii invata sa aiba rabdare pentru a invata un cantec, ii ajuta sa isi dezvolte abilitatile sociale, daca joaca are loc intr-un grup mai mare de copii, ii relaxeaza si distreaza in acelasi timp.

Daca te-ai hotarat sa dai pe mana copilului un instrument muzical, poti alege unul din magazinul online mami.md, produse de Djeco, unul dintre cei mai mari branduri de jucarii de calitate. Poti alege un pian electronic, o toba, un fluier, sau le poti testa pe toate pe rand, in functie de preferintele celui mic.

Jocurile de rol

Una dintre cele mai frecvente intrebari pe care toti le-am primit atunci cand eram mici, intrebare ce o primesc astazi si copiii nostri este: „Tu ce vrei sa te faci cand o sa fii mare?”. Am fost pe rand medici, avocati, profesori sau ingineri, iar toate aceste raspunsuri isi au originea in modelele pe care cei mici si le aleg in viata, dar si in jocurile de rol pe care le practica.

Jocul de rol consta in implicarea copilului in constructia unui personaj – cel mic este incurajat sa isi aleaga un personaj si sa se comporte cum s-ar comporta personajul interpretat in anumite situatii. Jocurile de rol sunt benefice pentru ca il ajuta pe micut sa experimenteze si sa inteleaga diverse comportamente. Prin intermediul unui astfel de joc, copilul invata lucruri noi prin numeroase modalitati: vizual, verbal, expresiv sau corporal, descopera lumea prin ochii altor persoane, percepe anumite evenimente intr-un alt mod si reactioneaza diferit in anumite situatii, in functie de rolul pe care il joaca.

Jocurile de rol reprezinta o buna modalitate de petrecere a timpului alaturi de cel mic, de a observa comportamentul sau si de a va distra impreuna. Unii copii sunt atat de creativi incat nici macar nu au nevoie de recuzita, iar daca copilul tau se numara printre cei mai expresivi, care stiu sa intre bine in pielea unui anumit personaj, te poti gandi serios la o cariera de actor.

Cuburile si jocurile de constructie

Cuburile se numara printre cele mai vechi jucarii si chiar daca nu sunt sofisticate sau atractive ca si alte jucarii, ele au o contributie semnificativa la dezvoltarea copilului. Inca de la o varsta frageda de doar cateva luni, bebelusul poate fi atras de cuburi cat mai colorate, iar pe masura ce cresc, ei vor invata cu ajutorul cuburilor cum sa apuce cu mana obiectele, cum sa descopere diferite forme si culori, dar si cum sa isi dezvolte modul de gandire si de autocunoastere. La inceput, doar le analizeaza, apoi pe masura ce devin mai creativi, cei mici incep sa le combine si sa le aseze unul peste altul, la varsta de 3-4 ani cuburile luand deja forma unor poduri, castele sau turnuri, adevarate opere de arta.

Cuburile se numara si printre cele mai rezistente jucarii, dar si printre cele mai sigure pentru copii pentru ca sunt realizate din lemn, un material prietenos cu mediul inconjurator si nontoxic. Cuburile, impreuna cu alte jocuri de constructie, au rolul de a stimula creativitatea si imaginatia celor mici – nu exista nicio regula, trebuie doar ca cel mic sa isi puna imaginatia la treaba si sa construiasca ceva maret. In magazinul online mami.md, vei gasi o serie de cuburi din lemn colorate si atractive, dar si alte jocuri de constructie ce pot fi folosite de copii inca de la o varsta mica. Creativitatea trebuie stimulata inca din copilarie si ce mod mai bun de a face acest lucru decat prin intermediul jocurilor si al jucariilor?

Jocurile de creatie

Jocurile de creatie pun la incercare indemanarea si rabdarea celor mici. Un exemplu de astfel de joc poate fi origami sau lego. Poate fi destul de provocator pentru cei mici sa impatureasca o bucata de hartie, insa nu doar procesul este important in acest caz, ci si rezultatul final. Daca procesul ii invata pe cei mici cum sa aiba rabdare si sa respecte anumite reguli de constructie, rezultatul este cel care le aduce beneficii la nivel emotional – satisfactia de a duce la bun final un proiect ce determina si o crestere a stimei de sine, atat de importanta in viata de adult. Jocurile de creatie sunt distractive, insa daca aceste jocuri nu sunt alese conform varstei copilului, ele pot aduce si multa frustrare pentru ca cel mic nu poate duce la final sarcina aleasa. Tocmai din acest motiv, se recomanda sa alegi jocuri de creatie ce corespund nivelului de dezvoltare al copilului si sa ii supraveghezi la inceput, pentru a-l ajuta atunci cand pare ca s-a impotmolit. In acest fel, il inveti si importanta jocului de echipa.

Din nou, iti recomandam magazinul online mami.md daca vrei jocuri de creatie diverse ce il provoaca pe cel mic si il ajuta sa devina mai rabdator, mai indemanatic si mai creativ.

Mami.md, magazinul ce sprijina educatia copilului tau

Magazinul online mami.md este partenerul parintilor care isi doresc cea mai buna educatie pentru copilul lor. Sa nu uitam ca educatia nu incepe la gradinita sau la scoala, ci inca de la o varsta frageda, iar acest lucru se intampla prin intermediul jocului. Un lucru important de mentionat este faptul ca jucariile trebuie sa fie de calitate pentru a-si indeplini rolul in educarea si dezvoltarea copilului, iar in magazinul online mami.md, vei gasi mereu jocuri de cea mai buna calitate, de la branduri renumite, la preturi extrem de bune. Gama de jucarii este extrem de variata, de la jocuri pentru bebelusi, ce au ca scop dezvoltarea simturilor, pana la jocuri pentru copii de varste mai mari, puzzle-uri, cuburi si jocuri de constructii, jocuri de creatie, instrumente muzicale de jucarie si multe altele.

Daca alegi corect jucariile, in functie de varsta celui mic, iti garantam ca va avea parte de distractie maxima si in acelasi timp va face si primii pasi catre o viata de adult responsabil si fericit.

Concluzii

Jocurile au un rol important in dezvoltarea copilului, iar acest lucru ar trebui sa fie stiut de toti parintii. Nu vorbim doar de simple instrumente de distractie sau obiecte pentru a tine copilul ocupat, ci de jucarii care il ajuta pe cel mic sa isi dezvolte pe rand abilitatile necesare, sa creasca sanatos si armonios. Alegerea jucariilor potrivite este esentiala in acest sens, iar jucariile mentionate nu ar trebui sa lipseasca din camera si ritualul de joaca al niciunul copil. Am vazut deja ce beneficii are fiecare tip de joc pentru copil, asa ca, acum nu mai ramane decat sa le adaugi pe lista de cumparaturi. Jocurile amintite pot fi jucate impreuna cu cel mic, iar acest lucru ajuta si la crearea unei legaturi si mai puternice intre parinti si copil.

Nu doar jucariile au un rol important in dezvoltarea copilului, ci si timpul pe care parintii il petrec cu el, iar jocurile reprezinta o modalitate buna de distractie intr-o seara rece de iarna. Se spune ca in sufletul nostru toti ramanem copii, asa ca, de ce sa nu ne bucuram de jucarii alaturi de cel mic!?

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Jucarii care dezvolta creativitatea

Articole recomandate

Citeste si despre